A Western Digitallal folytatott tulajdonosi csatározás már hosszú hónapok óta köti gúzsba a japán gyártót. Nem várt helyről érkezhet a felmentő sereg.

Utoljára valahol ott tettük le a fonalat, hogy a két vállalat kölcsönösen beperelte egymást közös memóriafejlesztő és -gyártó üzletáguk eladása kapcsán. Megakadályozza memóriaüzletágának értékesítését, erre hivatkozva indított gigapert június végén a japán vállalat az amerikaiak ellen. A mintegy 1 milliárd dollár értékűre taksált jogi eljárást ráadásul azzal is megfejelte a Toshiba, hogy a két cég közös vállalatának Jokkaicsiben (Yokkaichi) található flashmemória-gyárából kizárta a Western Digital kötelékébe tartozó szakembereket. Érdekesség, hogy a létesítménynek 50-50 százalékát tulajdonolja a két fél, de az üzembentartó szerepet a japán elektronikai konszernt vállalta fel.

Újabb és újabb lehetőségek

Pedig július közepére úgy látszott, megnyílt a menekülőút a Toshiba előtt: egy, a japán kormányzat bábáskodásával létrejött konzorcium 18 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett a memóriagyártó részlegre. Ez az amerikai Broadcom és a leginkább az Apple beszállítójaként dolgozó Foxconn ajánlatait múlta felül. A Toshiba szerint nem csak az érték számított, amikor rábólintottak a japán konzorcium által kínáltakra, hanem a munkahelyek és a szellemi tulajdonjog Japánban tartása is fontos szerepet játszott a döntésben. Így már érthető, hogy miért nem a tajvani Foxconn 27 milliárd dolláros ajánlata lett a befutó.

Mint írtuk, sok ideje és tere nem maradt a manőverezésre a japánoknak. Az üzletet ugyanis legkésőbb 2018 márciusáig nyélbe kell ütni, ha a vállalat papírjait a nyilvános tőzsdei kereskedésben akarja tartani. A megállapodás nélkül ugyanis a Toshiba várhatóan rekordnegatív sajáttőke-veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni, vagyis kötelezettségei meg fogják haladni eszközei értékét. A jelenleg hatályos szabályok szerint, ha egy cég két egymást követő évben produkálja ezt, akkor törölni kell részvényeit a nyilvános kereskedésből.

Ezt a törekvést húzta volna keresztbe a WD értékesítéssel szembeni ellenállása. A japánoknál pedig válaszcsapásként jogi útra terelték a két fél közötti vitát. Az immár bíróságon is hadakozó cégeket most nem várt irányból rángathatják ki abból a katyvaszból, amibe kölcsönösen belerángatták egymást. A megmentő a Western Digital lehet. Igen, az a Western Digital.

Megjött az eszük az amerikaiaknak?

A Toshiba pénzügyi nehézségein ugyanis csak a közös leányvállalat eladása segíthet, a WD pedig úgy döntött, hogy akkor már inkább saját maga veszi meg a japánok részét. Pontosabban egy olyan konzorcium, aminek a Western Digital is a része. Az amerikai gyártón kívül a KKR befektetői csoport és a távol-keleti kormányzati támogatást élvező Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) alkotja az ajánlattevő csapatot.

A tűzhöz közel állók szerint a minap tett ajánlat nagyjából 17 milliárd dollárra rúghat, ami kicsivel kevesebb, mint a korábbi, szintén japán kormányzati támogatású csoport licitje. Egymilliárd dollár nem kis összeg, ugyanakkor több kecsegtető jellemzővel is bír a konzorcium bejelentkezése. Egyrészt magában foglalja a Western Digitalt, amely így biztosan nem fog újabb akadályt gördíteni az eladás elé. Másrészt a japán állami garancia a Toshiba szellemi tulajdonjogai miatti aggodalmakat is lehűtheti. Azaz egy win-win szituáció van kibontakozóban.

Ha nyélbe ütik az üzletet, akkor abból a Western Digital egyébként meglepően kevés, valahol 15-20 százalék közötti részesedéssel fog bírni, állítják a szerződéstervezetet ismerő források.

Megegyezés a következő hetekben?

Egyelőre azonban még semmi sem biztos, a korábbi érdeklődők ajánlatai is állnak. Az SK Hynix szerint még mindig folynak a tárgyalások a memóriagyártó részvételével létrejött konzorcium és a Toshiba között, de a Foxconn is tartja az általa felkínált összeget. Valószínűleg a japánok alkupozícióik javítása miatt nem zárták még le a felekkel való tárgyalást, bár a 17 milliárd dolláros ajánlat a fent említett kondíciók mellett egészen elfogadhatónak tűnik. A Toshibának egy mintegy 4,5 milliárdos lyukat kell eltüntetnie az elszámolásában, amit ez az összeg bőven fedez(ne).

A japán vállalat részvényei jól reagáltak a friss értesülésekre: több százalékos ugrást produkáltak a tokiói tőzsdén.

Piaci hírek

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.