A Data Pitch nevű uniós kezdeményezés még az idén elindul, célja a rendelkezésre álló céges vagy kormányzati adatok hatékonyabb felhasználása.
Hirdetés
 

Az Európai Bizottság három év alatt közel 12 millió euróból valósítaná meg legújabb, elsősorban az induló vállalkozások támogatását célzó kezdeményezését. A Data Pitch elnevezésű, technológiai és üzleti fejlesztéseket támogató program a nagy adatvagyonnal rendelkező cégeket és szervezeteket kapcsolná össze azokkal a startupokkal, amelyek segíthetnek kiaknázni a felhalomzódó adattömeget, ezzel hatékonyabbá téve a különféle iparági vagy társadalmi kihívásokra adott válaszokat.

Még az idén elindul a dolog

A kkv-k közvetlenül 4,8 millió (cégenként 100 ezer) eurós támogatáshoz juthatnak majd a startup-nagyvállalati együttműködések tető alá hozatalára, míg a Bizottság további 7,1 milliót fordít az "adatvezérelt innováció" ösztönzésére. A kiválasztott vállalkozások előtt ezen kívül mentorprogramokat, befektetési lehetőségeket és a közintézményekhez kapcsolódó adatbázisokat is megnyitnak az egyenként hat hónapon keresztül futó együttműködések keretei között.

A Data Pitch projekt elvileg az EU teljes területén hozzáférhető lesz, az évente két-három ütemben induló kiírásokra legelőször ez év júliusától lehet majd jelentkezni. A nyitó körben október-november környékén hirdetnek majd eredményt, a megfelelő startupok pedig decemberben kezdhetik meg a programot. Az EB közleménye szerint a cél egy olyan innovációs ökoszisztéma felépítése, amely az Unió Horizon 2020-as programjához kapcsolódóan kölcsönös előnyhöz juttatná a kicsi, agilis vállalkozásokat és a nagy szervezeteket.

A projektet egyelőre University of Southampton, az Open Data Institute, a portugál Beta-i és a francia Dawex gondozza. A Bizottság egyébként már korábban is kísérletezett hasonlóval: a 2014-ben indított Open Data Incubator Europe (Odine) hasonló forrásokból gazdálkodva 57 sikeres projekttel, 16 millió eurós forgalommal és 268 új munkahellyel gazdagította az EU gazdaságát.

A brit székhely sem akadály

A kiírásban szektorspecifikus irányvonalakat is kijelölnek, amelyeket a következő hetekben tesznek közzé, de az más most kiderült, hogy a hangsúlyt az okos városokra, a mezőgazdaságra, az egészségügyre, a kiskereskedelemre, az adatvédelemre, a turizmusra, illetve a pénzügyi és távközlési szolgáltatásokra helyezik. A fókuszba kerülő konkrét kihívásokat adatközpontú hackathon versenyeken jelölnék ki, ennek érdekében az EB Európa-szerte partnerséget keres a hagyományos, beágyazottnak tekinthető rendezvényekkel.

Az uniós kilépési folyamatot nemrég elindító Nagy-Britannia helyzete nem csak a Data Pitch gondozásában részt vevő brit egyetem, hanem az ottani startupok miatt is érdekes lehet, hiszen a részvétel feltétele erről az oldalról is az európai uniós tagság. A Bizottság tervei szerint a kilépési tárgyalások végéig, vagyis 2019-ig az Egyesült Királyságban működő vállalkozások is csatlakozhatnak a programhoz, a brit kormány pedig állítólag azt is vállalta, hogy a későbbiekben ő fizeti az Unió felől szükségszerűen elmaradó támogatásokat.

Cloud & big data

A Samsung és a Honda az IBM kvantumszámítógépére szavazott

Már jó néhány nagyvállalat döntött a Kék Óriás hagyományos komputerektől alapjaiban különböző technikájának kutatási célokra történő felhasználása mellett.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.