Az olajárak esése felélénkítheti az adatközponti beruházásokat – állítja egy friss elemzés. Van alapja a feltevésnek, hiszen a működési költségek legalább a felét eddig az energia vitte el.

Az olaj túlkínálata, ami manapság tapasztalható a világgazdaságban, jótékony hatással lehet az adatközpontok bővítésére, legyen szó vállalati vagy szolgáltatói infrastruktúráról – olvasható a Canalys előrejelzésében. Az elemző cég szerint 2016-ban elsősorban a nagy adatközpontokat üzemeltetők beruházási kedve jöhet meg, azokra lehet ugyanis jelentősebb hatással az energiaköltségek csökkenése. A nagy adatközponti szegmens idei növekedése elérheti a 8 százalékot. Az adatközponti infrastruktúra globális értéke az idén már meghaladja a 135 milliárd dollárt, ami 4,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A felhőszolgáltatók beruházási kedve lankadatlan

Az olajárak 2014 közepe óta több 70 százalékot estek, és az előrejelzések szerint a tendencia még jó ideig folytatódik a nyersanyag túlkínálata miatt. Az adatközpontok pedig klasszikus monolitikus energiafelhasználókként profitálhatnak a gáz nagykereskedelmi árának a csökkenéséből.

Az olcsóbb olaj felgyorsíthatja az amúgy is növekedésben lévő piac bővülését. A legnagyobb felhőszolgáltatók ugyanis már megfelelően tudtak reagálni az adatbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakra (ez az egyik legfontosabb akadályozó tényező), így folyamatosan építik ki a globális cloud bázisaikat. Ez várhatóan a jövőben is folytatódik, a trendben az ipari szabványú szerverek, a hálózati biztonság és a virtualizációs technológiák lesznek a legfőbb növekedési kategóriák.

Az inkumbens adatközpontiinfrastruktúra-szállítók pedig a csúcsminőségű és a hiperskálázható berendezésekre fókuszálnak, de számolniuk kell az utángyártók (ODM – Original Design Manufacturer) olcsóbb alternatívái által támasztott kemény versennyel is.

A hazai adatközpontok a Magyar Áramtőzsde áraihoz igazodnak

Az energiaárak adatközpontokra gyakorolt hatásával kapcsolatban megkérdeztük a téma egyik hazai szakértőjét. Szabó Gábor, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) adatközponti és felhő munkacsoportjának a tagja elmondta, hogy az olajpiaci helyzet önmagában nem kell, hogy ekkora változásokat generáljon az ágazatban, hiszen az olcsóbb energia minden piaci szereplőnél érezteti a hatását, legyen az vállalati vagy szolgáltatói adatközpont. Az adatközpontok üzemeltetésénél az energiaköltség a legnagyobb tétel, a méretgazdaságosság függvényében 50-80 százalék között mozog.

Azt viszont Szabó Gábor is megerősítette, hogy elsősorban a nagy adatközponti üzemeltetők – a Microsoft, a Google, a Facebook, az Amazon stb. – tudják leginkább kihasználni az energiaárak nyújtotta előnyöket, így főként ezek többletberuházásai valószínűek.

A magyarországi szolgáltatók energiaköltsége a Magyar Áramtőzsde mindenkori áraihoz igazodik. Itthon a két legjelentősebb adatközponti szolgáltató, a Magyar Telekom és az Invitel, tevékenységére is hatással lehet az energiaár alakulása. Az Invitel például nemrégiben be is jelentette, hogy a keresleti oldal megélénkülése miatt kapacitásai bővítését tervezi.

A globális adatköpontinfrasturktúra-piac növekedése, 2015-2016

(Forrás: Canalys)

A Canalys elemzése ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az olajárak esése csak az egyik ösztönzője az idei adatközponti beruházásoknak. Sok egyéb tényező is erre tolja a piacot, például az, hogy a szoftvermenedzselt tárolási technológia a korábbiaknál sokkal több értéket tud kihozni a hardverekből. A vevők rákényszerülnek, hogy újragondolják IT-stratégiájukat, például hogy bizonyos folyamatokat szolgáltatásként vegyenek igénybe. Ezzel ugyanis gazdaságosan növelhetik infrastruktúrájuk rugalmasságát és skálázhatóságát. Mivel az értékesítési folyamataik egyre inkább alkalmazásvezéreltek, ez alkalmassá teszi a vállalatok arra is, hogy a digitális transzformáció keretében big data, analítikaiu vagy IoT (Internet of Things) projektekbe kezdjenek. Az infrastruktúrán belül a hardver egyre jobban kommercializálódik, azaz másodlagossá válik, hogy milyen "vasakat" használnak, a profitképződés pedig áttolódik a szoftver és a szolgáltatás irányába.

Cloud & big data

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.