Mától lehet előrendeléseket leadni az Apple új készülékére. Ahogy azt már korábban sejteni lehetett, a kereslet jócskán meghaladja a rendelkezésre álló készletet.

A világ almáért rajongó fele másfél hónapja vár erre a napra. Szeptember közepén rántották le a leplet az Apple legújabb, egyben legdrágább telefonjáról, az iPhone X-ről. Az előrendelési roham az USA-ban pénteken, éjfél után egy perccel indult, és egy óra múlva már hónapokra nyúlt a várható szállítási idő. Máshol sem sokkal jobb a helyzet.

Drága, de sokaknak kell

Bár a készüléknek ezer dollárnál kezdődik az ára, azt sejteni lehetett, hogy ez az összeg sem fogja elriasztani a márka leghűségesebb vásárlóit. A mai fejleményekből pedig nyilvánvalóvá vált az is, hogy a korábban emlegetett gyártási nehézségek valóban azonnali készlethiányt eredményeztek.

Az Egyesült Államokban minden jelentős szolgáltató forgalmazza az új telefont, ám alig telt el pár perc a napból, a várható kiszállítási idők mindenhol elkezdtek egyre távolabbra nyúlni. Egy órával az előrendelések megnyitása után a legtöbb helyen és típus esetében már másfél hónapra tolódott ki a teljesítés becsült dátuma.

Úgy tűnik, Magyarországon sem járnak jól, akik hétvégére akarták hagyni a rendelést. A Magyar Telekomnál például már kora délelőtt sem lehetett rendelést leadni az asztroszürke színű modellekre, délben pedig már csak a 256 gigabájtos ezüst változat volt elérhető. A szolgáltató oldalán csak annyit közölnek a potenciális vásárlókkal, hogy jelenleg nincs készlet, de valamikor majd még érkezik szállítmány. Aki szeretné, feliratkozhat értesítésre, ha a második körről nem akar ismételten lemaradni.

Délben a Telenornál már a készülékválasztásig sem juthatott el az ember. Az előrendelésre egy üzenet ugrik fel, miszerint pár napon belül telefonon fogják keresni az érdeklődőt. A Vodafone-nál azonban a nap közepén még tartottak a készletek és minden változatban végig lehetett vinni az előrendelési procedúrát.

Bejött a károgás

A lehetséges készlethiányról egyébként már hosszú hetek óta lehet különböző jóslatokat hallani. Egyes információk arról szóltak, hogy az iPhone X-ek kereskedelmi forgalomba szánt szériáját csak október közepén tudják elkezdeni gyártani. A csúszásról szóló pletykák okaként szinte kivétel nélkül valamelyik alkatrészt nevezték meg az informátorok. A több újítással, technológiai megoldással büszkélkedő készüléket így saját bonyolultsága hátráltatja.

Több elemző is arra számít, hogy az Apple-nek majd csak valamikor jövő tavaszra, vagy akár még későbbre sikerülhet konszolidálnia a helyzetet, azaz egyensúlyba hozni a kínálatot a kereslettel.

Konzumer tech

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.