Rossz hír, hogy a bevételek továbbra is csökkennek, immár öt éve folyamatosan, a jó pedig az, hogy a várakozásokhoz képest nyereségesebb a vállalat.
Hirdetés
 

Ha úgy tetszik, semmi újdonság nincs az IBM tegnap kiadott pénzügyi jelentésében, mivel az öt éve minden negyedévben ugyanúgy kezdődik: a bevételek csökkentek, a vállalat átalakítása pedig halad.

A részletek mutatják az irányt

A március végével zárult negyedév bevétele 18,2 milliárd dollár lett, amely elmarad az elemzői várakozásoktól, a Thomson Reuters közel 200 millió dollárral több bevételt várt. A nyereséget viszont alulbecsülték az elemzők: az általuk várt részvényenként 2,35 dollár helyett az IBM 2,38 dollárt produkált.

A teljes bevétel 18,2 milliárd dollár volt szemben az előző év első negyedévének 18,7 milliárdjával szemben, azaz bő 2 százalékkal csökkent. Ugyanakkor, ahogy azt IBM prezentációja ki is emeli, gyakorlatilag minden stratégiainak nevezett területen (felhő, analitika, mobil, biztonság, közösségi megoldások) komoly növekedést értek el, összességében 13 százalékkal bővült a szegmens bevétele éves összevetésben. Legnagyobb mértékben a felhőszolgáltatások bővültek, itt 35 százalékos pluszt sikerült összehozni, míg az analitikai megoldások jóval serényebb mértékben, 7 százalékkal bővültek.

 
IBM pénzügyi eredmények 2017 Q1
Create your own infographics

És hogy valóban stratégiai területekről van szó, az is mutatja, hogy a legutóbbi 12 hónapot nézve a bevételek 42 százalékát már ezek a szegmensek adták. A felhővel kapcsolatos bevételek (szolgáltatások, tárolás, eszközlicencek stb.) szintén az elmúlt 12 hónapot nézve már 14,6 milliárd bevételt hoztak.

Idő kell, hogy beérjenek a fejlesztések

Martin Schroeter pénzügyi igazgató ezzel kapcsolatban arról beszélt a CNBC-nek, hogy idő kell ahhoz, hogy a vállalat befektetései meghozzák azt a magas profitot, amit a vállalat elvár. Az igazgató arra is utalt, hogy a most lezárt negyedévben a vállalat emelte a kutatás-fejelsztésre fordított forrásait is. Tavaly az első negyedévben 1,46 millió dollárt költött erre, mígy a most lezárt három hónapban 1,53 milliárdot. Ez a teljes bevételt tekintve is jelentős tétel, a nettó profithoz képes (1,75 milliárd) pedig egyenesen óriási.

Az IBM egyébként továbbra is komoly erőforrásokat szán azokra az újszerű technológiákra, melytől a vállalat újbóli növekedési pályára állítását remélik – mondta Ginni Rometty vezérigazgató, aki külön említette a blockchaint és kvantum-számítástechnkát.

Piaci hírek

Az elwallstreetesedéstől féltik a Szilícium-völgyet

A kritikus hangok szerint sok új fejlesztésükre annyi szükség van, mint a címben szereplő szó megalkotására, és a buborékban élő kaliforniaiaknak egyre kevesebb közük van a való élethez.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.