A Digital Network Architecture-t tegnap jelentették be a San Diego-i partnertalálkozón.
Hirdetés
 

Partnertalálkozóján jelentette be a Cisco a Digital Network Architecture-t (DNA), amely mi mást csinálna: gyorsítja az innovációt, csökkenti a költségeket és a komplexitás, növeli a biztonságot. Rod Soderbery, a vállalat termékekért és megoldásokért felelős alelnök olyan nyílt és szoftvervezérelt architektúraként írta le a platformot, amely átfogó eszközt ad a felhasználók kezébe, amely lefedi a teljes hálózatot lefedi a végpontoktól az adatközpontokon át a felhőig, és hálózati virtualizációtól kezdve a hangszerelésen (orchestration) át az analitikáig mindent kézbe ad.

A téma május 5-6-án, a CIO Hungaryn is terítékre kerül. Ön iformatikai vezető és nem kapott meghívót? Jelentkezzen!

Szakértők szerint a DNA bejelentése egyben finom fordulatot is jelent a Cisco hálózati koncepciójában: igazodás ahhoz a gyors változáshoz, amit a mobilitás, az adatmennyiség elképesztő  tempójú növekedése generált. Az üzleti oldalnak ugyanis ezeknek a trendeknek a hatására egyre nagyobb az igényük az automatizálásra, miközben a megfelelőségi (compliance) és biztonsági követelményeknek is meg kell felelni.

Az egyszerűbb integráció a cél

A platform egy keretbe foglalja a szoftvervezérelt hálózati technológiát (SDN), a hálózati funkciók virtualizálását, a modell-vezérelt programozást, a nyílt API-kat, a felhőmenedzsmentet és a hangszerelést. Lényegében azt akarja megkönnyíti a vállalatoknak, hogy könnyebben integrálják a kulcsfontossági hálózati alkalmazásokat (virtualizáció, automatizálás, analitika, felhőmenedzsment, nyílt programozhatóság).

Az új modellhez szükséges szakértelem
A Cisco a DNA Platformhoz azt is összefoglalta, milyen felkészültségű szakembereket kell alkalmazni ahhoz, hogy a platform képességeit egy vállalat maximálisan kiaknázhassa.
Mivel a rendszer nyitott és programozható, kellenek digitális szolgáltatásokat megvalósító alkalmazásokat fejlesztő szakemberek, akik hálózati, mobil-, kollaborációs és IoT-aalkalmazásokat írnak a nyílt API-k felhasználásával.
Szükség van olyan hálózati mérnökökre, akiknek a feladata a hálózat konfigurálásának és menedzselésének egyszerűsítése a hálzati absztakciót és autmatizálást végző vezérlőkön keresztül.
Kellenek virtualizációs szakemberekre és felhős mnérnökökre, akik egyrészt a hálózati szolgáltatások virtualizációjával, másrészt a elvégzik a magán- és hibrid felhő összehangolását.
És kellenek hálózatbiztonsági mérnökök is, akik a biztonsági fenyegetéseket felderítik és kezeli.

Ez egy olyan architektúra, amely Cisco elképzelései szerint lehetővé teszi, hogy bármilyen szolgáltatást bárhol lehessen futtatni bármilyen platformon. Másodlagossá válhatna az, hogy fizikai vagy virtuális platformon, on-premise vagy felhőben akar valamit használni a vállalat.

A DNA platformnak még nem minden elem készült el, de többsége már használható. A Cisco teljes ügyfélkörében elérhetővé tette az automatizációért felelős APIC-Enterprise Module Platformot (APIC EM), amelynek egy példánya 4000 eszközt tud kezel. Ez már több mint száz ügyfélnél fut. Ennek része a Cisco Plug and Play, amely a telepítést időigényét csökkenti drasztikusan, valamint az Easy Quality of Service (EasyQoS), amely az alkalmazásszabályzat szerint képes dinamikusan frissíteni a hálózati konfigurációt, hogy mindig a legfontosabb alkalmazások kapjanak prioritást az erőforrásoknál.

