Habár valószínűleg egyre több lesz biztonsági incidens, a jövőben egyre kevésbé gátolják majd a biztonsági aggályok a felhőre való átállást.

Vitathatatlanul fejlődik a felhőalapú számítástechnika, a cloudszolgáltatások és a virtualizáció megállíthatatlanul tör előre. Mindeközben a trendalakító folyamatok is változnak; a biztonsági, megfelelőségi szoftverekkel foglalkozó Hytrust az USA-ban és az Egyesült Királyságban végzett felmérése rámutatott, hogy várhatóan áttörés következik be a szoftveresen meghatározott adatközpontok (Software-Defined Data Center, SDDC) területén.

A rugalmasság legfelsőbb foka

De mit is jelent az SDDC? Röviden azt az adatközpontot, melyben az összes infrastruktúra virtualizált módon és szolgáltatásként érhető el. A kutatás szerint, melyet több mint 500, különböző vezetői pozíciókban dolgozó igazgató közreműködésével végeztek, a szoftveresen meghatározott adatközpontokhoz egyértelműen pozitív tapasztalatok társulnak. 70 százalékuknál felgyorsult a cloud adaptálása, 60 százalékuk arról számolt be, hogy gyorsabbá vált a fejlesztés, míg a válaszadók fele tapasztalt további kézzelfogható előnyöket, például jobb megtérülést. Vagyis az SDDC fontos tényezővé nőtte ki magát a virtualizáció fejlődésében.

Az angolszász területeken tehát a vállalatok egyre inkább a szoftveresen meghatározott hálózatok és tárolók használata felé mozdulnak el. Más szóval a vállalati infrastruktúra terén lezajló virtualizációs váltás korában vagyunk, melynek köszönhetően a futó alkalmazások és rendszerek agilisabbá és dinamikusabbá válnak. Érdekes módon a folyamatot elsősorban nem a költségcsökkentés generálja, hanem az SDDC-ben rejlő előnyök kiaknázásának igénye.

Nem mind arany, ami fénylik

Kiderült azonban az is, mitől tartanak leginkább a szoftveresen meghatározott adatközpontokat előnyben részesítők. A migrációt lelassító tényezők legfontosabbika – nem túl meglepő módon – biztonsági jellegű: a felhőben tárolt adatokhoz való illetéktelen hozzáféréstől a megkérdezettek 70 százaléka tart. Ami érdekes, hogy a vállalatvezetők kicsivel több mint fele szerint egyre több biztonsági incidens bekövetkeztére kell felkészülni, mégis háromnegyedük szerint a jövőben egyre kevésbé gátolják majd a biztonsági aggályok a felhőre való átállást.

A működéssel és az audittal, megfelelőséggel kapcsolatos aggodalmak kerültek a dobogó második és harmadik fokára.

Érdekesség, hogy az üzleti és informatikai vezetőket egyaránt faggató kutatás megállapította, hogy a biztonsággal kapcsolatos kihívások inkább az CIO-knak okoznak fejfájást; majdnem kétszer annyi informatikai vezető jelölte meg legfőbb problémaként, mint CEO. Utóbbiak körében azonban háromszoros volt az IT-büdzsék miatt aggódok aránya, szemben az informatikai igazgatókkal.

A globális helyzet

Az összesített nyilvánosfelhő-szolgáltatások értéke az idei év során el fogja érni a 204 milliárd dollárt, állítja a Gartner. Ez 16,5 százalékos fejlődést jelent a tavalyi, 175 milliárd dolláros piaci értékhez képest. A növekedés motorja a piackutató szerint a szolgáltatásként használt infrastruktúra (IaaS) lesz, amely közel 40 százalékos bővülést produkál 2016-ban az előrejelzés szerint.
 

Gartner Pulic Cloud Market 2015-2016
Create your own infographics

Volumenét tekintve idén is a reklámokhoz köthető felhőszolgáltatások (cloud advertising) hasítják majd ki a legnagyobb szeletet a piaci tortából. A tavalyi közel 80 milliárd dollárt követően 2016 végére ez a szegmens meg fogja haladni a 90 milliárd dolláros értéket.

A magyar helyzet

Noha az SDDC az idei évben fordulóponthoz érkezik az angolszász országokban, hazánkban egyelőre még nem tartunk itt – jelenleg a saját eszközök adatközpontokban való elhelyezése dívik Magyarországon. Az IVSZ összefoglalása szerint ezt a folyamatot az gyorsítja fel, hogy a (nagy)vállalatoknak egyszerűen nincs elegendő idejük cégen belül megoldani az informatikai kihívásokat.

Az IDC felmérése szerint 2014-ben mintegy 54 millió dollár értékben költöttek hazánkban adatközponti szolgáltatásokra, mely értelemszerűen eltörpül az angolszász országok hasonló paraméterei mellett. A tendencia azonban – még ha szerényen is, de – növekvő: a tavalyi év során meghaladta az 55 millió dollárt az ebbe a szegmensbe áramló költések összege, az amerikai piackutató pedig az idei évre 56,3 millió dolláros értéket vár.

Cloud & big data

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.