Grafikus processzorokat terveznek grafikus processzorokkal. Tudta, hogy az Nvidia önvezető autók vezérlőszoftverének fejlesztésével is foglalkozik?
Oktat és kutat a legnagyobb magyar szuperszámítógép
A világviszonylatban is jelentős szuperszámítógépes rendszer második elemét adták át ma a Pécsi Tudományegyetemen. A Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztési Intézet a HBONE+ projekt keretében négy ilyen nagy teljesítményű számítógépet telepít a kiválasztott oktatási intézményekbe, hogy a hazai és a regionális kutatási munkát segítse.

További részletek itt.

A grafikus processzorairól ismert Nvidia lerántotta a leplet a DGX SaturnV szuperszámítógépről, melyet minden idők legenergiahatékonyabbjaként aposztrofált a zöld vállalat. Állítása szerint 2,3-szor hatékonyabban használja fel az energiát, mint a Camphore 2 rendszer. Utóbbi szuperszámítógép Xeon Phi Knights Landing lapkákra alapul és a DGX SaturnV-vel megegyező teljesítményre képes.

Az Nvidia megoldása közel 64 TB (63 488 GB) RAM-mal rendelkezik és 60 512 Intel Xeon E5-2698v4 processzormagot foglal magába. Emellett természetesen számos DGX-1 is megtalálható benne; az Nvidia Tesla P100 grafikus processzorain alapuló „MI dobozos szuperszámítógép” moduljait kifejezetten a mélytanulás (deep learning) igényeihez fejlesztették.

Az energiahatékonyság szerencsére nem járt a teljesítmény feláldozásával. Igaz, hogy a DGX SaturnV nem fért be a szuperszámítógépek top tízes listájára, hanem „csak” a 28. helyen végzett. Cserébe viszont kevesebb mint feleannyit fogyaszt a vele azonos tempóra képes riválishoz képest, ekkora méretekben pedig már ez az áramszámla komoly csökkenését jelenti.

GPU-t tervező GPU-k

Blogbejegyzésében arról számolt be az Nvidia, hogy a szupszerszámítógépet a mesterséges intelligencia kutatására fogják be.

„Meggyőződésünk, hogy az MI alkalmazása minden cég számára versenyelőnyt jelent. Azért szereltük össze a világ leghatékonyabb és egyik legerőteljesebb szuperszámítógépét, hogy segítse munkánkat.” – számolt be a történtekről a vállalat – „Tucatnyi mérnök dolgozott a gép összeszerelésén, 124 darab DGX-1 felhasználásával a SaturnV autonóm gépjárművezetést célzó szoftverünk fejlesztésében segít bennünket. A szoftver alapvető része Nvidia DRIVE PX 2 önműködő vezetést nyújtó járműplatformunknak.”

„Emellett a chipset-tervezés és nagyon nagyszintű integráció jobb megértésére is tanítjuk a neurális hálókat, így mérnökeink gyorsabban és hatékonyabban képesek munkájuk elvégzésére. Igen, GPU-kat használunk arra, hogy támogassuk a GPU-k fejlesztését. A legfontosabb azonban az, hogy a SaturnV számítási kapacitása lehetővé teszi számunkra új mélytanuló hálózatok gyorsabb képzését és létrehozását” - ismertette az Nvidia.

USA-Kína vetélkedő

Az IBM még júniusban jelentette be, hogy legújabb szuperszámítógépe az ezen masinákat tömörítő lista legelejére fogja katapultálni magát. A Summit névre keresztelt, 200 petaflopos szörnyeteg a Kék Óriás ígérete szerint az Amerikai Energiaügyi Minisztérium Oak Ridge-i Országos Laboratóriumában fog munkába állni, valamikor 2018 elején.

 
Szuperszámítógépek rangsora
Create your own infographics

Ez a bejelentés annak az erőfeszítésnek a része, melyben az USA megpróbálja visszavenni Kínától az elsőséget. Ezt ugyanis jelenleg Kína birtokolja, a Sunway TaihuLight System nevű szuperszámítógép révén.

Cloud & big data

Az app is megjelent a Google egységes fizetési rendszeréhez

A Google kiadta a Google Pay szolgáltatás androidos applikációját, amely az idén az Android Pay és a Google Wallet helyére lép.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.