Miközben a teljes okostelefonos piac csak szolid mértékű növekedést tudott felmutatni, a gyártók és a részpiacok közötti erőegyensúly nagy dinamikával változik.

A Gartner kihozta legfrissebb adatait az okostelefonok szegmenséről. A gyártók globális ranglistáját a harmadik negyedévben is a Samsung vezeti. A dél-koreaiak előnye még nőtt is, miután a rivális Apple-nél a többi topszállítóhoz képest szerényebb periódust zártak.

A nagyok örülhettek

A júliustól szeptember végéig tartó negyedév során valamivel több mint 383 millió készülék talált gazdára. Ez a mennyiség csak szerény mértékben, 3 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet, ám a növekedésből nem mindenki részesült egyenlő mértékben. A szegmenst egyértelműen az amúgy is élen lévő gyártók teljesítménye húzta felfelé. A top5-ben lévő szállítók közül négy kétszámjegyű növekedést ért el, de még az Apple 5,6 százalékos növekedése is bőven jobb az átlagnál.

Az élen megerősítette vezető szerepét a Samsung: 85,6 millió eladott termékével a teljes piac bő 22 százalékát adja. Kiemelkedően teljesített a még szintén dobogós Huawei és a negyedik helyezett Oppo is, de a negyedév sztárja a Xiaomi lett. Az ugyancsak kínai gyártó tavalyi 15 millió darabos forgalmát közel 27 millióra tudta növelni.

 

Okostelefon-eladások gyártók és régiók szerint (2017/Q3) - Gartner
Infogram

Miközben a nagyok szárnyaltak, a piac régiók szintjén meglehetősen hektikusan teljesített. Annak, hogy csak viszonylag szerény lett a globális növekedés, elsősorban Kína az oka. A távol-keleti ország a világ legnagyobb helyi piacánák számít, és mint ilyen, az ottani helyzet alapvetően befolyásolja a világszintű teljesítményt. Kínában 11 százalékkal kevesebb készüléket értékesítettek, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor ez nem feltétlenül rossz hír mindenkinek, hiszen az ottani fogyasztók figyelme kezd az olcsóbb készülékekről a minőségibb termékek felé irányulni. Ennek köszönhető, hogy például az Apple a harmadik negyedévben tudott erősíteni Kínában.

Régiós szinten az időszakot egyértelműen az ázsiai és csendes-óceániai térség feltörekvő nemzetei (különös tekintettel Indiára), illetve Észak-Amerika nyerte. Előbbieknél 15, utóbbinál több mint 11 százalékkal tudott nőni az értékesített mennyiség éves összevetésben.

A hajrá más lehet

Az éppen zajló ünnepi szezon számai azonban újra csavarhatnak egyet a történeten. Az Apple esetében például nagy felfutás várható, hiszen új generációs készülékeit szeptember végén kezdte piacra dobni, tehát sokan kivárhattak a vásárlással. Ugyanúgy sok elhalasztott vételt okozhatott az is, hogy a fogyasztók készülnek az ünnepeket hagyományosan megelőző nagy év végi akciókra.

Mindezek alapján a Gartner szakértői erős utolsó negyedévre számítanak, aminek köszönhetően éves szinten az eladott okostelefonok száma elérheti az 1,57 milliárdos mennyiséget.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.