Köztudott, Steve Jobs mennyire gyűlölte a Google mobil operációs rendszerét, szinte élete végéig igyekezett ellehetetleníteni az Android terjedését. Az Apple másik alapítója azonban nem ilyen ellenséges, sőt: Steve Wozniak szerint az iPhone az egyszerű emberek okostelefonja, az Android sokkal többet tud.
"Az első számú telefonom egy iPhone. Szeretem, hogy ilyen gyönyörű. De eközben arra vágyom, bárcsak képes lenne mindarra, amire az androidos telefonom képes. Komolyan" – nyilatkozta Steve Wozniak, az Apple egykori társalapítója. Igaz, a Woz becenéven ismert tech-ikon már régóta nem dolgozik az almás vállalatnál, tanácsadóként és fontos részvényesként azóta is kötődik egykori cégéhez. A slágertelefonnal mégsincs megelégedve.

Egy ágyban az ellenséggel Wozniak pár hónapja már nagy megdöbbenést okozott, amikor besétált a Google főhadiszállásra és kisvártatva a legutóbbi androidos referenciakészülék, a Galaxy Nexus egyik tesztpéldányával távozott. Azóta kiderült, hogy maga a telefon annyira nem nyerte meg a szakember tetszését, ám ez nem a rendszer miatt volt, ugyanis kedvenc telefonja azóta a Motorola Droid Razr modellje.


Wozniak a Google kampuszon, kezében az androidos tesztkészülékkel

A The Daily Beast magazinnak adott interjújában Wozniak hosszasan ecsetelte, miért tartja előremutatóbb rendszernek az Androidot az iOS-nél. Első indoka gazdasági megközelítésű, eszerint az Apple ugyanazt a hibát követi el most is, mint a Mac–Windows-háborúban. Wozniak szerint ugyanis ismét a hardverhez köti az operációs rendszert, míg az Android megannyi gyártó sokféle készülékén fut, így egyrészt szabványokkal is gyarapodik, másrészt könnyebben "behálózza" az embereket.

Wozniak az alkalmazásfejlesztéssel kapcsolatban is nehézkesebbnek ítélte meg az Apple módszerét, amelynek bürokratikus merevsége szerinte lelassítja az új alkalmazások piacra kerülését, és sok fejlesztőnek el is veszi a kedvét attól, hogy iOS alá készítsen alkalmazásokat.

Divatos, de nem elég okos Végül pedig techikai problémái is akadnak: szerinte az iPhone és az iOS jelenlegi fejlesztési iránya inkább a jól hangzó funkciókat és a divatosságot igyekszik előtérbe hozni, ám emögött gyengébb a megvalósítás és kevesebb az igazi érték. Mondandóját a Sirivel, az iOS 5-ben bemutatott hangvezérlésű "inassal" példázta, amely teljesen hektikusan működik, és egyes esetekben a korábban jó válaszok helyett is hibásakat ad a kérdésekre.

"Ha régebben megkérdeztem a Siritől, melyik Kalifornia öt legnagyobb tava, megmondta. Most viszont téved, és eladó ingatlanokat kezd felsorolni. Ha korábban megkérdeztem, mik a 87-nél nagyobb prímszámok, elkezdte mondani őket. Most pedig príma sült bordát vagy príma lakásokat kínálgat."

Omega: kipróbáltuk a Siri androidos kihívóját
Gyerekmunkások készítik az iPhone-okat?
Mit szeretünk vagy épp utálunk az iPhone 4S-ben?

A Siri, amely elvben kényelmi funkcióként jelent meg, Wozniak szerint néha kifejezetten ellehetetleníti a telefon használatát. "Az iPhone 4-en csak megnyomtam egy gombot és tárcsáztam a feleségemet. Ma a 4S ezt csak akkor tudja [Sirin keresztül] megtenni, ha van élő netkapcsolat, ami bizony sokszor nem elérhető. Az Androidom bezzeg sosem mondja [hívás közben], hogy bocsánat, de nem tudok csatlakozni a webre."

Wozniak további fejtegetésében az Androidot hozza ki győztesen a hangfelismerés pontosságával, az akkumulátor kezelésével és az általános funkcionalitással kapcsolatban. Ennek ellenére úgy gondolja, az iPhone való "a népnek", míg az Android a hozzáértők eszköze.

"Azok számára ajánlom az iPhone 4S-t, akik már Maceket használnak, így sokkal kompatibilisek lesznek [a meglévő számítógépeikkel], ezen kívül azoknak is, akik még idegenkednek a számítógépektől és nem is akarnak ilyesmit használni. Az iPhone ugyanis egyáltalán nem ijesztő. Az olyan embereknek, akik félnek a bonyolultságtól, íme, itt egy telefon, amit egyszerű kezelni és azt teszi, amit kell."

Földrajztudósok buktatták le a munkás szobatok bliccelőit

Kevesen dolgoznak azokon a szombatokon, amikor egy későbbi hosszú hétvégék miatt kell bemenni a munkahelyre. Az MTA Csillagászati és Földrajztudományi Kutatóintézete a mobilok aktivitását vizsgálta.
 
Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.