Persze nem teljesen, csak most ismert formájában tűnhet el hamar: bekúszhat az ujjlenyomat-érzékelő a kijelző alá.

Az okostelefonok frontpaneljeinek egyre nagyobb felületét foglalják el a kijelzők, napjaink átlaga 80 százalék körül van. Ennek az aránynak a további növeléshez azonban már egészen váratlan trükköket kell alkalmazni; például a fizikai valójában létező Home gombot kell eltüntetni, a funkcionalitást pedig szoftveresen biztosítani. Ez azonban nem olyan egyszerű eset a legmodernebb készülékek esetében, ahol a Home gomb már ujjlenyomat-olvasóként is működik.

Hamarosan debütál

Várható volt azonban, hogy az ipar nem marad túl sokáig adós a probléma megoldásával. Az érintésérzékeny technológiákban utazó Synaptics a minap jelentette be legújabb ujjlenyomat-olvasó érzékelőjét. Az optikai modell érdekessége, hogy tökéletesen illeszkedik a telefonok kijelzője alá.

Igaz, az első generációnak továbbra is szüksége van egy, a kijelzőtől eltérő felületre, ugyanakkor a következő változat már lehetővé teszi a teljes integrációt. Ezt a megoldást a vállalat heteken belül bemutatja: a január elején esedékes Las Vegas-i CES keretei között rántja le a leplet teljesen fejlesztéséről a Synaptics.

Mennyit nyerünk vele, ha eltűnik a Home gomb a maga fizikai valójában? Nos, nagyjából fél inch méretben nőhet a kijelző, ez durván 1,2 centiméter magas csíkot jelent pluszban. Habár ez elsőre nem tűnik soknak, egy akkora felületen, mint amekkorát napjaink átlagos okostelefonjai képviselnek, azért van jelentősége.

Felesleges különcködni?

Néhány Android telefon már most is dedikált Home gomb nélkül érkezik, ezeknek azonban biztonsági szempontból megvan az a hátránya, hogy nem teszik lehetővé az ujjlenyomat felismerést. Éppen ezért egyes gyártók egyszerűen áthelyezték a frontpanelről ezt a funkciót a hátlapra. Ilyen például a Google Pixel telefonja, melynek ujjbegy-redőket és kanyarokat érzékelni képes szenzora az eszköz hátuljára került.

Van azonban hátránya ennek a megoldásnak is. Míg a zsebben kotorászva szinte teljesen mindegy, hogy hol van az érzékelő, addig, ha a telefon az asztalra téve pihen, már körülményes aktiválni a hátlapi ujjlenyomat-olvasóval. Mondhatnánk erre, hogy ilyen egy tipikus első világbeli probléma, de a nagy gyártók pont azért lettek nagyok, mert nem csak felismerni, hanem rugalmasan reagálva kielégíteni is képesek a felmerülő felhasználói igényeket.

Ennek első példája lehet a Samsung Galaxy S8, melyről azt pletykálják, hogy az első olyan okostelefon lesz a piacon, amely kijelző alatti ujjlenyomat-érzékelővel rendelkezik majd.

Tényleg biztonságos

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a kijelző üvegfelületét kell megérinteni, akkor nem lesz-e túl könnyű az ujjlenyomat hamisítása. A Synaptics szerint nem; a vállalat SentryPoint technológiája képes a leolvasni kívánt felület „élőségének” ellenőrzésére, ezáltal el tudja dönteni, hogy valódi ujjat olvas-e le a szenzor, vagy csak egy nyomtatottat. PurePrint névre keresztelt eljárása még mesterséges intelligenciát is bevet annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a telefon képernyőzárának feloldására irányuló hamisítási kísérleteket, ismertette a vállalat.

Az új technika további előnye, hogy nedves környezetben hatékonyabb, mint a jelenleg használt megoldások. Emellett pedig az, hogy az érzékelőt teljes mértékben üveg védi, egyben védelmet jelent az elektrosztatikus kisülések ellen is. Remények szerint az irodai székeken való sztatikus feltöltődés többé nem okozhat kárt a telefonok ujjlenyomat-leolvasójában.

Egyelőre nem tudni, milyen áron válik a gyártók számára elérhetővé a technológia, de a Synaptics fogadkozik, hogy versenyképes lesz a jelenleg uralkodó, kapacitív ujjlenyomat-olvasók jelentette költséggel. A vállalat egyébként ezeknek az érzékelőknek az egyik legnagyobb szállítója, és olyan cégek számára biztosít utánpótlást, mint a Samsung, a Lenovo, az Asus és a HP.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.