Múlt héten átadták a Deutsche Telekom újabb adatközpontját, amely ha teljesen kiépül, ikerlétesítményével közösen Németország legnagyobb szerverparkja lesz.

Újabb és újabb következményei vannak a tavaly kirobbant amerikai lehallgatási botránynak. Az eset különösen nagy szakadékot vágott Németország és az USA kapcsolatában, hiszen korábban kiderült, az amerikai hatóságok hozzáférhettek Angela Merkel kancellár telefonbeszélgetéseihez is. A legfrissebb ügyet a néhány napja őrizetbe vett német titkosszolgálati munkatárs szolgáltatja, akiről azt gondolják, hogy az Egyesült Államok hírszerzésének kémkedett. Áttételesen és nem csak kizárólag, de mindez hozzájárul ahhoz, hogy a Deutsche Telekom az ország legnagyobb adatközpontjának felépítésén dolgozzon.

Politikai botrányból üzlet

Ami az amerikai cégeknek nagyon kellemetlen, azt a többiek, így a németek is igyekeznek minél jobban kihasználni. Két hét sem telt el például azóta, hogy kiderült, 2015-től a német kormányzati szervek nem veszik igénybe a Verizon szolgáltatásait, jövőre már a kérdéses helyeken a Deutsche Telekom szolgáltatja a netet és köti össze az intézmények hálózatait.

A német távközlési cég ezzel párhuzamosan beüzemelte Biere-ben az informatikai szolgáltatásokat nyújtó egységének, a T-Systemsnek ügyfeleit kiszolgáló újabb adatközpontját. A létesítménynek már van egy idősebb ikertestvére néhány kilométerrel arrébb, Magdeburgban. Ha a két központ eléri a tervezett teljes kiépítettségét, összesen 40 ezer négyzetméternyi területen lesz képes elhelyezni a szervereket. Ez a jelenlegi kapacitás közel nyolcszorosa.

Ugyan a társaság közleménye az építés indokaként konkrétan hivatkozik a "biztonságos cloud technológiák iránt megnövekedett igényekre", a most átadott egység munkálatai már 2012 őszén elkezdődtek, azaz a Snowden-ügy és tovagyűrűző hatásai maximum részben indokolják a fejlesztéseket.

Hazafias lobbi

Mindenesetre a Deutsche Telekom igyekszik meglovagolni a bizalmatlansági hullámot. Tavaly a távközlési vállalat erős kampányba kezdett, hogy a német internetforgalom kezelése határon belül maradjon. Ennek a lépésnek a szükségességét, értelmét azonban sokan megkérdőjelezték, így nem is kapott máshonnan támogatást. A cég kihozott egy levelezőszolgáltatást is Made in Germany hívószóval, amely megerősített titkosított funkciókkal és kizárólag német szervereken keresztül kezeli az emaileket.

Cloud & big data

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.