A stabil 20 százalék feletti növekedés bármelyik vállalatnál megsüvegelendő dolog. Az meg pláne, ha mindezt a világ egyik legnagyobb cége képes felmutatni.

A fő számok tekintetében kettős képet mutat a Google-t is magában foglaló anyavállalat, az Alphabet frissen nyilvánosságra hozott jelentése. Miközben a bevételek meredeken emelkedtek, a nettó profit nagyot zuhant. És annak ellenére, hogy utóbbira volt "mentsége" a cégnek, a részvényárfolyam így is lefelé vette az irányt.

Nem rossz, sőt!

Az áprilistól június végéig tartó periódusban valamivel több mint 26 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított a teljes cégcsoport. Ez 21 százalékkal jobb, mint az egy évvel ezelőtti eredmény. Ráadásul az árfolyamhatás kiszűrésével a tényleges teljesítmény inkább 23-ra jön ki.

Papíron a nettó profit viszont sokat bukott, hiszen a 2016-os szűk 4,9 milliárd helyett most csak 3,5 maradt a kasszában. Igen ám, de a cég most volt kénytelen elkönyvelni azt a történelmi nagyságrendű, nagyjából 2,7 milliárd dollárnak megfelelő bírságot, amelyet az Európai Bizottságtól kapott a kontinensen mutatott szabálytalan működése miatt.

Enélkül az aprócska tétel nélkül a nyereségességi mutatóval sem lenne gond, sőt az említett egyszeri tételtől megtisztított profit növekedése éves összevetésben megközelíti a 30 százalékot is. További pozitívum, hogy az előzetes szakértői várakozások mindkét fő szám esetében szerényebb szinteket lőttek be, azaz az Alphabet túlteljesítő volt.

 

 

Alphabet-eredmények 2015/Q4
Infogram

 

Természetesen a cégcsoport bevételi szerkezete nem változott sokat. Továbbra is a Google viszi a hátán az egész konglomerátumot, hiszen a forgalom 99 százaléka innen érkezik. Az sem újdonság, hogy a Google bevételeinek többsége a különböző hirdetési platformokból jön. Az idei második negyedévben a keresőben és partneroldalakon elhelyezett reklámok, a videókba ágyazott hirdetések összesen közel 22,7 milliárd dollárt hoztak a konyhára.

Homályos részletek

Ugyan a két évvel ezelőtti cégátszervezési döntés egyik fő célja a hivatalos indoklás szerint a működés átláthatóbbá tétele volt, azért bizonyos sorok még mindig elég szerteágazó tevékenységeket olvasztanak egybe. A Google-nél például ott van az enigmatikus other revenues kategória, ahová a cloudos bevételektől a hardverek értékesítésén át a Play áruház forgalmáig mindenféle dolgot besuvasztottak.

Erről a csoportról annyit lehet tudni, hogy immár több mint 3 milliárd dollárt hoz, ami 42 százalékkal több, mint 2016-ban ilyenkor. Az első negyedévvel összevetve viszont csak mínusz nullás a dinamika. Természetesen több területen előfordulhat erős szezonális hatás, ami miatt nem érdemes ennek túl nagy jelentőséget tulajdonítani, ám az is biztos, hogy tisztább lenne a kép, ha ezeket az önállóan is markáns szolgáltatásokat, üzleti tevékenységeket külön számok alapján lehetne értékelni.

És akkor még ott van az Alphabet "pénzgyára", az Other bets csoport. Ide csoportosítottak minden kísérleti, maximum hosszú távon megtérülő projektet, amelyektől általában idegenkednek az egységsugarú befektetők. A cégvezetés az utóbbi időben tudatosan háttérbe szorította ezeket a nem ritkán világmegváltást célzó ötleteket, és próbál olyan fejlesztéseket tovább vinni, ahol azért már az elején is lehet némi bevételt találni. Ennek megfelelően az itt realizált forgalom egy év alatt 185 millióról 248-ra hízott, miközben a szegmens veszteségessége valamelyest enyhült (855-ről 772 millió dollárra).

Hoznak még egy széket

A negyedéves jelentés egyik mellékszála, hogy az Alphabet igazgatótanácsának tagjává választották Sundar Pichai-t, aki a jelek szerint mindenki megelégedésére tölti be a Google vezérigazgatói posztját immár majdnem két éve.

A hangulatot viszont nem feltétlenül javította, hogy a negyedéves jelentés közzétételét követően a befektetők nem kezdték még feljebb srófolni az árfolyamot. A New York-i tőzsdén a tegnapi zárást követő periódusban az Alphabe paprjai 2,5 százalékot estek. Igaz, volt miből, hiszen az árfolyam történelmi szinten, ezer dollár felett is járt a napokban.

Piaci hírek

First person shooter videókat gyárt a londoni rendőrség a Facebooknak

Cserébe a londoni rendőrség testkamerákat kap a cégtől. A Facebooknak jó oka van erre a furcsa megállapodásra.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.