Várhatóan már csak hetek választanak el bennünket az egykor piacvezető márka megújuló termékkínálatának tetejét adó okostelefon bejelentésétől.

Hivatalos, megerősített információ továbbra sincs a Nokia 9 (más források szerint Nokia P1) okostelefonról, a HDM Global finn gyártó közismert márkanevet feléleszteni hivatott projektjének csúcstelefonjáról. Tovább szivárogtatott azonban egy, a vállalathoz közeli forrás, így mostanra szinte minden tudni lehet róla – immár azt is, hogy milyen processzor dolgozik legbelül és mennyibe fog kerülni a telefon.

4K-s videórögzítés

Előtte azonban nézzük át, mit tudunk a készülék hardveréről. Feltételezések szerint 5,3 inches QHD OLED kijelzőt kap majd, melyen 2K-s felbontás megjelenítésére is képes lesz. A legfrissebb értesülések szerint Snapdragon 835 processzor hajtja majd a Nokia 9-est, a grafikai megjelenítésért pedig az Adreno 540 GPU felel majd. Két változatban lesz elérhető a beépített RAM szerint: 6/8 GB operatív tár kerülhet bele. Hasonló opciót kínál a háttértár tekintetében is a HDM Global: 64 vagy 128 GB áll majd a leendő tulajdonos rendelkezésére.

13 (más források szerint 22) megapixeles, kétkamerás kialakítást kap a telefon. Folytatva a régi hagyományokat, az optikát ezúttal is a Carl-Zeiss szállítja a készülékhez, mely optikai képstabilizációval is rendelkezik az értesülések szerint. Az okostelefonnal 4K-s videók rögzítésére is lehetőség nyílik, állítja a Nokia Power User.

Beépített ujjlenyomat-olvasó és írisz-szkenner egyaránt lesz benne. Azt nem tudni, hogy az előbbi a kijelző alá becsúsztatva (vagy a hátlapra szerelten) működik majd, vagy marad a hagyományos, Home gombra rögzített megoldás. Az pedig az írisz-szkenner esetében nem ismert egyelőre, hogy vajon mélységérzékeléssel is bír-e a Nokia 9 (csak ez nyújt ugyanis biztonságos azonosítást).

Az unibody alumínium váz IP68 vízállósági minősítést kapott, így, ha önfeledten nem is lubickolhatunk vele órákat a tengerben, azért a folyadékráfröccsenéstől védve lesz a belseje. Akkumulátora 3800 mAh-s, és támogatja a gyorstöltést lehetővé tevő Quick Charge szabványt. Operációs rendszere várhatóan az Android 7.1.2 Nougat lesz.

Megjelenés, ár

És akkor térjünk rá a legfrissebb információra, a készülék megjelenési idejére és várható árára. Pontosan még nem tudni, mikor rántja le a leplet a HDM Global a Nokia 9-ről, de erre nagy valószínűséggel még a harmadik negyedévben sor kerül. Ez egy július végi, augusztus eleji időpontot jelenthet, így az iskolakezdési időszakra már a boltokba kerülhet a modell.

És akkor jöjjön a feketeleves. A Nokia 9 egyáltalán nem lesz olcsó, bár legalább annyit nem kell érte majd fizetni, mint a tizedik generációs iPhone-ért. Szolgáltatóhoz való kötöttség (azaz előfizetés) nélkül várhatóan 750 eurót kell leszurkolnia annak, aki meg szeretné tapasztalni az új Nokia-életérzést. A rossz hír az, hogy ez csupán a 64 GB-os háttértárral rendelkező modell ára, a 128 GB-tal szerelt változatért minden bizonnyal még legalább 50-100 euróval többet kell majd leszurkolni a boltok pénztárainál.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.