A cég egymilliárd dollárnyi szolgáltatást ajánlott fel nonprofit szervezeteknek és egyetemeknek.
Hirdetés
 

Nem pénzzel, hanem szolgáltatással támogatja a tavaly decemberben létrehozott Microsoft Philanthropies a nonprofit szervezeteket és egyetemeket. Három év alatt egymilliárd dollár összegben nyújt felhős szolgáltatásokat számukra a vállalat – jelentette be Davosban Satya Nadella vezérigazgató.

A program középpontjában a Microsoft felhőszolgáltatásai állnak. Ezeket vehetik igénybe civil szervezetek, egyetemi kutatók, de cél az is, hogy fejlesztési projektek támogatásával a program segítse leküzdeni az internethozzáférés nehézségeit.

A vállalat globálisan 70 ezer olyan szervezettel számol, amely beléphet a programba, azaz egy támogatott átlagosan listaáron mintegy 14 300 dollárnyi (kb. 4,1 millió forint) szolgáltatást vehet igénybe.

Testhezálló kínálat

A civil közösségek hozzáférést kapnak a Microsoft felhőszolgáltatásaihoz. Bizonyos keretek között használhatják a Microsoft Azure, a Power BI, a CRM Online és az Entrerprise Mobility Suite szolgáltatásokat. Ezt összekapcsolják egy korábban indított programmal, melynek keretében hasonló módon nyújtanak hozzáférést a civileknek az Office 365-höz.

Bővítik 50 százalékkal az egyetemeknek (kutatók, kutatócsoportok) a Microsoft Azure for Research programja keretében biztosított ingyenes tárhelyet és számítási kapacitást. Jelenleg világszerte több mint 600 kutatási projekt használhat felhőalapú erőforrásokat ennek a programnak köszönhetően.

Emellett Microsoft Philanthropies és a Microsoft üzletfejlesztési üzletága olyan fejlesztési projektekbe is felhőszolgáltatásaival, valamint az internetkapcsolat és tréningek biztosításával, melyek célja az leküzdeni az internethozzáférés nehézségeinek leküzdése. 2017-ig 20 ilyen projekt támogatását vállalták legalább 15 országban.

Pályázni kell

A bejelentéssel kapcsolatban megkerestük a Microsoft Magyarországot. A hazai leányvállalat arról egyelőre nem tudott információt adni, hogy régiónk, azon belül Magyarország érintett szervezetei mekkora támogatásra számíthatnak.

Annyit azonban a feltételekről már lehet tudni, hogy közhasznú nonprofit szervezeteket támogatnak. Emellett előírás, hogy a szervezet tevékenységének középpontjában közösségi céloknak kell állnia. A harmadik kritérium, hogy meg kell felelniük a Microsoft diszkriminációellenes előírásainak.

A feltételeket a Microsoft egyébként országokra lebontva közli. Magyarországon például elsősorban a köszhasznú és kiemelten közhasznú szerevezetek pályázhatnak. De bizonyos feltételek betartásával akár a közkönyvtárak is igényelhetnek támogatást. Kutatóknak szánt támogatások feltételeit a Microsoft Research oldalán közlik.

A program további helyi sajátosságairól a Microsoft Magyarország későbbre ígért tájékoztatást.

Jó lesz ez mindenkinek

A teljes képhez hozzátartozik, hogy egyre komolyabb árversenyt folytatnak a felhőszolgáltatók az ügyfelek kegyeiért. Mint azzal korábban foglalkoztunk, az évet az Amazon és a Microsoft is árcsökkentéssel indította. A felhőszolgáltatásoknál azonban kulcskérdés az ügyfél bizalma. Ez a program egyfajta gazdaságos bizalomépítő promóciónak is felfogható, ami természetesen az érintett szervezeteknek is előnyös.

Bár a körülmények nagyon mások, de fel lehet fedezni némi párhuzamot az IT mostani és a 80-as évek végi helyzete között. Akkor az IBM és a Microsoft épp a PC-forradalom hajnalán vállvetve azon dolgozott, hogy a lehető legszélesebb körben elterjessze az IBM által gyártott és a Microsoft operációs rendszerét futtató személyi számítógépeket. Ezért az Egyesült Államokban komoly adományokat nyújtott iskoláknak, egyetemeknek gépek formájában.

Most ugyanez a forradalom zajlik a felhő esetében, és egyáltalán nem mindegy, melyik szolgáltató égeti bele magát jobban a köztudatba. A három év alatt felajánlott 1 milliárd dollár a Microsoft jelenlegi felhős bevételének megközelítőleg 10 százaléka. A Microsoft hangsúlyozza, hogy a felajánlás értékét piaci áron kalkulálta, de nagy valószínűséggel jelenlegi adatközpontjaiban bőven van annyi – lényegében kihasználatlan – tartalék, amiből az igényeket ki tudja szolgálni. Ettől még persze az áramszámlát és a support költségeit ki kell fizetnie, illetve egyes bővítést célzó beruházásokat is hamarabb kényszerülhet végrehajtani a program miatt.

Cloud & big data

A magyar gógyit emlegetik a külföldi cégek is – csak máshogy

Elkészült a Magyar Európai Üzleti Tanács éves jelentése. A 19. alkalommal kiadott tanulmány az Okos Magyarország címet kapta.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.