Az Intelligent Automation Services WAN felel a Cisco Intelligent WAN telepítéséért és menedzsmentjéért. Egy teljes körű szolgáltatást nyújtó WAN-ág a vállalat ígérete szerint tíz kattintással létrehozható és konfigurálható.

A DNA Virtualization tartalmazza a Cisco legújabb, programozásra optimalizált hálózati operációs rendszerét, a Evolved Cisco IOS XE-t, amely többek között modellvezérelt API-jai révén a külső alkalmazásfejlesztést is támogatja, de emelett például szoftvervezérelt menedszmentet és alkalmazáshostingot is biztosít. Az operációs rendszer része a Enterprise Network Function Virtualization (Enterprise NFV), amely elválasztja egymástól a hardveres és a szoftveres réteget. Ez biztosítja azt, hogy bármely szolgáltatások bárhol futhasson. Ez a teljes szoftverstackre lehetővé teszi a szolgáltatásvirtualizációt. Végül a platform része a CMX Cloud, amely többek között a vezeték nélküli infrastruktúrához nyújt menedzsment eszközöket, például wifi-használati és helyfüggő információk analitikáját, vendéghozzáférések menedzsmentjét stb.

A Cisco APIC-EM, az Intelligent WAN Automation Services és a CMX Cloud már elérhető világszerte, ez utóbbira a Cisco 60 napos ingyenes próbalehetőséget is biztosít, egyelőre csak az USA-ban, de hamarosan ezt is lehetővé teszik világszerte. Az egyetlen elem, amely még nem kapható, az Enterprise NFV, de a Cisco ígérete szerint az is megjelenik még az idei első félév folyamán.

Hardverben is erősített

Bár a Cisco egy ideje nagy hangsúlyt helyez a szoftverportfóliójára, a hardverben sem akar lemaradni. A napokban jelentett be a saját elemekből összerakott konvergens rendszerét, a HyperFlex appliance-t. Ez egyben azt is jelenti, hogy háttérbe szorul az eddigi, partnerségen alapuló kocepció (az IBM, a NetApp és az EMC is szállított elemeket a Cisco konvergens rendszereihez).

A HyperFlexben minden Cisco-gyártmány, amitől azt várják, hogy valóban kiderül az ilyen rendszerek legfőbb előnye: jól lehet optimalizálni egy-egy alkalmazáshoz, miáltal gyorsabb lesz telepíteni, egyszerűbb lesz adminisztrálni, és – az alkalmazásra optimalizálás miatt – nagyobb teljesítményt is nyújt.

Persze az, hogy a HyperFlex saját elemekből épül, csak részben igaz, mert a tároló például a Springpath szoftveres tárolója, a HALO, amely rendszer szerverének (ezek UCS kiszolgálók) meghajtóit, SSD-it és a rendszermemóriát kapcsolja össze úgy, hogy azokat az alkalmazás monolit tárolónak lássa.

Az 1U magas HX220C

Az appliance-ek két kiszerelésben gyártják: van 1U magas (HX220C) és a 2U magas (HX240C) egység. A kisebbe hat, míg a nagyobba 23  egyenként 1,2 terabájtos SAS-lemezt lehet pakolni. A szerverek fürtözhetők, a Cisco szerint a HALO-nak három node kell.

Az appliance-ek nem lesznek olcsók: az alapkiépítés közel hatvanezer dollártól indul, ugyanakkor a vállalat szerint HyperFlexek teljes bekerülési költsége (TCO) 30 százalékkal alacsonyabb, mint a versenytársak megoldásai, ráadásul akár 40 százalékkal nagyobb teljestményt is nyújtanak.

Cloud & big data

Felhasználóik után kutakodó reklámblokkolók

A Google öt Chrome-kiegészítőt távolított el kínálatából, melyeket több mint 20 millióan használtak reklámblokkolásra. Az ok? Túlságosan kíváncsinak bizonyultak.
 

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll »

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Hirdetés - HPE blog »
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.