Bemutatkozott a koreaiak legújabb eszköze. Az akkumulátorokról ilyen hamar még nem tudunk nyilatkozni, de a hardveres és szoftveres képességekről igen.

A tavalyi akkumulátor-fiaskó után már a Samsung Galaxy S8 tavaszi megjelenésekor is leginkább az energiatároló telep minőségére voltak kíváncsiak az érdeklődők. Ezúttal sincsen másként, ráadásul ennek hátterében az is áll, hogy a Note új generációja jelentősen nem tér el az S8+ tudásához képest. Azért persze nem két teljesen ugyanolyan készülékről van szó, lássuk a részleteket!

Kevés egyedi tulajdonság

6,3 inch méretű AMOLED kijelzőt kapott, amivel kétségtelenül a legnagyobb Samsung mobilok egyike (még az S8+ is kisebb egytized hüvelykkel). A 2960x1440 pixeles felbontású kijelző az S8-nál már megismert, lekerekített szélű kialakítással bír, külsőre tehát orbitális különbségek nincsenek a két modell között.

A 20 dekagramm tömegű eszköz ugyanakkor rendelkezik egy egyedi funkcióval, amivel semelyik másik Samsung modell nem: az érintésérzékeny kijelzőre a készülékházba helyezett ceruzával lehet írni. Az egyébként 4096 különböző nyomáserősséget érzékelő rendszer így lehetővé teszi, hogy nagyon könnyen készítsen felhasználója jegyzeteket, megjegyzéseket, vázlatokat stb.

Ennek azonban az akkumulátor látta kárát. Mindössze egy 3300 mAh-s telep kerülhetett az eszközbe, melynek kapacitását nem csupán az szabta szűkre, hogy a Samsung biztosra akart menni és elég helyet hagyott a hőtágulásnak. Ebből az irányból nézve a fent említett S Pen stylus is komoly pazarló tényező, hiszen részben az akksi elől vette el a helyet.

Ismerős processzorok és kamerák

Processzorból ugyanazt (pontosabban ugyanazokat, hiszen Európában nem Snapdragonnal, hanem a dél-koreaiak saját fejlesztésű Exynos CPU-jával szerelik a Note 8-asokat) kapta, mint az S8. Kétszer négymagos, 64 bites, 10 nanométeres gyártási eljárással készített lapkák dolgoznak ebben a modellben is. Cserébe viszont megnőtt a memória mérete: az S8-as 4 GB-járól 6 GB-ra hízott az operatív tár. Igaz, a konkurencia egy része már 8 GB-ot használ, ami jót tett volna a Note 8-nak is.

És ha már memória: belső tárhelye 64-256 GB között változhat, régiótól függően. A létező összes, modern csatlakozási formát támogatja: LTE Cat.16, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM, Bluetooth v 5.0 (LE up to 2Mbps), ANT+, USB Type-C, NFC, Location (GPS, Galileo, Glonass, BeiDou) szabványokkal kompatibilis.

Az ujjlenyomat-leolvasó továbbra sem került be a kijelző alá - ha ezt sikerül összehoznia a nemsokára megjelenő iPhone 8-nak, akkor kétségtelenül az Apple-nél lesz az előny -, azt a hátsó panelen lehet elérni. Ide került az ujjlenyomat-olvasó, és a kamerák is. Igen, kamerák, mert kettő darab található a Galaxy Note 8 hátsó panelén – akár csak az S8 esetében.

A tavaszi modellhez hasonlóan ez is rendelkezik optikai képstabilizálási képességgel, így kevésbé lesznek bemozdultak fotóink. A Note 8 érdekessége azonban, hogy a duál kamerás kialakítás révén optikai nagyításra is lehetőség van. Persze csodát nem szabad várni: kétszeres zoommal dolgozhat a készülék tulajdonosa.

A frontoldali kamera gyakorlatilag egy az egyben ugyanaz, mint amivel az S8 esetében találkoztunk. 8 megapixel, F1.7, hasonló szenzorméret – itt nem talál újdonságokat az érdeklődő.

Asztali gépként is megállja a helyét

Nagyon érdekes irány az, amit tavasszal már bemutatott a Samsung: a vállalat Dex dokkolóállomása gyakorlatilag egy közel teljes értékű irodai számítógép kiváltására teszi alkalmassá a dél-koreaiak - egyébként vízálló - telefonját. Csatlakoztatás után monitoron látható a telefon által megjelenített kép, egér, billentyűzet ugyanúgy használható, mint egy asztali PC esetén.

Az üzemmód azonban elviselt volna még egy kis extra memóriát: ekkor látszik, hogy miért is kevés az a 6 GB. Főleg úgy, hogy az első tesztek szerint ennek majdnem felét maga a rendszer megeszi. Cserébe viszont gyakorlatilag minden olyan alkalmazás használható, ami egyébként is elfut a készüléken: a webböngésző és a médialejátszók mellett elérhetők az irodai alkalmazáscsomagok, levelezőkliensek és más, irodai munkára használt szoftverek.

Az Android 7.1.1, azaz a Nougat változatát futtató Samsung Galaxy Note 8 közel sem olcsó játékszer. Tudásáért igen mélyen kell annak a zsebébe nyúlnia, aki szeretné kihasználni az okostelefon képességeit – például a nemrég szerte a világon engedélyezett mesterséges intelligenciát (a Bixby koreaiul és angolul tud jelenleg). A készülék ajánlott fogyasztói ára 999 euró, hazánkban várhatóan valamivel 300 ezer forint feletti árcédulát aggatnak majd rá a boltokban. A készülék szeptember közepétől lesz kapható.

Mobilitás

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.