A legfőbb akadályozó pedig a szakemberhiány. Magyarországon a cégvezetők azonban optimistábban látják a jövőt, mint a világ más tájain.
Hirdetés
 

Globálisan a vállalatvezetők 82 százaléka számít arra, hogy saját vállalkozása tovább tud növekedni. A magyarországi vezetők némileg optimistábbak, 84 százalékuk számít ugyanerre. A világgazdaság egészének teljesítményét tekintve a magyar vezérigazgatók 54 százaléka számít növekedésre, globálisan viszont csak fele a hazainak (27 százalék).

A szakemberhiány szinte minden ágazatot érint

Az anyacéggel párhuzamosan a PwC Magyarország a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) a bevonásával készítette el a felmérést. Hét iparágból 155 első számú vezetőt kérdeztek meg. A felmérésbe bevont iparágak a következők: autóipar, gyógyszer- és egészségipar, energetika, kiskereskedelem, pénzügyi szolgáltatók, technológia-, infokommunikáció- és szórakoztatóipar, valamint a gyáripari termelés.

"Öt éve indítottuk el a magyarországi felmérést, és most először tapasztaljuk azt, hogy kismértékben ugyan, de bizakodóbbak a hazai vezérigazgatók, mint társaik világszerte. Azt is érzékeljük azonban, hogy komoly gátját látják a növekedésnek: szakembereket, szakmunkásokat kellene megtartaniuk és toborozniuk ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak a gyorsan változó üzleti környezetben. A hazai cégvezetők a technológiai fejlődést tartják az egyik legfontosabb globális trendnek, de az üzletmenetükbe jellemzően csak olyan klasszikus elemeket építenek be, mint az ügyfélkapcsolatkezelő-rendszerek (CRM), az adatelemzés és a közösségi médiához kapcsolódó kommunikáció" – összegezte a felmérés főbb üzeneteit Nick Kós, a PwC Magyarország vezérigazgatója.

A hazai cégvezetők szerint a növekedés egyik fontos terepe a világgazdaság, ahol a következő években a három legnagyobb exportpiac Németország (a válaszadók 38 százaléka szerint), Románia ( 21 százalék és Oroszország (16 százalék) lesznek – emelte ki Mekler Anita, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának partnere. Globálisan továbbra is az USA, Kína és Németország a legvonzóbb üzleti célpont.

Az internet mindenek felett

Ha már a globalizációnál tartunk, a kutatás kitért a várható politikai, gazdasági és kereskedelmi trendekre is, amelyben a vállalatvezetők többsége a globalizáció folytatódása helyett egy többpólusú világ létrejöttével számol: többféle értékrend és jogrend, valamint többféle gazdasági és kereskedelmi modell él egymás mellett. Egy trend tekintetében azonban egységes lesz a világ: az internethez való szabad és nyílt hozzáférésben.

Itthon a legnagyobb kihívásnak a megkérdezett cégvezetők a szakemberhiány orvoslását (85 százalék) tartják, amely ma már közel sem csak a technológiai ágazatokat érinti, magát a technológia használatát viszont a siker egyik meghatározó tényezőjeként említették. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke ennek kapcsán elmondta, hogy több ezer fő hiányzik itthon az egészségügyből, a vendéglátóiparból és az építőiparból is. Hozzátette, eljutottunk odáig, hogy a jól képzett munkaerő hiánya lassan a vállalkozások versenyképességét, és így az ország gazdasági növekedését befolyásolja. Nem meglepő módon a mostani kutatásban már a cégvezetők több mint a fele (54 százalék) jelezte, hogy létszámbővítést tervez. Tavaly még csak 42 százalékuk nyilatkozta ugyanezt.

A kihívások között a világ más tájain is megemlítik a szakemberhiányt, de már csak a negyedik-ötödik helyen. A nemzetközi üzleti világ első számú vezetői manapság leginkább a túlszabályozottságtól (79 százalék) és a geopolitikai bizonytalanságtól tartanak (74 százalék), itthon viszont a második helyen a korrupciót említették a cégvezetők.

A mobiltechnológia megkerülhetetlensége

Ami a technológia használatát illeti, a leginkább megtérülő technológiai megoldások között a magyar vállalatvezetők a CRM-rendszereket és a közösségi média használatát említették (lásd grafikonunkat). Kétharmaduk működési hatékonyságának a növelésére használja az új digitális technológiákat. Ezen belül a mobiltechnológiát ennél valamivel kevesebben (60 százalék) tartja fontosnak ügyfélszerzésre.

PwC vezérigazgatói felmérés 2016
Create column charts

Globálisan viszont már a megatrendekre építenek a cégvezetők, minden korábbinál fontosabbnak tartják a big datát és általában az innovációt. A mobiltechnológia ügyfélszerző és megtartó szerepét 81 százalékuk tartja meghatározónak.

A technológia a dinamikus és folyamatos fejlődés meghatározó alapja Futó Péter szerint is. Példaként az olajpiaci helyzetet említette, ahol már a 90-es években tudtak az energiapiacot jelenleg felbolygató palagázról, de csak mostanra tudták megoldani a kitermelését. A trend Magyarországot is elérte: van olyan magyar építőipari vállalkozás, amely például idéntől már csak okos otthonokat fog építeni. Futó megjegyezte, Magyarország még mindig nagyon keveset, a GDP 1,5 százalékát fordítja innovációra. Az uniós elvárás az, hogy 2020-ra az arány 3 százalékra nőjön. A fejlődés a munkavállalói oldalra is nagy hatással van: Futó szerint ma már életen át tartó tanulást vár el mindenkitől.

Piaci hírek

Most megtudhatja, hogy melyik a legbiztonságosabb böngésző

Egy hackerkonferencián mérték össze a népszerű browserek biztonságosságát. Meglepő eredmények születtek.
 
A vállalatoknál telepített szoftverek közel harmada feleslegesen kerül fel a számítógépekre vagy kihasználatlan, ami szükségtelen költségeket és extra kockázatot jelent egy gyártói auditnál.

a melléklet támogatója a SoftwareONE

Hirdetés

Költséghatékony és kockázatmentes SAP licencelés – IGEN, LÉTEZIK!

Nem szükségszerű, hogy felesleges energiát égessen a szoftveraudittal kapcsolatos felkészülésre, hogy extra munkával terhelje kollégáit ahelyett, hogy az értékes üzleti folyamatokkal foglalkozzanak.

Hirdetés
A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az IPR-Insights idén is megkérdezte a vállalatokat a tapasztalataikról. A válaszadók többsége több auditra készül, de magabiztosabban várja az auditort. Fábián László (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.