Most éppen a briteknél felejtettek el megújítani egy nélkülözhetetlen, bár teljesen feleslegesen létrehozott címet, és lehet, hogy óriási pénzért lesznek kénytelenek visszavásárolni.

A Homes England az illetékes minisztérium alá tartozó brit kormányzati szerv, amely az Egyesült Királyságban, azon belül is Angliában felel a szociális lakástámogatási programokért. A korábban Housing Corporaton néven működő, időközben azonban átalakított szervezet még 2013-ban indította el a Help-to-Buy nevű oldalt, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a polgároknak a saját ingatlan megszerzése felé vezető úton a közös tulajdon, a jelzáloghitelek és ehhez hasonló intézmények világába.

Az oldal időközben egyfajta online intézménnyé vált, amelyre több ezer másik weblapról vagy akár kormányzati dokumentumból mutatnak hivatkozások. Ez lehet annak is a magyarázata, hogy a Helptobuy.org.uk címet néhány évvel ezelőtt a Helptobuy.gov.uk domainre cserélték, és a régi címről automatikusan átirányították a forgalmat az új oldalra. Erre a mai napig szükség is van, hiszen a korábbi hivatkozások még az előző domaint használják, így a site forgalmának jelentős része most is azon keresztül érkezik.

A gov.uk kormányzati címek megújítása elvileg hülyeségbiztos abban a tekintetben, hogy ebben a tartományban nem járnak le a regisztrációk, és ha így lenne, akkor sem vehetné meg magának bárki a felszabaduló oldalakat. Az org.uk végződés esetében azonban nem ez a helyzet, és a jelek szerint most el is felejtődött az éppen lejárt domain megújítása. A hivatal adminisztratív hibáról beszél, de a képlet ennél egyszerűbb: valaki elfeldkezett a feladatáról, egy szemfüles netező pedig azonnal megvásárolta a Helptobuy.org.uk domaint.

Mindig van megoldás, de nem mindig olcsó

A friss tulajdonos azonnal aukcióra is bocsátotta szerzeményét, ami egészen pontosan 40.251 angol fontért talált új gazdára, vagyis négyezerszeresen hozta vissza a befektetést. Innentől az ügy még mindig elég kaotikus, mivel a megfelelő hivatkozások hétfőn még az 123-Reg domainszolgáltató oldalára vittek, hogy aztán rövid ideig ismét a megfelelő módon irányítsák át a forgalmat a Help-to-Buy lapjaira, majd keddre megint az 123-Reg oldalára mutassanak. Eközben a Helptobuy.gov.uk működni látszik, bár ma többször is karbantartásra figyelmeztető üres lap várta a látogatókat.

A brit The Register természetesen a kormányzati illetékesek véleményére is kíváncsi volt az üggyel kapcsolatban, de idáig nem kapott választ a kérdéseire. A lap szerint így még nem tudni, hogy az államnak vissza kellett-e vásárolnia a címet, ami nyilvánvalóan jóval többe került volna 40 ezer fontnál is, vagy az új vásárló esetleg magától visszadta a domaint a korábbi tulajdonosának. A dolog egyébként nem csak amiatt érdekes, hogy milyen könnyű elveszteni egy bejáratott cím regisztrációját, hanem azért is, hogy a hivatalos felületek gazdái miért nem érik be az adott államhoz rendelt kormányzati domainvégződésekkel, és miért próbálják időnként a .net, .org, .info, .eu és más hasonló címekkel bonyolítani az életet.

Az ilyen típusú baklövések egyébként nem annyira ritkák, mint az ember gondolná. Az egyik legismertebb, 2015-ös esetben például nem kevesebb történt, mint hogy a Google egy korábbi alkalmazottja 12 dollárért szerezte meg az éppen felszabadult google.com domain irányítását, ráadásul a Google saját domainregisztrációs szolgáltatásában. Az illető egyébként jóhiszeműen járt el, és azonnal jelezte a vállalatnak a hibát, amit a rendszer amúgy is rövid időn belül korrigált, törölve a regisztrációt és visszautalva annak díját.

2003-ban a Microsoftnál felejtették el megújítani az akkori legnépszerűbb levelező szolgáltatáshoz tartozó hotmail.co.uk domaint, amire azonnal le is csapott egy máig ismeretlen magánszemély. Az az ügy végül gyors megegyezéssel zárult, az ismeretlen regisztráló állítólag ingyenesen visszaadta a Microsoftnak a brit hotmailes tartományt, ami valósznűleg a vállalat jogászainak rábeszélő képességét dícséri.

Közösség & HR

Koronavírus, recesszió, elbocsátások – és jönnek a belsős adattolvajok

Már vannak jelei annak, hogy a tömeges elbocsátások miatt fel fognak erősödni a bennfentes kibertámadások.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.