Az ABB újabb technológiai céget vett. A NUB3D nevű vállalattal, amely 3D-s méréstechnikai megoldásokat fejleszt, már régebb óta együttműködik.
Hirdetés
 

Egy spanyol vállalat, az 1999-ben alapított NUB3D felvásárlásával erősítette a digitális portfólióját az ABB. A megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Bár a felvásárlás lezárását csak most jelentették be, a két vállalat már hosszabb ideje együttműködik. A NUB3D háromdimenziós fehér fényű szenzoraira építve már két teljes körűen robotizált automatikus minőségellenőrzési megoldás is piacra került. FlexInspect és InspectPack néven kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Az utóbbi években minden a digitalizációról szól

A svájci központú ABB az utóbbi néhány évben gőzerővel indult meg a digitalizáció irányába. Az energetikai, robotikai és ipari automatizálási megoldásairól ismert vállalat az utóbbi néhány évben több technológiai céget is megszerzett. Például 2008-ban a kanadai Ber-Macot (ipari automatizálás), 2010-ben 1 milliárd dollárt fizetett a Ventyx neű szoftverfejlesztő cégért, 2011-ben egy vállalati szoftvereket fejlesztő ausztrál céggel, az elsősorban bányavállalatoknak, olaj- és gázipari cégeknek fejlesztő Mincommal bővül, de emellett a hagyományos területeit sem hanyagolta el.

Bár az automatizáció és a robotika az ABB-nek mindig is fontos területe volt, a változó igényekhez történő igazodás jegyében 2010-ben az ezt a területet vivő részleget át is szervezték.

A most megvásárolt spanyolországi startup 3D-s vizsgálati és minőségellenőrzési megoldásokat fejleszt. A cég megoldásaival az ABB saját Ability platformjának kínálatát kívánja bővíteni. A tavaly ősszel elindított platform elsősorban az ipari dolgok internetére (IoT – Internet of Things) koncentrál a Microsoft Azure-ra építve. Távlatilag az Ability platformmal az a célja az ABB-nek, hogy becsatornázva a vállalat eddig telepített több mint 70 millió csatlakoztatott eszközét és a mintegy 70 ezer kiépített vezérlőrendszerét létrehozzák a világ egyik legnagyobb ipari felhőplatformját. Az felhőalapú platform döntéstámogató digitális információkat biztosít.

Irány a rugalmas gyártás!

A magántulajdonban lévő barcelonai NUB3D olyan 3D-s, fehér fényű letapogató szenzoros technológiákat szállít, amelyek a digitális letapogatás alkalmazásával optimalizálják a gyártásban kulcsfontosságú szerepet játszó vizsgálatokat és a minőségtanúsítást. A szenzorok rendkívül nagy pontossággal érzékelik a gyártott alkatrészek hibáit.

A NUB3D a háromdimenziós képalkotás és a metrológia terén szerzett szakértelmét felhasználva az ABB automatizált, kulcsrakész vizsgálati és minőségellenőrzési rendszereket fog kifejleszteni többek között autóipari alkatrészgyártóknak, a repülőgépgyártóknak, illetve a fém- és műanyagipari vállalatoknak.

A közlemény szerint a megszerzett technológia már a rugalmas gyártás előfutárának számít, mivel az automatizálás magas szintjével és a korszerű adatelemzés segítségével teszi lehetővé a termelési folyamatok optimalizálását. A felvásárolt cég szervezetileg is beolvad az ABB-be, a Robotika és Hajtások divízió részeként mint új globális 3D metrológiai alkalmazási központja dolgozik tovább.

Cloud & big data

Az elwallstreetesedéstől féltik a Szilícium-völgyet

A kritikus hangok szerint sok új fejlesztésükre annyi szükség van, mint a címben szereplő szó megalkotására, és a buborékban élő kaliforniaiaknak egyre kevesebb közük van a való élethez.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.