Az ipari robotok két év múlva 30, a jövő évtized közepére pedig már 45 milliárd dolláros üzletet jelentenek a gyártóknak.

Az ipari célú robotika piaca a következő öt évben 16 százalékos átlagos éves növekedési ütemben bővül majd, ahogy a gépeket egyre több helyen állítják munkába a termelés hatékonyságának javítására – olvasható az ABI Research tegnap közzétett elemzésében. A piackutató szerint ez azt jelenti, hogy a piac teljes forgalma 2020-ra átlépi a 30 milliárd dolláros, 2025-re pedig megközelíti a 45 milliárd dolláros küszöböt.

Vezet az autóipar, de mások is igyekeznek

Az iparágak szerinti lebontásban az autógyártók viszik a prímet, amelyek még akkor is az ipari robotok legnagyobb megrendelői maradnak, ha részesedésük csökken a különböző vertikális szegmensek – elektromosság és elektronika, gumigyártás, műanyaggyártás – bővülése miatt. A leggyorsabban az élelmiszeripar és a vonatkozó csomagolástechnológiák, a gyógyszeripar és a szépségipar beruházásai növekednek majd a következő évtized során, ami azonban nem lesz elég ahhoz, hogy ilyen távlatban az autóipar nyomába érjenek.

Az ABI Research kutatási vezetője úgy látja, hogy a robotok által biztosított gyorsaság, a precizitás és a rugalmasság folyamatosan felfelé tornázza a keresletet, különös tekintettel azokra a szegmensekre, amelyek eddig nem vagy csak kis mértékben profitálhattak az ipari robotikával és automatizálással kapcsolatos alkalmazásokból. Ehhez hozzájárulnak a kormányzati kezdeményezések, például a megfelelő iparfejlesztési programok vagy PPP együttműködések is, amelyek szintén lendületet adnak a piacnak.

A robotikában is Kína lopja el a show-t

Az ipari robotok szállításában jelenleg az ázsiai és csendes-óceáni régió a legnagyobb felvevő, amely a globális értékesítés közel kétharmad részét, 65 százalékát adja – ezen belül is Kínában landol a világszerte eladott ipari robotikai termékek harmada, ami az International Federation of Robotics (IFR) előrejelzése alapján 2019-re akár 40 százalékra is emelkedhet.

Az IFR egyébként azt jósolja, hogy két év múlva már 2,6 millió telepített ipari robot dolgozik majd a bolygón, a növekedésből pedig Közép-Kelet-Európa is kiveszi  a részét. A mi régiónkban 2015-re 25 százalékos bővülést mértek a robotok értékesítésében, míg 2016-ra ennél is magasabb, 29 százalékos emelkedést várnak a kutatók. Ennek sajnos nem a magyarok örülhetnek elsősorban, mivel a környéken Csehország és Lengyelország rendelkezik a leginkább robotizált iparral.

A gyártók oldaláról a svájci székhelyű ABB ipari konszern jegyzi az összes eladás majdnem felét, a bevételek másik felén jellemzően japán szállítók (Yaskawa, Fanuc, Kawasaki, Yamaha, Nachi Fujikoshi, Epson stb.), az ugyancsak svájci Stäubli és a nemrégiben kínai kézbe került Kuka Robotics osztoznak.

Piaci hírek

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.