Legérdekesebb fejlesztésnek a Windows-élmény Android és iOS környezetbe való ültetése ígérkezik.

Kétnapos, fejlesztőknek szánt konferencián van túl a Microsoft, melynek során számos érdekes lehetőségről, hamarosan debütáló új funkcióról hullott le a lepel. A Windows 10 Fall Creators Update ősszel érkezik, és olyan nyalánkságokkal örvendezteti meg a felhasználókat, mint a keresztplatformos vágólap.

Határokon átnyúló élmények

Szemben az első nap kifejezetten fejlesztőkre koncentráló előadásaival, a Microsoft Build második napja több, az átlagfelhasználót célzó újításnak adott terepet. Természetesen nem megfeledkezve a felhőközpontúságról, platformoktól kevésbé függő hozzáállásról.

Ennek egyik legérdekesebb kibontakozása az az univerzális vágólap, ami egy régóta fennálló problémát tüntethet el végleg a számítástechnikából. A funkció ugyanis lehetővé teszi a felhasználók számára a tartalmak kivágását/másolását Windows-os környezetből úgy, hogy a beillesztést már egy másik platformon, Android vagy iOS appon keresztül tehetik meg (amennyiben microsoftos billentyűzetet használnak).

Hasonlóan érdekes fejlesztés a Microsoft Graph kibővítése. Az elképzelés mögött a Windows-t futtató PC-ken megszokott felhasználói élmény – dokumentumszerkesztés, videonézés és így tovább – kiterjesztése áll; a Microsoft platformján félbehagyott feladat folytathatóságát hozhatja el a rivális gyártók mobil eszközein.

Kevert valóság, könnyebb fejlesztés, mozgásérzékelők

A Microsoft Mixed Reality (kevert valóság) téren is előrelépett. A vállalat elképzelése megpróbálja a 3D-s tárgyakat kiterjesztett valóságba helyezni anélkül, hogy ehhez külön headsetre lenne szükség. Persze eszközök azért kellenek hozzá: egy Windows-t futtató PC-re és egy alap RGB kamerára szükség lesz.

A Microsoft Builden jelentették be, hogy a való életet és a digitális tartalmakat keverni képes megoldás egy új appal gazdagodott. A Windows Story Remix lehetővé teszi a fényképek és videók szerkesztését 3D-s és kevert valóság elemekkel.

Ugyanitt debütált a Fluent Design System is, mely új megjelenést biztosít a Windows fejlesztők számára. Játékoknál megszokott adottságokkal ruházza fel a kezelői felületet, beleértve például a rétegezést (layering): az előugró elemek segítik a felhasználót munkájában. A Fluent Design System a korábbiakhoz képest még kifinomultabb mozgatási és design lehetőségeket nyújt.

Emellett bemutatta saját mozgásérzékelőit is a Microsoft, melyeket kifejezetten a Windows 10 VR-hoz fejlesztettek. A helyszínen a Cirque du Soleil segítségével látványos demót is tartott a redmondi szoftvergigász:
 


Jön az iTunes is

A Windows 10 Store-ban hamarosan debütáló iTunes után nem maradt más hátra, mint a megjelenési idő tisztázása. A Windows 10 Fall Creators Update a nevéből könnyen kitalálható módon ősszel érkezik.

Pontos dátum egyelőre nem ismert, de mivel a fejlesztő már korábban kijelentette, hogy ezek a nagy frissítések egymást durván fél éves ciklusban követik egymást, ezért nagyjából sejthető, mikor válik elérhetővé. Tekintve, hogy a legfrissebb kiadás április elején jelent meg, ezért körülbelül az ősz közepére, októberre várhatjuk a következő csomagot. Ami remélhetőleg érezhető lökést ad majd a felhasználói bázis belassult gyarapodásának.

Konzumer tech

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Hirdetés

Itthon gyorsul a mobilinternet, az európai top 3-ban a 4G-hálózatok

Míg Európában emelkedett a 4G hálózatok átlagsebessége, a világ többi régiójában nem javultak a letöltési sebességek. A Magyarországon működő 4G hálózatok sebessége kiemelkedő, a harmadik legjobb Európában, és lefedettségben is a top 3-ban vagyunk.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.