Mától indul a kkv-kat támogató uniós informatikai kombinált hitelprogram.
Hirdetés
 

Ma három GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) pályázatot nyitott meg a kormány, melynek teljes keretösszege 62,8 milliárd forint. Mindhárom pályázat a hazai kis- és középvállalkozások digitális fejlesztéseit hivatott támogatni. A támogatási kérelmeket mától lehet beadni.

Magukat a pályázatokat már tavaly decemberben meghirdették. A program kifejezetten a mikro-, kis- és középvállalkozások informatikai hátterének korszerűsítésére jött létre, a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 3.2.1.keretében.

A célzott program elindítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azzal indokolta, hogy kutatások szerint a hazai kkv-k informatikai felkészültsége jelentősen elmarad az európai átlagtól, az eszközpark elavult, és semmilyen szempontból nem felel meg a mai elvárásoknak.

Ez a három pályázat

A GINOP-3.1.2-8.2.4-16 jelű pályázaton az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi piacokra való belépésére lehet támogatást kérni. A teljes keretösszeg 10,1 milliárd forint, ebből a vissza nem térítendő támogatás 4,5 milliárd, a hitel 5,6 milliárd forint. A vállalkozások 2-40 millió vissza nem térítendő támogatásra és 2,5- 50 millió forint kedvezményes (1 százalék) kamatozású kölcsönre pályázhatnak.
 

 
GINOP pályázatok - 2017. március 8.
Create your own infographics


A 48,2 milliárd forint forrású GINOP 3.2.2 konstrukció keretében vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztésekre, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatására adhatók be támogatási kérelmek. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás 1-24 millió, míg a kedvezményes (1 százalék) kamatozású hitel 1,25–37,5 millió forint lehet. Ennél a kiírásnál kikötés ugyanakkor, hogy a támogatást igénylő vállalkozásnak minimum 10 százalék önrészt kell biztosítania, és hogy az igényelt kedvezményes hitel összegének magasabbnak kell lennie, mint a vissza nem térítendő támogatásénak. A vissza nem térítendő támogatásra és kedvezményes kölcsönre az agrárágazat kivételével bármely szektorban tevékenykedő vállalkozás pályázhat, amely a közép-magyarországi régión kívül működik. (A pályázat keretösszege a deceberi kiírás szerint – ez szerepel még a kormány hivatalos oldalán is – 39,4 milliárd forint, a Portfolio összefoglalójában már 42,9 milliárdról ír, míg az NFM közleménye 48,2 milliárdról.)

A GINOP 3.2.4-8.2.4 jelű pályázaton felhőalapú (IaaS, PaaS, SaaS) vállalati szolgáltatások, IKT megoldások fejlesztésének és piaci bevezetésének támogatása lehet támogatást kérni. A teljes keretösszeg 4,5 milliárd forint. A vissza nem térítendő támogatás összege 2 milliárd, a hitelé 2,5 milliárd forint. A vállalkozások 17,5–175 millió forint vissza nem térítendő támogatásra és 20-300 millió forint kedvezményes (1 százalék) kamatozású kölcsönre pályázhatnak.

Piaci hírek

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.