Az e-kereskedelmi óriás felemás eredményeket közölt. A profit jócskán elmaradt a várakozásoktól, de a befektetőket ez egyelőre nem nagyon izgatja.

Az Amazon magyar idő szerint tegnap este közölte második negyedéves üzleti számait. A jelentést felfokozott érdeklődés előzte meg, amely történelmi magasságokba repített a cég árfolyamát. Ennek is volt köszönhető, hogy a vállalat alapító-vezetője hat év után letaszította a leggazdagabb emberek listájának éléről Bill Gatest, a Microsoft társalapítóját. Jeff Bezos azonban nem sokáig maradt a csúcson, mert a negyedéves eredmények egy része jócskán elmaradt az előzetes várakozásoktól.

Könnyen jön, könnyen megy 

A cég az idei második negyedévben közel 38 milliárd dollár forgalmat ért el. Ez nem csak hogy sokkal, egészen pontosan 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban, de valamivel még az optimista elemzői várakozásokat is felülmúlta. Itt azonban nagyjából meg is áll a rövid távon is pozitívumként értékelhető számok sora.

 

Amazon-eredmények 2017/Q2
Infogram

 

A már egy évvel ezelőtt sem különösebben acélos üzemi eredmény a megnövekedett forgalom ellenére több mint felére, 1285 millióról 625 millió dollára zuhant. Ennél is rosszabb teljesítményt könyvelhetett el a cég a nettó profit tekintetében. Az Amazon tiszta nyeresége mindössze 197 millió dollár lett, ez pedig 77 százalékos romlást jelent. A csökkenésre egyébként a szakértők számítottak, ám korántsem ilyen mértékűre. Az előzetes elemzői várakozások részvényenként 1 dollár 42 centet jeleztek elérhetőnek, de ebből ténylegesen csak 40 cent jött össze.

A sok mínusz mellett azért akad a forgalomnövkedésen kívül is pozitívum. Ezt pedig szokásosan a cég cloudos üzletága, az AWS szállította. Az adatközponti szolgáltatások piacán éllovas divízió bevételei éves összevetésben 42 százalékot nőve immár elérik a 4,1 milliárd dollárt. Ez pedig már több mint 10 százaléka a csoportszintű forgalomnak. Hogy egyáltalán nyereséges maradt a cég, az is a cloud részleg érdeme, hiszen üzemi eredmény szintjén 916 millió dollárt raktak a közösbe. Némi csalódást csak az okozhatott, hogy a nyereségességi szint nem tudott lépést tartani a bevételnövekedéssel, mivel előbbi "csak" 28 százalékos lett.

Van mire költeni

Az Amazonba vetett bizalmat jól jelzi, hogy a meglehetősen siralmas kulcsmutatók megjelenése után sem tört ki pánikhangulat a befektetők között. A gyenge negyedéves jelentést egy érezhető, de egyáltalán nem drasztikus 3 százalékos árfolyamcsökkenés követte. A részvényesek vélhetően azért nem riadtak meg a profit elapadásától, mert úgy látják, jól költi el a vállalat a befolyt pénzt, amiből hosszú távon még több bevétellel (és egy idő után profittal) lehet kalkulálni.

A vállalat egy jó ideje igyekszik mind az alaptevékenységeként funkcionáló online kereskedelem, mind a cloud szolgáltatások tekintetében kilépni a globális piacra. Utóbbi esetében most éppen Franciaország, Svédország és a kínai piac a következő expanziós terület. Előbbivel kapcsolatban pedig az a legfrissebb hír, hogy a kétórás szállítást vállaló Prime Now szolgáltatás Szingapúrban is elindul. De említhető az a "csekély" 5 milliárd dolláros befektetés is, amivel Indiában akarnak nyomulni, vagy a közel-keleti ambíciók, amihez a dubai Souq.com felvásárlásán keresztül vezet az út. És akkor még nem is beszéltünk a hazai piacról, ahol egy több mint 13 milliárd dolláros akvizíció van terítéken. Ha tényleg zöld utat kap a Whole Foods megvétele, akkor az Amazon története legnagyobb felvásárlásával közel ezer fizikai üzlethez jut hozzá az Egyesült Államokban.

Piaci hírek

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.