Eddig három jogi eljárás indult a chipgyártó ellen a múlt héten ismertté vált hardveres sebezhetőségek miatt, és ez még csak a kezdet.

Gyakorlatilag az év első jelentősebb híre volt, hogy az Intel processzoraiban hardveres hibát találtak. Mivel a CPU-kba "be van drótozva" a sebezhetőség (Meltdown), ezért két út maradt a javítására: egy grandiózus termékvisszahívás (ami értelemszerűen nem túl csábító opció a chipfejlesztő gigásznak), vagy az operációs rendszer szintjén történő frissítés.

Hiába választotta utóbbit az Intel, ettől még könnyen lehet, hogy nagyon súlyos következményekkel kell szembenéznie. Alig egy nappal később ugyanis kiderült: egy újabb hardveres sérülékenység (Spectre) is megbújik a szilíciumlapkákban – ez utóbbi ráadásul riválisait is érinti. A két, egymást gyorsan követő eset pedig sokaknál kicsapta a biztosítékot.

Morcos ügyfelek

Annyira, hogy több – a cikk írásának időpontjáig három – csoportos per indult az Intellel szemben. Habár eddig nem érkezett beszámoló arról, hogy kiaknázták volna már a processzorokban rejtőző biztonsági réseket, három amerikai államban, Kaliforniában, Oregonban és Indianában is bíróság elé citálják a gyártót. Mindhárom esetben kompenzációt várnak a vádlók, azt is a szemére vetve az Intelnek, hogy nem szólt időben a helyzetről.

Mint beszámoltunk róla, a sebezhetőségekről több mint fél éve tudtak. A Google – pontosabban annak Project Zero csapata – volt az, aki lerántotta a fátylat a sérülékenységről a múlt héten. Beszámolója szerint már 2017 júniusában tájékoztatta a három nagyot felfedezéséről, a nyilvánosság teljes kizárása mellett.

De nem csupán a számítógépek támadhatósága, vagy a hibakezelés extrém lassúsága áll a vádak listáján. Az ügyet jogi útra terelők a várható számításiteljesítmény-csökkenést is az Intel szemére vetik. A rohamtempóban elkészített patch-ek ugyanis a felhasználói folyamatokat kerülőútra kényszerítik a kernelmemória elérésekor, ami jelentős teljesítményvesztéssel jár. Becslések szerint valahol 5-30 százalék közötti lassulással kell számolni, az adott feladattól és az érintett processzortól függően.

Ez pedig az elmúlt időszakban nagyon belassuló fejlődést akár szó szerint is lenullázhatja. Igaz, az Intel szerint az átlagfelhasználók esetében egészen minimális – ígéretei szerint észrevétlen – lesz ennek mértéke, ugyanakkor például a felhős szolgáltatásoknál már sokkal rosszabbul fog alakulni az összkép.

Az Intel lesz az évtized végének fejőstehene?

A Kalifornia északi körzetében benyújtott vádat képviselő Bill Doyle ügyvéd szerint a múlt héten napvilágot látott jelentések által ismertetett biztonsági sebezhetőség lehet a valaha volt legnagyobb hibák egyike, amivel az amerikai közvéleménynek szembesülnie kellett. Elvárható, hogy az Intel gyorsan reagálva megszüntesse a problémát és biztosítsa a felhasználókat arról, hogy a vállalat által okozott veszteségeikért teljes mértékben kompenzálva lesznek, nyilatkozta vészjóslóan Doyle.

Ez a három per ráadásul könnyen lehet, hogy csupán az egész ügy csúcsa. A közvélemény még több jogi eljárásra számít az Intellel szemben, különösen, ami a legnagyobb felhőszolgáltatókat illeti. Márpedig hiába számít megkerülhetetlen IT-behemótnak a chipgyártó, ha olyan erőforrásokkal és jogi nehéztüzérséggel rendelkező cégek össztüzével szemben kell majd védekeznie, mint a Google, a Microsoft vagy az Amazon.

Nem meglepő, hogy a történtek nyomán majdnem tíz százalékot (47 dollárról 43-ig) vesztettek értékükből a vállalat részvényei. Ugyan a hét végére ennek az esésnek a felét ledolgozták a papírok, de mihelyst berobban a kártérítés-igény vurstli (és ne legyünk naivak, akinek van egy kis mersze, mind be fog jelentkezni az Intelnél), az bőven 40 dollár alá lökheti az árfolyamot.

Biztonság

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.