A dolog szépséghibája, hogy ezt az új, csak SSD-t tartalmazó VMAX és DSSD D5 tárolójának bejelentése kapcsán írta.

Impozáns a teljesítménye az EMC új VMAX tárolójának. A már kizárólag SSD-re épülő ún. all-flash nagyvállalati sotrage-ok maximum 4 petabájtot tudnak kezelni. Így a vállalat immár egy teljes all-flash kínálattal tudja támadni a partnereit. A 25 ezer dollár alatt induló VNX-et, ami a legegyszerűbb kivitel, a közepes méretű vállalatoknak szánják. Elsősorban alacsony latenciája miatt valós idejű analitika kiszolgálására és Hadoophoz ajánlják a VMAX-szal egy időben bejelentett DSSD D5-öt. Nagyvállalati környezethez, adatbázisokhoz jön az XtremIO, míg a nagy megbízhatóságot és magas rendelkezésre állást igénylő környezetekbe a VMAX.

Az új VMAX két kiépítésben érhető el. A VMAX 450 tárkapacitása maximum 2 petabájtig, a VMAX 850-é pedig 4 petabájtig bővíthető. A DSSD D5-öt pedig szerényebb kapacitással, a gyorsaságra hegyezték ki.

Javítottak az SSD élettartamán

Az SSD egyik kritikus pontja, hogy minden írási-törlési ciklussal csökken az élettartama. Az EMC ezért a tárolókba beépítettek két olyan, egyébként évek óta létező technikát, amivel kordában tarthatók ezek a ciklusok. A Write Folding a rendszeresen frissülő adatokat csak akkor írja az SSD blokkba a gyorsítótárból, ha azok véglegesnek tekinthetők, míg Write Coalescing a kisebb adategységeket gyűjti össze – szintén a gyorsítótárban –, hogy egy menetben tölthessen fel egy blokkot.

Erre a kímélő technikára szükség is van, mivel a tárolókban a Samsung TLC 3D NAND-jait használják. A TLC (triple-level cell) ugyanis bár tárolási kapacitásban a leghatékonyabb, viszont csupán századannyi írási-olvasási ciklust visel el, mint az SLC (single-level cell) típus.

A tárolókhoz egy kövér szoftverpakk is jár, szintén két csomagban. De az EMC legnagyobb mondása kétségtelenül az, hogy a VMAX teljes bekerülési költsége (TCO) 30 százalékkal kisebb, mint egy azonos teljesítményű merevlemezes tárolóé, a DDS D5 TCO-ja viszont 68 százalékkal(!) kisebb, mint a legnagyobb publikált teljesítményű Oracle megoldásé. Itt az energiafelhasználástól a helyigénytől a hűtési igényen át a megbízhatóságig mindent figyelembe kell venni. És úgy valószínűleg ki is jön a matek.

Csakhogy...

Február végén egy konferencián mutatták be azt a kutatási anyagot, amelyben a Torontói Egyetem egy kutatója és a Google két szakembere az SSD tárolók megbízhatóságát tanulmányozták, részben a Google adatközpontjaiból kinyerhető adatok, részben laboratóriumi vizsgálatok alapján. (Ha valakit teljes mélységében érdekelnek a technikai részletek, itt megtalálhatja a teljes kutatási anyagot.) A kutatás hat év tapasztalatait öleli fel.

A tanulmány szerint az SSD valóban megbízhatóbbak a merevlemezeknél, azaz ritkábban romlanak el. De helyette hibáznak máshol: esetükben ugyanis lényegesen nagyobb az adatvesztés valószínűsége, mint a merevlemezeknél. A kutatók viszonylag gyakran futottak bele hibás blokkokat tartalmazó SSD-kbe, és azt tapasztalták, hogy az ilyen modulok hajlamosabbak is az adatvesztésre. A tíz vizsgált SSD-típusnál 20 és 63 százalék között mozgott azoknak a meghajtóknak az aránya, amelyekben 4 év üzemidő alatt nem javítható hiba (uncorrectable bit error) lépett fel. De a fizikai meghibásodás is elég gyakori. Típustól függően az SSD 30-80 százalékában hibásodtak meg teljes blokkok négy év alatt, 2-7 százalékukban pedig egész memóriachipek.

Ha a vizsgálatok megállapításai helyesek, az egyben azt is jelenti, hogy az SSD-s tárolóknál mindenképpen nagyobb figyelmet (pénzt, energiát stb.) kell fordítani, mint a merevlemezes tárolóknál.

Ugyanakkor az EMC koncepciója mellett szól, hogy a cég elsődleges tárolónak szánja forró adatokhoz az all-flash eszözeit, amik mögött továbbra is ott lesznek másodlagos tárolóként a merevlemezes megoldások.

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.