A felhőbe költöző helyzetmeghatározás hátterében a dolgok internetének terjedése áll.

Azure Location Based Services néven debütált a Microsoft API-gyűjteménye, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy felhőben futtatott alkalmazásaikat helymeghatározási funkcionalitással bővítsék ki. Sam George, a Microsoft Azure IoT részlegének igazgatója szerint a szolgáltatás megjelenése fontos mérföldkő a számítási felhő és a dolgok internetének tekintetében is, a két piac ezzel húzással most először igazán összeérhet.

Rugalmasabbá való felhőplatform

A Microsoft nagyvállalati ügyfelei a most rendelkezésükre bocsátott API-val olyan lehetőségekkel bővíthetik alkalmazásaikat, mint a térképészet, útmeghatározás, forgalomfigyelés, geokódolás, időzóna-alapú információk figyelembe vétele, és természetesen a helyalapú keresési képességek. Az ehhez szükséges helyalapú adatokat az egykor a konzumer szféra igényeit is kielégítő, digitális térképészetben jártas TomTom biztosítja Redmond ügyfelei számára. Ezeket az információkat eszközök százmilliói tartják frissen, jegyezte meg a bejelentés kapcsán George.

A helymeghatározás egyre inkább alapvető szerepet tölt be a figyelendő, elemzendő és optimalizálandó adatok között, közölte Anders Truelsen, a TomTom licencelésért felelős vezérigazgatója. Az Azure helyalapú szolgáltatásokkal való kiegészítése rugalmasabbá teszi a platformot a fejlesztők számára, akik így helyérzékeny alkalmazásokat fejleszthetnek és kezelhetnek, foglalta össze Truelsen.

Milyen előnyöket kínál az új lehetőség? Például terepen nyomon követhetővé teszi a mobil vállalati tulajdont/járműflottát, hatékonnyá teheti az okosváros-rendszerekben való vezetést és intelligens útválasztási képességeket. A Microsoft víziója szerint a gyártásban, a logisztikában, a kiskereskedelemben és az autóiparban jelenthet majd nagy segítséget a TomTommal felturbózott Azure.

Berobbanóban az IoT-piac

Ezúttal úgy tűnik, hogy jó érzékkel és időzítéssel lépett a Microsoft, melyet a mobiltelefonok forradalma gyakorlatilag állva hagyott. Az IoT ipari alkalmazása ugyanis felfutó ágban van. Míg az idei évben az üzleti és konzumer szegmens mintegy 800 milliárd dollárt tolt a piacba, addig 2021-ben már 1,4 billió(!) dolláros értékűvé hízik az itt elérhető bevétel mértéke, az IDC júniusi előrejelzése szerint (egy korábbi IDC becslés is legalább ilyen ambiciózus számokat fogalmazott meg).

Az idei év végén a dolgok internetébe nagyobb összegeket beruházó ipari szereplők között várhatóan előkelő helyen szerepelnek majd a gyártással és teherszállítással foglalkozó szervezetek, 105 és 50 milliárd dolláros részesedéssel. Az okos elektromos hálózatokkal és vagyonkezeléssel foglalkozó vállalatok 56 és 45 milliárd dolláros költéssel szintén jelentős tényezői az IoT-nak.

Ezeket a folyamatokat pedig a Microsoft is látja, árulta el George. A kőolaj- és földgáz-kitermeléssel foglalkozó vállalatok, gyógyszerfejlesztő cégek és más ipari óriások egyre fokozódó érdeklődéssel fordulnak az Azure felé, támasztotta alá a TomTommal közös fejlesztés szükségességét az igazgató, aki nem hagyta ki az ilyenkor szokásos adatvédelmi és privát szférát érintő aggályok megválaszolását sem.

Azzal igyekszik elejét venni a szolgáltatással szemben támasztott kifogásoknak a Microsoft, hogy garantáltan a felhasználó kezében hagyja az összes, az Azure Location Based Services által előálló adat feletti ellenőrzést. Redmond a szolgáltatás fejlesztésekor fokozottan figyelembe vette a magánszféra védelmének és az adatszuverenitás elveit, közölte George, megjegyezve, hogy az Azure több ilyen jellegű megfelelőségi minősítést tudhat magáénak, mint "bármelyik másik felhőszolgáltató a bolygón".

Az ALBS december elejétől lesz kipróbálható, de általános bevezetésére 2018-ig kell várni.

Cloud & big data

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.