Legalábbis az Európai Bíróság szerint, amely állásfoglalásában innovatívnak, de attól még a többihez hasonló közlekedési társaságnak tartja az Ubert.

Az Európai Bíróság (ECJ) egyik főtanácsnoka a szervezet közleménye szerint közlekedési szolgáltatónak minősítette az Ubert, amivel praktikusan a taxitársaságok közé sorolta, szemben a vállalat folyamatosan döngölt imidzsével, ami egy független sofőröket és utasokat összekötő digitális platformról szól.

Megfogalmazása szerint az Uber elektronikus platformja, bár innovatív megoldás, mégis a közlekedés területéhez tartozik, így az Ubernek is alá kell vetnie magát a nemzeti jog által előírt engedélyekre és jóváhagyásokra.

A mostani ügy egy barcelonai taxitársaság keresetén alapszik, amely azzal vádolta az Ubert, hogy tisztességtelen versenyt folytat, elsősorban az UberPop szolgáltatás és azon keresztül a licennccel nem rendelkező sofőrök miatt. A kereset mostanra az Európai Bíróságig is eljutott, amely szerdán adta ki ezzel kapcsolatos állásfoglalását.

Nem egyástól független szereplők

Bár a tanácsnokok (ebben az esetben a lengyel Maciej Szpunar) az Európai Bíróság teljes jogú tagjaként sem vesznek részt az ítéletekről szóló tanácskozáson, csak jogi megoldásokat terjesztenek elő a rájuk bízott ügyben, a bírák általában követni szokták az előterjesztéseket, még ha azok formálisan nem is kötelezik őket semmire.

Szpunar szerint az Uber a saját önmeghatározásával ellentétben nem tisztán "információs társadalmi" szolgáltatás, mivel annak nem elektronikus részei – praktikusan a sofőrök tevékenysége – gazdaságilag nem függetlenek tőle. Ráadásul a sofőrök gyakorlati értelemben az Uber alkalmazásában állnak, ilyen szempontból sem függetlenek.

A digitális gazdaság példáinál maradva, egy webshop is rendelkezik saját oldallal vagy alkalmazásokkal, miközben ő maga szállítja ki a megrendelt árut. Ahogy a webshop sem függetlenítheti magát a kiszállítástól, az Uber ugyanígy az elejétől a végéig benne van az egyes ajánlatok teljesítésében.

A főtanácsnok úgy ítélte meg, hogy a fentiek alapján az Uber is egy közlekedési társaság, függetlenül a szolgáltatás disztribúciós modelljétől. Az Uber platformját használó sofőrök nem végeznek autonóm tevékenységet, sőt tevékenységük is eleve csak a platformhoz kapcsolódóan létezik, anélkül értelmét vesztené.

A gomb kénytelen elviseli a kabátot

Az ECJ közleménye ennek megfelelően arra is rámutat, hogy az Uber a platformján keresztül működő városi közlekedési szolgáltatás minden, gazdaságilag lényeges aspektusát a kezében tartja. Ez azért fontos, mert a nem elektronikus jellegű személyszállító szolgáltatás nyilvánvalóan az Uber saját vállalkozásának gazdasági alapja.

A labda most ismét a barcelonai bíróságon pattog, ami azt jelenti, hogy a cégnek arrafelé újabb engedélyek beszerzésére lesz szüksége. Az Uber azonban nem kívánja megváltoztatni általános működési gyakorlatát, főleg, hogy számos uniós tagállamban már eddig is közlekedési társaságként kezelték.

A bíróság döntésére várva a megszokott közleményt adták ki, amely az idejétmúlt szabályozás megváltoztatásának szükségszerűségéről, illetve annak újbóli elmulasztásáról szól. A jelek szerint azonban a "maradi szabályozás" sem teszi őket reménytelenül veszteségessé: az elmúlt időszakban Berlinben és Madridban is újraindították szolgáltatásukat UberX néven, miután egy rövid kényszerszünetet követően alkalmazkodtak a helyi törvényekhez.

Piaci hírek

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.