A Vezető Informatikusok Szövetsége átadta idei díjait az informatikai oktatásban élen járó egyetemi oktatóknak és középiskolai tanárcsapatoknak.
Hirdetés
 

Bővítette oktatási díjainak körét a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ). Idén első alkalommal az informatikai felsőoktatásban dolgozók mellett középiskolák tanárcsapatokat is díjazott a szövetség. A tizenhat éve alapított Év Informatikai Oktatója, valamint az első alkalommal meghirdetett Scientific Games – Az év tanári csapata a digitalizációért pályázat nyertesei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen vehették át a magas pénzjutalommal is járó elismeréseket.

A VISZ évek óta kiemelt feladatának tartja az informatikusképzés színvonalának emelését, melyet 2002. óta segít az Év Informatikai Oktatója elismeréssel ösztöndíj formájában. Az ösztöndíjjal azokra a felsőoktatásban dolgozó oktatókra kívánják felhívni a figyelmet, akik folyamatosan kiemelkedő munkát végeznek intézményükben. A pályázatok értékelésének egyik kiemelt szempontja, hogy a jelölt hangsúlyt fektessen oktatási munkája során hallgatói és az ipar közti élő kapcsolat erősítésére, valamint a tehetséggondozásra.

A Pázmány adjunktusa lett a legjobb

Az Év Informatikai Oktatója díjra nem közvetlenül az oktatók, hanem az őket foglalkoztató intézmények pályázhattak. Minden olyan magyarországi felsőfokú oktatási intézmény javasolhatta oktatóját a díjra, melyben a rendszeresített informatikusképzés főállásban oktató tanárok közreműködésével valósul meg.

Idén a VISZ által felkért zsűri a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar adjunktusa, dr. Tornai Kálmán pályázatát ítélte a legjobbnak, így a szövetség neki ítélte a díjat és az azzal járó 500 000 forintos ösztöndíjat. A fiatal szakember az egyetemi munkája mellett nagy energiákat fektet arra is, hogy a középiskolás korosztályból minél több diákot nyerjen meg az informatikus szakmának.

Mintát adnak a középiskoláknak

A Szövetség idén első alkalommal a középiskoláknak is pályázatot hirdetett. A VISZ és a Scientific Games ezzel a középfokú oktatási intézményekben az oktatás digitalizációját, a korszerű oktatási formák és módszertanok bevezetését, terjesztését, új modellek kialakítását kívánja segíteni. A pályázaton olyan intézmények indulhattak, melyekben a digitalizációs szemlélet túllépett az informatikai oktatás keretein, és szerves részévé vált mind a humán, mind a természettudományos, mind a szakmai tárgyak oktatásának. Ezt az elvet a pályázó intézményeknek legalább három tantárgyban kellett érvényesíteniük az elmúlt két évben.

A VISZ által felkért zsűri a Hajdúböszörményi Bocskai István Főgimnázium pályázatát találta a legjobbnak, így ők nyerték el a Scientific Games által felajánlott 2 millió forintot is. A csapat tagjai: Oláh Tibor intézményvezető-helyettes, informatika tanár, Molnárné Kövér Ibolya, az Ember és Társadalom munkaközösség vezetője, történelem-földrajz tanár, Németi Edit, a Természettudományok munkaközösség vezetője, fizika-kémia tanár, Oláhné Flinta Marianna, az Informatika munkaközösség vezetője, matematika-informatika tanár, dr. Nagy Attila biológia-földrajz tanár, valamint Magi Csaba történelem- mozgóképismeret és média tanár.

A zsűri elsősorban az iskolai oktatás digitalizációjának átfogó koncepcióját, valamint a gimnáziumban folyó munka modellként való alkalmazhatóságát emelte ki a pályázat legfőbb erényeként.

Emellett a VISZ 1 millió forinttal járó különdíjjal ismerte el a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnáziuma csapatának munkáját. A tanárcsapat tagjai: Csongrádi Tamás (informatika, történelem), Gacsó Viktória (történelem, társadalomismeret és etika, angol) és Pusztai Andrea (közgazdaságtan).

Közösség & HR

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.