A China Government Edition első OEM partnere is megvan. A Lenovo szállítja majd a spéci windowsos gépeket.

Három évvel azután, hogy a kínai kormány kitiltotta rendszeriből a Windows 8-at, a Microsoftnak sikerült visszatérnie az állami szférába. Sanghajban jelentették be a Windows 10 egy speciális változatát, a Windows 10 China Government Editiont. Az első OEM partner a Lenovo lesz, és az új Surface Prókra kerül majd a speciális kiadás.

Ez csak részben meglepő fejlemény. Tavaly év végén az IBM és az Intel mellett a Microsoft is tiltakozott az új kínai kibervédelmi törvény miatt, amely előírta, hogy a külföldi szoftvergyártóknak át kell adniuk ellenőrzésre szoftvereik forráskódját a kínai hatóságoknak. Akkor a Microsoft azzal érvelt, hogy a forráskód átvizsgálásával a hatóságok nem fogják tudni felmérni teljes mértékben egy szoftver biztonságosságát, ugyanakkor fennáll a veszélye, hogy sérül a cégek szellemi tulajdona (értsd: ellopják a kódot).

Ugyanakkor a lépésnek már voltak előzményei is. 2015 végén létrehoztak egy kínai vegyesvállalatot. A CMIT (C&M Information Technologies) néven futó cégben a kínai érdekeket egy olyan állami vállalat – a China Electronics Technology Group – képviseli, amely főleg katonai és kibervédelmi fejlesztésekkel foglalkozik. CMIT kizárólag az állami szerveknek szállít, és csak államilag jóváhagyott image-et, amelybe minden olyan elemet beleépítenek, amit a kínaiak kérnek.

Miben más a China Government Edition?

A speciális kiadás, amelynek bevezetése egyelőre pilotként fut majd a kínai vámhivatalban, Sanghajban és egy állami vállalatnál, az Enterprise Editionra épül. A 2015-ös megállapodásnak megfelelően beleépítették a kínaiak által kért biztonsági és azonosságkezelést. A kínai verzió nem tartalmazza az OneDrive-támogatást, a telemetriai adatok gyűjtését és a frissítési kötelmeket, valamint lehetővé tették, hogy a kínai állam saját titkosító algoritmusát építse a rendszerbe.

Arról, hogy mit kell kihagyni, illetve beépíteni a kínai Windowsba, Terry Myerson alelnök blogbejegyzése szerint két éve folynak az egyeztetések. De az együttműködés valószínűleg bővül, legalábbis a Microsoft nagyon szeretné. Múlt év szeptemberében jelentették be, hogy átláthatósági központot nyitnak Pekingben, ahol a kínai kormány szakértői ellenőrzött körülmények között tudják vizsgálni a Microsoft termékeit.

Többedig lépés a piac megnyerésére

A kínai piac a 2015 tavaszán kormányzati szinten is meghirdetett gazdasági irányváltás, a "Made in China 2025" stratégia után még inkább felértékelődött. Az új kormányzati gazdaságélénkítési program a magas hozzáadott értékű ágazatokat, többek között a technológiai ipart preferálja. A nagy technológiai cégek – ha olykor tiltakoznak is a korlátozó intézkedések ellen –, elég sok mindent hajlandók bevállalni ezért, hogy bekapcsolódhassanak ebbe a modernizációs folyamatba. Az IBM például – bár tavaly ősszel tiltakozott a kínai kibertörvény miatt – már 2015-ben, amikor a Bluemixszel piacra lépett a távol-keleti országban, lehetővé tette, hogy kínai hatóságok ellenőrizhessék termékei forráskódját.

A Microsoft másfél éve, a Windows 10 kínai debütálásakor tette az első komolyabb engedményt: megállapodott a Baiduval, hogy az lesz az Edge böngésző alapértelmezett keresője, valamint a Baidu natív windowsos alkalmazásokat is készít az ott terjesztett változathoz.

Piaci hírek

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.