Két modell is megújult az Apple táblagépes kínálatában. A fejlesztések könnyen, az elnevezések már nehezebben követhetők.

A tavaszi nagytakarítás jegyében Cupertino kicsit felfrissítette tabletes portfólióját. Az immár négyféle méretben választható iPad-ek közül kettő kapott új processzort és pár egyéb új funkciót. A technikai részletek előtt viszont érdemes elmerülni az almás nevezéstan bugyraiban.

Névvel nevezett dolgok

A kisebb, 7,9 hüvelykes képátlóval rendelkező újdonság az iPad mini. Ez az elenvezés ugyanakkor meglehetősen furcsa, mert a minik mostanáig legifjabb tagja is már 4-es sorszámot kapott nagyjából öt évvel ezelőtt. Most viszont vége a számozásnak, és úgy tűnik, hogy sima iPad mini lesz a neve a kategória mindenkori legfrissebb tagjának. 

A komolyabb, 10,5 hüvelykes iPad Air talán még kacifántosabb névváltoztatási stációkon van túl. Az eredeti, kicsivel kisebb méretű iPad Air terméket követte a második generációs iPad Air 2, hogy aztán szimplán iPad elnevezéssel élsen tovább a széria. Az Air szócska visszacsempészése viszont lehetőséget ad arra, hogy immár viszonylag jól el lehessen boldogulni a portfólió különböző változatainak erdejében.

Most tehát méret szerinti sorrendbe rendezve így sorakoznak egymás után az Apple táblagépei: iPad mini, iPad, iPad Air, iPad Pro.

Bionikus erősítés

A 10,5 hüvelykes iPad Air alig valamivel marad el méretben a legnagyobb Pro változattól. Meghajtásáról az Apple A12 Bionic csipje gondoskodik. Utóbbi például az iPhone XS-ből lehet ismerős.

 

Az új iPad Air

 

Az iPad Air képernyője 2224x1668 képpont megjelenítésére alkalmas. Hátul egy 8, elöl pedig egy 7 megapixeles kamera kapott helyett, amely 1080p HD minőségű felvételek készítését is lehetővé teszi. További újdonság még, hogy az eszközhöz használható az Apple Pencil is.

A méretben nem változó iPad mini esetében szintén az A12-es processzor beépítése és a Pencil támogatása emelhető ki leginkább. A táblagépbe épített két kamera pedig teljesen ugyanolyan, mint amilyenek az Airbe kerültek. 

A két termékvonal közötti hasonlóság a színválasztásnál is folytatódik (ezüst, szürke és arany), mint ahogy a tárolókapacitás (64 vagy 256 gigabájt) és a netes hozzáférés (csak wifi, vagy SIM-kártyás változat) tekintetében is ugyanazokat az opciókat lehet végigjárni.

Az ár viszont némileg eltér: a legegyszerűbb iPad mini már 400 dollárért elvihető, míg az iPad Air 500 dollártól indul.

Konzumer tech

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.