Milyen nagy fúziók és felvásárlások várhatóak az idén a távközlési piacon? felpörög-e Európában is a hálózati infrastruktúra kiszervezése? Ezeket a kérdéseket vizsgálja egy friss nemzetközi elemzés.

A távközlési piacon várható felvásárlások és fúziók szempontjából 2016 még a tavalyinál is izgalmasabb évnek ígérkezik. Jó néhány nagy üzletre van kilátás – állítja a piacot folyamatosan monitorozó TMT Finance idei évre szóló előrejelzése.

Az Orange-dilemma

Első helyen az Orange jövőjét taglalja az elemzés. A francia inkumbens szolgáltató meglehetősen felemás helyzetbe került az elmúlt években. Egyfelől a kontinens nagyobb piacain még ma is ott van a piacvezetők között, és számos más európai szolgáltató tulajdonosa, továbbá meghatározó szereplő Afrikában is. Mégis, szemben a Vodafone-nal, a Hutchisonnal és a Deutsche Telekommal, az Orange-ot ma már nem jegyzik az európai távközlési elitklubban – állítja az elemző cég.

A francia társaság változtatna a helyzeten. A BNP Paribast és a Morgan Stanleyt kérte fel, hogy kutassák fel a számára szóba jöhető felvásárlási célpontokat. Az eladósorban lévő cégek között található egyebek mellett a Telecom Italia, a KPN és a Proximus. Úgy tűnik, az Orange továbbra is mindent igyekszik megtenni azért, hogy megszilárdítsa pozícióját a kontinensen annak ellenére, hogy egyébként éppen kifelé igyekszik a számára stratégiainak számító brit piacról. Emellett visszavonulót fújhat Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában is.  

Ha mégsem tudja tartani a lépést a többiekkel, előbb-utóbb saját maga lehet értékes felvásárlási célpont valamelyik mélyebb zsebű és nagyobb ambíciójú versenytárs számára – emelik ki a TMT elemzői.

Újabb ösvények nyílnak az infrastruktúra bizniszben

Egészen mostanáig Európa és a Közel-Kelet számított a legérintetlenebb térségnek a mobil infrastruktúra leválasztása, értékesítése szempontjából. Az Egyesült Államok, Latin-Amerika, Afrika és Ázsia e téren már jóval előrébb tart, ott már jó néhány olyan üzlet létrejött, melyben a mobilhálózatokat felvásárolták, hogy azokat a szolgáltatók visszabérljék. Az A.T. Kearney egy tanulmánya szerint ezt az üzleti modell legelőször Indiában valósult meg, ott ma már több hálózatüzemeltető cég is működik, melyek egyenként akár több tízezer adótornyot is birtokolnak.

Az infrastruktúra kiszervezését a jövedelmezőségi okok indokolják, a hagyományos mobilszolgáltatók legjelentősebb költségterhe ugyanis a hálózatok folyamatos fejlesztéséhez kapcsolódik. A "toronyüzemeltetők" viszont ezeket az eszközöket egyszerre több mobilszolgáltatónak is fel tudják ajánlani, és öket terheli a fejlesztés, karbantartás költsége.

A helyzet Európában is változóban van. Tavaly több jelentős toronybiznisz is létrejött a kontinensen. Tőzsdére ment az INWIT és a Cellnex, Olaszországban pedig két felvásárlásos-leválasztós tranzakció ment végbe. Idén több hasonló üzlettel számolnak az elemzők. Végső fázisba érkeztek hasonló ügyletek Szaúd-Arábiában, Oroszországban és a FÁK-térségben, míg az év elejére várható az olasz INWIT eladása is.

Hírek szerint a Telefonica már tanácsadókat is felfogadott, hogy becsüljék fel globális földfelszíni és tengeralatti hálózatának az értékét, de 2016-2017 folyamán több hasonló ügyletre is sor kerülhet Lengyelországban, Törökországban, Franciaországban, Olaszországban, Németországban és az Egyesült Királyságban.

