Szerte a világon fertőz az az ártalmas alkalmazás, amely rootolja az áldozatul esett telefonokat, és ellopja a személyes adatokat. Eltávolítása könnyű, de fájdalmas.

Több mint egymilliárd Android készüléket adtak már el a gyártók világszerte, így nem meglepő, hogy a kiberbűnözők ígéretes terepnek tartják a mobileszközök ezen szegmensét. Az Avast tavalyi megállapítása szerint napi szinten közel 3 ezer digitális kártevő jön létre, melyek a mobilozók személyes adataira, pénzére utaznak. Ebből a tömegből nem könnyű kitűnni, de amint azt az alábbi példa is bizonyítja, nem lehetetlen.

Egy kis matek

HummingBad névre hallgat az a mobiltelefonokat fenyegető malware, melyről a Check Point kutatói kiderítették, hogy a megtámadott készülékek rootolása után összegyűjti a személyes adatokat és reklámozási célokra használja fel. Eddig több mint 85 millió – csak az Egyesült Államokban közel 300 ezer - készülék vált érintetté, így érdemes foglalkozni a jelenséggel.

Az alkalmazás napi több mint 20 millió reklámmegjelenítést generál; a mögötte álló Yingmob illegális módszerekkel elképesztően magas – 12,5 százalékos - átkattintást biztosít, ezzel több mint 2,5 millió klikket mutat fel napi szinten. Átlagosan 50 ezerszer települ 24 óra alatt a HummingBad, tehát egy darabig még biztosan lesz utánpótlás.

És hogy miért éri meg mobil malware-t fejleszteni? A fenti eredménnyel napi szinten átlagosan több mint 7.500 dollárt keresnek a kínaiak, vagyis havonta 220 ezer dollárt meghaladó összegű bevételük származik belőle. Ez átszámítva nagyjából 60 millió forintnak felel meg – havonta!

Hogyan szabaduljunk meg tőle?

Először is azt kell eldönteni, fertőzött-e a telefon. Mivel a HummingBad okostelefonokon való észlelésének módszere nyilvánossá vált, bármelyik releváns biztonsági app képes felmérni, hogy az adott készüléken megtalálható-e a malware. A Check Point saját fejlesztésű Zone Alarm megoldása ugyanannyira megfelelő, mint a Lookout, az AVG, az Avast stb. által fejlesztettek. A megfelelő app kiválasztását megkönnyítheti az a tesztsorozat, aminek legfrissebb eredményei erre találhatók.

Ha pozitív eredményt hozott a keresés, akkor sem kell pánikba esni. Kitakarítható a fertőzés, igaz, a megoldás fájdalmas lesz: a gyári állapot visszaállítása (factory reset) révén gyorsan eltüntethető a HummingBad. Létezik ugyan más megoldás is, árulta el Dan Wiley, a Check Point biztonságiesemény-kezelő részlegének vezetője, ehhez azonban olyan képességek kellenek, melyek birtokában a tulajdonos Android okoskészülékei minden bizonnyal meg sem fertőződnek.

A gyári állapot visszaállítása előtt ajánlott biztonsági mentést készíteni a fontos állományokról, dokumentumokról és multimédiás file-okról, a kontaktlistáról, ha ez korábban nem történt meg. Ezt követően mehet a „napalmozás”.

A jövőbeli (újra)fertőződés elkerülése érdekében pedig nem árt megfogadni néhány tanácsot. Érdemes tartózkodni a nem megbízható forrásból származó appok telepítésétől; a legnagyobb biztonságot a Google Play alkalmazás-áruháza jelenti, ezt követően a nagyobb gyártók saját app store-jai következnek. Emellett egy mobilbiztonsági app telepítése is hasznos lehet a malware-ek telepítésének megakadályozására.

Biztonság

Nagy dobásnak tűnik a Google 3D tömörítője

A vállalat nyilvánossá tette a Draco forráskódját, amely századára csökkentené a 3D grafikus állományok méretét, új távlatokat nyitva azok felhasználásában.
 
Inspiráló munkakörnyezet, kreatív szakmai kihívások és csak ezután következne a bér? Utánajártunk, mit várnak el a hazai IT-szakemberek a mai munkaerőpiacon?

a melléklet támogatója az IThon.info

Hirdetés

Iránytű az IT piac kihívásaira

Mi lehet az alternatíva az informatikus munkaerőhiány csökkentésére, ha már a telefont szinte fel sem veszik, a LinkedIn-ről pedig leiratkoznak az IT szakemberek a túlontúl sok hasonló megkeresés miatt?

A VISZ az Infotér konferencián tárgyalta ki az IT-szakma képzési és munkaerő-piaci problémáit oktatási szakértők és cégvezetők segítségével.

2 millió forinttal díjazza a VISZ a legjobb középiskolát

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Másfél év alatt vált le a Budapest Bank szervezete a GE Capitalról. A folyamatban nagy szerepet kaptak a helyi szállítók is. Kelemen Bálint informatikai vezető (Budapest Bank) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.