Még kimondani is sok: a következő öt évben 5 ezer milliárd dollárnyi pénz jut IoT eszközökre. A pénz egy jelentős részét kifejezetten a robotizációra költik majd.

Az olaj- és gázipar napi működését rendesen felforgatják a dolgok internetéhez (IoT) kötődő ipari fejlesztések. A szenzorok és az egyéb automata berendezések egyre jobban átalakítják a kitermelőhelyeken, finomítókban folyó munkát, de a cégek még ennél is többet várnak az ipari robotoktól.

A jövőben ugyanis legalább ennyire elfogadott "munkáskézzé" válnak a robotok, melyek előbb-utóbb nélkülözhetetlenekké válnak például a tengeri fúrótornyok víz alatt futó csöveinek szerelésénél. A robotok haszna ugyanis éppen az ilyen jellegű veszélyes műveletek kiváltásában mutatható ki, ezek ösztönözhetik leginkább az elfogadottságukat – ítja a BI Intelligence egy elemzésében.

A szenzorok és egyéb IoT eszközök használata nem újkeletű dolog az iparban. De nem csak a munkabiztonság miatt használják egyre nagyobb számban, hanem a költségek miatt is. A rutinfeladatok ugyanis jóval olcsóbbá válnak, ha a teljes folyamatot a robotok végezik, mintha csupán a szenzorokra támaszkodnának.

A Microsoft és az Accenture egy 2015-ös globális felmérésében szerint az olaj- és gázipari cégek vezetőinek a 62 százaléka jelentette ki, hogy vállalatuk a jövőben a korábbiaknál többet akar invesztálni digitális megoldásokba.

Az IoT forradalmat csinál az analitikában is

Az IoT egyetlen gazdasági és társadalmi területet sem hagy érintetlenül, legyen szó üzletről, kormányzati munkáról vagy a fogyasztói szegmensről. A vállalatok a következő öt évben világszerte mintegy 5 ezer milliárd dollárt költenek IoT beruházásokra, ennek nyomán a hálózatba kötött eszközök száma 2021-re elérheti a 22,5 milliárdot, szemben a tavalyi 6,6 milliárddal. A hálózatba kötött eszközök és az általuk generált hatalmas adatmennyiség pedig elindított egy analitikai forradalmat – írja az Accenture elemzése.

 
IFR – Estimated global enterprise robot shipment 2015-2021
Create column charts

A folyamat a robotikában is forradalmat indukál. A Nemzetközi Robotszövetség (IFR – International Federation of Robotics) adatai szerint az elkövetkező két évben több mint 1,4 millió új ipari robotot állítanak munkába. Így 2019ben már mintegy 2,6 millió dolgozik majd különböző területeken. Az ágazatok közül az autó-, az elektronikai és a fémipar, valamint a gépipar jár az élen a robotok alkalmazásában, jelenleg ezekben működik az ipari robotok 70 százaléka.

Európai a robotika élharcosa

A gyártásautomatizálás egyik élenjáró szereplője az Európai Unió. A tagállamok 65 százalékában átlagon felüli a 10 ezer főre jutó ipari robotok száma. A világ tíz legjobban robotizált iparával rendelkező országból öt az EU tagja. Érdekes, hogy a leggyorsabban a közép- és kelet-európai államokban nő a robotok alkalmazása: már 2016-ben is 25 százalékkal bővült a régióban munkába állított robotok száma, de tavaly gyorsult a növekedés: akkor már 29 százalékkal több robot dolgozott az üzemekben, mint egy évvel korábban. A pozitív trend várhatóan a következő években is folytatódik, az IFR a következő két évre átlagosan 14 százalékos növekedést prognosztizál. A régió éllovasa Csehország és Lengyelország, 2010 és 2015 között az előbbiben évi 40 százalékkal, utóbbiban évi 26 százalékkal nőtt az ipari robotok állománya.

A robotsűrűségben jól teljesítenek a nyugat-európai gazdaságok is, megelőzik az amúgy e téren leggyorsabban növekvő Kínát. A kínai piac bővülését jól mutatja, hogy az IFR prognózisa szerint 2019-ben már ott fogják eladni a globálisan munkába állított robotok hozzávetőlegesen 40 százalékát. Nem véletlen, hogy Kína intenzíven érdeklődik a robotikai cégek iránt, nemrégiben kínai fennhatóság alá került a német KUKA Robotics is. Távol-kelet legnagyobb gazdaságai egyébként a robotikában is élharcosok. Kína mellett Dél-Koreában és Japánban is magas a 10 ezer főre jutó robotok száma. Ráadásul előbbiben 55 százalékos, utóbbiban 20 százalékos növekedést regisztráltak 2015-ben.

Az élbolyban ott van az USA is, ahol főleg az autóipar használ rengeteg robotot. Az amerikai autógyárak a robotsűrűséget tekintve a harmadik helyen állnak Japán és a Dél-Korea után.

Bár sokan féltik az állásukat a robotoktól, a trendek egyelőre nem igazolják ezeket a félelmeket. A német autóiparban például a robotizációval párhuzamosan növekszik az élő munkaerőnek szánt álláslehetőségek száma is. Német iparági elemzések szerint az évtized első öt évében az előbbi évi 3 százalékkal, utóbbi 2,5 százalékkal bővült.

Piaci hírek

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.