Az Altice-nek már be kell fékeznie

Az elmúlt két év felvásárlásaiban és fúzióiban igazi nagy halat játszó Altice-nek az elemzők szerint idén már inkább a fékre kell majd lépnie. A hollandiai székhelyű multinacionális távközlési cég, amelyet a francia milliárdos, Patrick Drahi alapított, és jelentős részben tulajdonol is, több mint 26 milliárd dollárt fordított amerikai piaci jelenlétének a kiépítésére: megvásárolt két ottani kábelszolgáltatót, a Cablevisiont és a Suddenlinket. A vállalat Európában is aktív. Tavaly zárta le a Portugal Telecom megvételét (a tranzakció értéke 7,4 milliárd euró), egy évvel korábban pedig a francia SFR-t vette meg.

A felvásárlásokkal az Altice 48,5 milliárd eurós adósságot halmozott fel, amit részben a kedvező piaci feltételek és az olcsó hitelek tettek lehetővé. A cég egyelőre nem akar leállni, tovább akarja bővíteni jelenlétét az USA-ban, hírek szerint a következő célpontja a T-Mobile US lehet, de pán-európai piaci státusát is erősítené újabb felvásárlásokkal. Szakértők szerint viszont ideje lenne lassítania, hogy a következő egy-két évet inkább az eddigi szerzemények integrálására és az eladósodás miatt aggódó befektetők megnyugtatására fordítsa.

Az európai távközlési piac további konszolidációja egyébként elkerülhetetlen, hiszen még mindig több százra tehető a szolgáltatók száma. Közülük néhányan akár már januárban felvásárlási célpontok lehetnek. A TMT Finance ide sorolja a lengyel P4-et, amely már a tanácsadók kiválasztásánál tart, a belga Proximus, az ír Eircom, a holland KPN, de eladósorba kerülhet a dán TDC, a spanyol Yoigo, amelyet most a TeliaSonera birtokol, a francia Bouygues Telecom, valamint a svájci Sunrise. Utóbbi a tavalyi tőzsdei bevezetés után ismét stratégiai célpont lehet.

Felhőpiac: Brüsszel kezében a brit és olasz piac sorsa

Élénkül az érdeklődés a felhőinfrastruktúra és egységes kommunikációs szolgáltatások iránt is. Az elmúlt két évben számos ügyletet jelentettek be, ilyen volt az Easynet, a Telecity, a Geo Telecom és a Viatel eladása. A TMT Finance információi szerint jelenleg befektetőt vagy felvásárlót keres többek között az OVH, az Onyx, a TDC Hosting, az Adapt és a SecureData is. A  SecureLink pedig nemrég került az Investcorp tulajdonába. Az Interoute, a Zayo és a Host Europe Group pedig láthatóan irányítója akar lenni a piaci konszolidációnak.

Ugyanakkor az Európai Bizottság döntésére vár két olyan tavaly végrehajtott felvásárlási tranzakció, amely jelentősen befolyásolja az ügyletekben érintett piacokat. A britek az O2 és a 3 nevet viselő távközlési szolgáltató összeolvadása, az olaszoknál pedig a 3 és a Wind fúziója vár az Európai Unió illetékeseinek bólintására. A Bizottság a Dániában tervezett hasonló tranzakcióra korábban nemet mondott. A mostani két fúzióval kapcsolatos döntése befolyásolhatja a tervezett spanyol, francia svéd és lengyel ügyletek végkimenetelét.

Az elemzők szerint a Vodafone és a UPC-t birtokló Liberty Global bizonyos üzletrészeinek az összefonódásáról jó ideje folytatott tárgyalásokat is csak időlegesen függesztették fel tavaly ősszel. Az érintett idén várhatóan ismét asztalhoz ülnek.

Piaci hírek

A techóriások bevételét adóztatja meg az EU

Brüsszel elkészítette a régóta szorgalmazott javaslatot a technológiai multik megadóztatására. Eszerint a tagországok 3 százalékos adót vethetnének ki a helyben keletkező bevételek után.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.