Rossz hír, hogy a bevételek továbbra is csökkennek, immár öt éve folyamatosan, a jó pedig az, hogy a várakozásokhoz képest nyereségesebb a vállalat.
Hirdetés
 

Ha úgy tetszik, semmi újdonság nincs az IBM tegnap kiadott pénzügyi jelentésében, mivel az öt éve minden negyedévben ugyanúgy kezdődik: a bevételek csökkentek, a vállalat átalakítása pedig halad.

A részletek mutatják az irányt

A március végével zárult negyedév bevétele 18,2 milliárd dollár lett, amely elmarad az elemzői várakozásoktól, a Thomson Reuters közel 200 millió dollárral több bevételt várt. A nyereséget viszont alulbecsülték az elemzők: az általuk várt részvényenként 2,35 dollár helyett az IBM 2,38 dollárt produkált.

A teljes bevétel 18,2 milliárd dollár volt szemben az előző év első negyedévének 18,7 milliárdjával szemben, azaz bő 2 százalékkal csökkent. Ugyanakkor, ahogy azt IBM prezentációja ki is emeli, gyakorlatilag minden stratégiainak nevezett területen (felhő, analitika, mobil, biztonság, közösségi megoldások) komoly növekedést értek el, összességében 13 százalékkal bővült a szegmens bevétele éves összevetésben. Legnagyobb mértékben a felhőszolgáltatások bővültek, itt 35 százalékos pluszt sikerült összehozni, míg az analitikai megoldások jóval serényebb mértékben, 7 százalékkal bővültek.

 
IBM pénzügyi eredmények 2017 Q1
Create your own infographics

És hogy valóban stratégiai területekről van szó, az is mutatja, hogy a legutóbbi 12 hónapot nézve a bevételek 42 százalékát már ezek a szegmensek adták. A felhővel kapcsolatos bevételek (szolgáltatások, tárolás, eszközlicencek stb.) szintén az elmúlt 12 hónapot nézve már 14,6 milliárd bevételt hoztak.

Idő kell, hogy beérjenek a fejlesztések

Martin Schroeter pénzügyi igazgató ezzel kapcsolatban arról beszélt a CNBC-nek, hogy idő kell ahhoz, hogy a vállalat befektetései meghozzák azt a magas profitot, amit a vállalat elvár. Az igazgató arra is utalt, hogy a most lezárt negyedévben a vállalat emelte a kutatás-fejelsztésre fordított forrásait is. Tavaly az első negyedévben 1,46 millió dollárt költött erre, mígy a most lezárt három hónapban 1,53 milliárdot. Ez a teljes bevételt tekintve is jelentős tétel, a nettó profithoz képes (1,75 milliárd) pedig egyenesen óriási.

Az IBM egyébként továbbra is komoly erőforrásokat szán azokra az újszerű technológiákra, melytől a vállalat újbóli növekedési pályára állítását remélik – mondta Ginni Rometty vezérigazgató, aki külön említette a blockchaint és kvantum-számítástechnkát.

Piaci hírek

A Qualcomm elkészült a brutálgyors 5G-s modemével

Amire megjön az első 5G-képes okostelefonok, a nagy sávszélességet ígérő technológia minden eleme készen várja a felhasználókat.
 
Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.