Az eddig kizárólag strapabíró, ütésálló készülékeiről ismert márka most belekóstol az Android világába. Megnézzük, hogy sikerült ez a kaland.

Mi ez? ■ A csehek által életre keltett márka modellei között eddig csak ütés- és vízálló telefonokat találhattunk, és azok sem az okostelefonok köréből kerültek ki. A Gladiator és a Phantom nevek beszédesek, de valószínűleg tömeges eladásokat nem produkálhattak belőlük, mivel csak kevesen vágynak ilyen ellenálló, de robusztus készülékekre, arról nem is beszélve, hogy az általános mobileladások egyértelműen a smartphone-ok felé mutatnak. A piacot figyelő gyártó ezt észleli és reagál a piac kihívásaira, ezt tette az Evolve is, amikor egyszerre két androidos modellt bocsátott piacra.Egyszerű vonalak, lekerekített sarkok (a kép nagyítható) 

Miért érdekes?  Azért érdemes az Evolve FX420-ról beszélni, mert a strapakészülékekkel szemben egy olyan szegmensbe került, ami sokkal inkább számíthat érdeklődésre. Aránylag alacsony ár, két SIM-kártya kezelésének lehetősége, és mindenhez olyan hardver társul (kétmagos processzor, bár nem mai darab), ami nem feltétlenül arról szól, hogy „miként hozzuk ki a dolgot a lehető legolcsóbban”. Mindez akkor lehetne még érdekesebb, ha az új mobilokat felruháznák egy-két ellenálló képességgel, de legalább némi vízállósággal. A Sony biztosan nem véletlenül készítette fel erre az új Xperia modelleket (Z, Tablet Z), az Evolve pedig már bőven rendelkezik ez irányú tapasztalatokkal.A négy érintőgomb (a kép nagyítható)

A hazai piac egyre több ilyen kategóriájú készüléket kínál, amelyek árban is valahol az Evolve körül vannak, és nagyjából tudásban is ugyanazt nyújtják. Egyedül a Samsung az, amely a hasonló tudású készülékeit valamivel magasabbra árazza, de azok a gyártók, amelyek az Evolve-hoz hasonlóan még nem annyira ismertek (Prestigio, MultiPhone, Gsmart), szerencsére alacsonyan tudják, akarják tartani az árat.

Hogy néz ki?  Az Evolve FX420 nem éppen a formatervezés csúcsa, de ezt sem mondhatjuk rá, hogy vállalhatatlan lenne. Pontosan abból a középszerű, de azon belül igényesnek mondható műanyagból készült, és azt szappantartó kialakítást kapta, ami ezt az árkategóriát jellemzi. A készülék meglehetősen vastag, a hátlap pöttyös motívumokkal való színezése igényes, anyaga kopogós, a felülete fényes, gyűjti az ujjlenyomatokat, de összességében az összeszerelésre nem volt panaszunk. A hátlap eltávolítható, itt, az akku felett helyezhető el benne a két SIM-kártya és bővíthető a memória (4 G) egy microSD-kártyával. A hátlapból egy nagy dudorként emelkedik ki a kamera objektívje, így ha a hátlapra fektetjük a telefont, ezen nyugszik az egész. 


Alul a külső hangszóró rácsa látható (a kép nagyítható)

A kijelzőt egy üveglap borítja, így egy síkban helyezték el az egész megjelenítőt, ami elegáns kinézetet ad a telefonnak. Körbehaladva a megszokott csatlakozókat találjuk meg rajta: alul a microUSB-t, felül a jack-et, jobboldalt pedig a hangerőállítót és a bekapcsológombot – dedikált kameraindító nem került rá. A kijelző felett megtalálható az előlapi kamera (VGA felbontás), és ide kerültek a szokásos érzékelők (távolság, fény), amelyek a kijelző ki- és bekapcsolását, illetve annak megvilágítását szabályozzák. Az FX420 az Android Jelly Bean verziójával érkezik (ami pozitív), ennek ellenére alul továbbra is a még régi időkből megismert négy érintőgomb sorakozik, persze sokan vannak, akik ennek inkább örülnek. 


Így megy bele a két SIM egyszerre
(a kép nagyítható)

Mit tud?  Ahogy egy kicsivel korábban már említettük, egy duplamagos, 1 GHz-es, ARM Cortex-A9 processzor dolgozik a telefonban, ami már nem mai darab, sőt, ennek ellenére egészen jól muzsikált. Mivel az Android felületéhez csak minimálisan nyúlt hozzá az Evolve, szinte egy teljesen szűz oprendszert kell mozgatnia a hardvernek, ami a mindennapi használatot jótékonyan befolyásolja. Azért arról nincs szó, hogy teljes akadásmentesség lenne: amennyiben csak egy folyamat futott, akkor nem volt gond, viszont ha a háttérben például folytak az alkalmazások telepítése, vagy azok frissítése, akkor bizony egy-egy gombnyomás után várni kellett egy-két másodpercet arra, hogy történjen is valami.

