A kanadaiak ezúttal az angol Encription Limited vállalatot vásárolták fel. Az akvizíciónak köszönhetően új, komplex biztonsági konzultációs csomag is érkezik.
Hirdetés
 

Egykor az okostelefon-piac alapjait rakták le, de az Apple és a Samsung néhány év alatt elpárologtatta piaci részesedésüket. A BlackBerry ugyan nem adta fel, és folyamatosan próbálkozik rendhagyó készülékeivel, de ma már inkább a biztonsági szegmensben látják a túlélés, sőt az újbóli felemelkedés kulcsát. Ennek megfelelően gyors tempóban vásárolják fel a portfóliójuk kiegészítésére alkalmas kisebb vállalkozásokat.

A tapasztalat jó tanácsadó

A most nyilvánosságra hozott, de már pénteken aláírt üzlet értelmében az Encription Limited beolvad a kanadai cégbe. A felvásárolt angliai vállalkozásnál több mint negyven biztonsági szakértő dolgozik és elsősorban biztonsági tanácsadást kínál nagyvállalatok, kormányzati szervezetek számára. A cég többek között a hálózatok külső támadásait szimulálva képes felderíteni a gyenge pontokat és ajánlásokat adni azok megerősítésére.

A BlackBerry egyúttal egy új szolgáltatási csomagot is bejelentett. A Professional Cybersecurity Servicesnek nevezett üzletág a kiberbiztonsági tanácsadás területén kíván terjeszkedni. Ez a szegmens jelenleg globálisan 16,5 milliárd dollár forgalmat generál, de ez három éven belül elérheti a 23 milliárdot is.

Az Encription szakembergárdája és eszközei a kanadai vállalat eddig sem gyenge biztonsági portfóliójával és know-how-jával kiegészülve képes lehet új ügyfeleket hozni. A BlackBerry a több száz millió mobil eszköz mellett immár 60 millió autó internetes kommunikációjában is részt vállal. Ennek alapján a vezetőség okkal bizakodhat abban, hogy például a kiberbiztonság problémáival korábban nem nagyon szembesülő autógyártók igénybe veszik a tanácsadást, tesztelést, elemzést és egyéb szolgáltatásokat tartalmazó csomagját.

Nincs más hátra, mint előre

A néhány évvel ezelőtt rendkívül súlyos gondokkal szembesülő kanadai vállalatról annak idején már csak mint potenciális felvásárlási célpontról beszéltek. Ehhez képest leépítésekkel, átszervezésekkel és főleg az üzleti fókuszpontok áthelyezésével ma már egészen biztatónak tűnik a helyzet. A BlackBerryt annyira nem vásárolták fel, hogy csak az utóbbi néhány hónapban több akvizícióval hízott a cég. Említhetjük a biztonságos és zárt hálózatú kríziskommunkikációs megoldásokat szállító AtHoc bő fél évvel ezelőtti megvételét, vagy éppen a biztonsági szoftverekben érdekelt Good Technology 425 millió dollár értékű felvásárlását.

Ugyan az üzleti fókusz immár egyértelműen a biztonsági piac különböző szegmensei, azért az okostelefonoknál sem hagynak fel a próbálkozással. Az útkeresésben semmi nem számít tabunak. Így fordulhatott elő, hogy androidos BlackBerry jelent meg a piacon. A Priv egy kicsúsztatható, fizikai QWERTY billentyűzettel rendelkező csúcsmobil, amelyet mi is megelégedettséggel teszteltünk. A cég vezérigazgatója a kedvező fogadtatásra is alapozva nemrég úgy nyilatkozott, hogy a magas fix költségek ellenére 2016-ban már profitot vár a Privtől, ami a mobilok eddigi sikertelenségét figyelembe véve, igen merész jóslat.

Biztonság

Felhasználóik után kutakodó reklámblokkolók

A Google öt Chrome-kiegészítőt távolított el kínálatából, melyeket több mint 20 millióan használtak reklámblokkolásra. Az ok? Túlságosan kíváncsinak bizonyultak.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.