A kompakt kamerák után a cserélhető objektíves fényképezőgépek piaca is bajba került a mobilok miatt.
Hirdetés
 

Az már közhelyszámba megy, hogy a mobilpiac felfutása mennyi problémát okoz a mobil eszközökkel határos vagy az éppenséggel egyáltalán nem határos iparágaknak. A PC-k haldoklása az egyik legnyilvánvalóbb ilyen folyamat, de az okostelefonok legalább ekkora pusztítást végeznek a digitális fényképezőgépek területén.

Visszafogott várakozások

Az alacsonyabb árkategóriába tartozó kompakt kamerák eladási adatainak visszaesése volt eddig a legszembetűnőbb, hiszen a felsőbb kategóriás mobilok egyre jobb minőségű objektívei és az azokhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások kiváltják a szóban forgó termékeket. Az IDC adatai azonban arra mutatnak rá, hogy hamarosan a komolyabb, cserélhető objektíves gépek gyártói is rossz helyzetbe kerülhetnek.

A kutató cég azt jósolja, hogy a cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek (DSLR) forgalma 9,1 százalékkal csökken az előző évhez képest, ami számokban kifejezve azt jelenti, hogy a 2012-ben eladott 19,1 millió kamerához képest idén csak 17,4 millió fog gazdára találni. Így az sem meglepő, hogy a két legnagyobb gyártó, a Canon (9 helyett 8 millió) és a Nikon is módosította az erre az évre kiadott becsléseit, sőt, az objektívek gyártásával foglalkozó Tamron már az első három negyedév során 22 százalékos visszaesést könyvelt el, áll a The Wall Street Journal cikkében.

Lumia 1020: nehéz eldönteni, hogy mobilba épített kompakt fényképezőgép vagy kamerába épített mobil

A Nikon pénzügyi vezetője, Junichi Itoh úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a vezetőség valóban kedvezőtlen számokat lát a kimutatásokban, de a vezető szerint még mindig van kereslet a gépek iránt, és itt is Kína piaca hozhatja el a megváltást. A Tamron vezetője, Tsugio Tsuchiya sokkal borúsabban fogalmaz, és eközben meg is nevezi a veszélyforrást: „az okostelefonok nemcsak a kompakt fényképezőgépeket fenyegetik, hanem a belépő kategóriás DSLR kamerákat is”. A Canon képviselői már óvatosabban állnak hozzá a jelenséghez, ők a gazdaságot sújtó globális válságot emlegetik, ahogy azt sok nagyvállalat vezetője teszi mostanában.

Erről is az appok tehetnek

A jelenséget nem feltétlenül csak a mobilok, illetve azok gyártói erősítik, hanem az a szoftveres, alkalmazás alapú körítés, ami a mobilos fotózást támogatja. Megszámlálhatatlan képszerkesztő, átalakító app található meg a szoftverbotokban, a Yahoo és hozzá hasonló online tartalomszolgáltatók hatalmas tárhelyeket biztosítanak a felhasználóknak, amiért még csak fizetniük sem kell. Így a fotózást gyakran követő, közösségi felületeken való képmegosztással a fényképezőgépek képtelenek felvenni a versenyt.

A Canon szóvivője szerint nem is kell versenyre kelniük, hiszen annyira másról szól a két folyamat: „az okostelefonnal történő fotózás, majd a képek alkalmazásokkal való szerkesztése olyan, mintha olcsó alapanyagok és egy sor mesterséges eredetű fűszer felhasználásával próbálnánk meg főzni”, állította fel a némileg sántító, és a problémára semmiféle megoldást nem nyújtó párhuzamot Takafumi Hongo. Szerinte a DSLR-el való fényképezés sokkal kifinomultabb folyamat ragyogó végeredménnyel, amiben igaza is van, és az is bizonyos, hogy professzionális célokra a cserélhető objektíves gépek továbbra is megfelelőbbek lesznek.

Az okostelefonok kamerái elsősorban az olcsóbb, belépő kategóriájú DSLR gépek piacáról szívják el a vásárlókat, mivel az árukhoz képest tűrhető, vagy kifejezetten jó minőségű képek készítésére alkalmasak, a megosztás pedig sokkal könnyebb a használatukkal. A Samsung emiatt próbálkozik a mobilba oltott fényképezőgépekkel, illetve olyan hálózati képességekkel rendelkező okoskamerákkal, amelyeken Android fut, és egy SIM kártya behelyezésével hasonló élményt ad, mint egy smartphone.

Mit keresnek a szoftverfejlesztők a gyártócégeknél?

A Manufacture IT Hungary konferencia idén is bemutatta az Ipar 4.0, a gyártóipar digitalizációjának újdonságait és gyakorlati alkalmazásait.
 
Hirdetés

Blokklánccal még a sör is finomabb

Az új technológiák önmagukban is rengeteg változást hoznak, teljesen átalakítanak, vagy felgyorsítanak üzleti folyamatokat, összekapcsolásukkal azonban még több eredményt lehet elérni.

A szemünk előtt válik egymás komplementerévé a két technológia. Az okos szerződésektől, az élelmiszeriparon keresztül az energiaelosztásig, szinte nincsen olyan terület, amit ne forradalmasítana blokklánc és a dolgok internetének összehangolt működése.

a melléklet támogatója az Oracle Hungary

Hirdetés

Mesterséges intelligencia a NAS-okban

A maga nemében egyedülálló a QNAP legújabb, TS-2888X NAS MI platformja. A QuAI a gépi tanulási modellek gyors létrehozásával, képzésével, optimalizálásával és telepítésével korábban elérhetetlen távlatokat nyit meg a felhasználók előtt.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.