A 4 colos, 480 × 800 képpont felbontású LCD kijelző szintén nem csúcstechnológia, de a célnak tökéletesen megfelel. A színek kicsit fakók, több ember egyszerre nem nagyon tudja figyelni, hogy mi történik rajta (a betekintési szög miatt). Az azonban sokkal zavaróbb, hogy oldalt, a kijelző szélénél (az üveglap alatt) a háttérvilágítás átüt, ami miatt egy fehér fénycsík figyelhető meg, így ez meglehetősen rontja az amúgy is billegő minőségi összképet.Nem különösebben vékony és 141 gramm
(a kép nagyítható)

Mindezt feledteti, hogy két SIM-kártyát is bevethetünk, az Android probléma nélkül kezeli őket és persze akkor sincs gond, ha egy kártyát tennénk bele, ebben az esetben ez lesz a fő kártya. Első bekapcsolásnál el kell dönteni, hogy melyik kártyán milyen forgalom mehet, de úgy is dönthetünk, hogy ezt egy-egy hívás előtt a telefon megkérdezze tőlünk. Ha az egyik SIM kizárólag mobilnet miatt van a mobilban, akkor megadhatjuk, hogy ezen csak ilyen jellegű forgalom történjen, de az esetleges videóhívásoknaál, vagy a szöveges üzenetek kiküldését is hozzáköthetjük egyik, vagy másik SIM-kártyához. Ezek a beállítások a használat során az erre szolgáló menüben bármikor megváltoztathatók.


A Quadrant mérés pár évvel ezelőtti teljesítményt mutat,
jobbra a SIM-menedzselési lehetőségek

Ahogy már korábban szó volt róla, a telefon az Android 4.1-es verzióját használja, ami mindenképpen előny, hiszen ez a kiadás még gördülékenyebb működést biztosít és ez a működés közben is érzékelhető volt. A gyártó alig nyúlt hozzá a kezelőfelülethez, de ahol azt megtette, az mindenképpen hasznos. Egyrészt a képernyő felső részéről lehúzható értesítési képernyőn gyors beállítási lehetőségek jelennek meg, másrészt kapunk egy animált, 3D-s grafikával ellátott időjárás widgetet, ami egy teljes képernyőt is el tud foglalni. Egyebekben a megszokott Android vár ránk az ismert testre szabási lehetőségekkel, a Google alkalmazásaival (Gmail, Gtalk, YouTube, keresés), és a Play Store adta temérdek további lehetőséggel.


Az áttervezett értesítési felület
(a kép nagyítható)

Hol?/Mennyiért?  Az Evolve telefonjai még nem jelentek meg a szolgáltatóknál, és várhatóan a közeljövőben ez nem is fog megtörténni, hiszen új modellekről van szó, és egy belistázásig eljutni nem olyan egyszerű feladat. A mi tesztpéldányunk a Smartshop kínálatából érkezett, de más kereskedésekben is a nyomára lehet bukkanni. Az FX420 átlagban 55 ezer forintért kapható, akinek pedig nem elegendő a 4,3-as kijelző, az keresheti az 5 colos kiadást FX520 néven, aminek az ára már 60 ezer felé közelít. 

Kinek?  Az FX420-as GPS-el, Bluetooth-szal, Wi-Fi-vel, nagy sebességű mobilnet támogatással (HSDPA) rendelkezik, vagyis mindent tud, ami a munkához, vagy a szórakozáshoz szükséges. A készülék a két előfizetéssel rendelkező magánszemélyeknek is ajánlott, de leginkább talán azoknál a cégeknél lehet helye, ahol a munkamenet már megkívánja, hogy a dolgozók okostelefonnal rendelkezzenek, viszont nem akarnak vagyonokat költeni egy-egy mobilra, és ezzel a megoldással a telefon használója a saját SIM-kártyáját is behelyezheti, így nem kell minden nap egyszerre két készülékkel szaladgálnia.A színes-szagos időjárás widget
(a kép nagyítható)

A vállalkozók körében is általános probléma ez, és miközben számukra a telefon legtöbbször egy munkaeszköz, a presztízsnél sokkal fontosabb az, hogy két SIM-kártyát használhassanak egyszerre, de az okostelefonos képességekről se maradjanak le. Az Evolve FX420 mindezt biztosítja, méghozzá baráti áron, bár anyaghasználatában és kialakításban nem kell tőle prémium minőséget várni. A dolgát megbízhatóan, aránylag gyorsan elvégzi, az 1500 mAh-s akkumulátor pedig annak ellenére bírja egy napig a strapát, hogy két SIM-kártyát kell kezelnie.
 

Google Nexus 4 teszt: a csillogó negyedik 
LG Optimus L9 teszt: nagyot néz a középkategória
Samsung Galaxy W és Y teszt: okos kicsi droidok

Konzumer tech

Az EP áldását adta a net megreformálására

Az EU-s képviselők meggyőző többséggel rábólintottak a sok oldalról vitatott új szabályozásra, amelytől a szerzői jogok magasabb szintű védelmét remélik.
 
A kis és közepes méretű vállalatok körében gyakorlatilag megkerülhetetlen a CMS-ek használata, de számos pozitívumuk ellenére akad néhány sötét folt is a területen. Mik ezek és mit lehet ellenük tenni?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.