Ahogy várható volt, a Qualcomm nemet mondott a Broadcom 105 milliárd dolláros ajánlatára.

Minden idők legnagyobb felvásárlása jöhetett volna létre a techvilágban, ha a Qualcomm vezetősége elfogadja a Broadcom ajánlatát. Utóbbi 105 milliárd dollárt kínált fel a teljes vállalatért, ám a kéretlen lánykérést elutasították.

Határozatlan nem?

A Qualcomm igazgatótanácsa irányítja a világ legnagyobb mobilchipgyártó vállalatát, emellett ragaszkodik a függetlenséghez, ugyanis hétfőn visszautasította a Broadcom kéretlenül jött ajánlatát. Pedig a kábelmodemektől kezdve a set-top boxokon keresztül a videofelvevőkig szinte minden elektronikai termékhez lapkákat készítő Broadcom azt remélte, hogy a fent említett összegért szőröstül-bőröstül be tudja kebelezni a Qualcommot.

Paul Jacobs nyilatkozatában ugyanakkor nem zárkózott el véglegesen minden ajánlat elől. A Qualcomm igazgatótanácsának vezetője szerint a felkínált összeg alábecsüli a vállalat mobiltechnológiában elért piacvezető pozícióját és a jövőbeni növekedés lehetőségeit. Emellett azonban azt is megemlítette, hogy ha esetleg mégis egyezségre jutnának a felek, akkor annak lezárását még mindig megakadályozhatnák a versenyfelügyeleti szervek.

Az elutasítás ellenére továbbra is optimista maradt a Broadcom az akvizíciót illetően. A vállalat vezérigazgatója, Hock Tan szintén nyilatkozatban üzent a nyilvánosságnak a történtekről. Eszerint még mindig hisznek abban, hogy vonzó ajánlatuk csábító lehet a Qualcomm részvényesei számára, és bátorítják őket papírjaik eladására. Tan közléséből kiderül, hogy az érintettek közül többen jelezték vágyukat a megbeszélések folytatására.

Már egy éve kóstolgatják egymást

Az üzlet méretét mutatja, hogy az új évezredben nem volt ennél nagyobb összegű felvásárlási ajánlat a techszektorban. Az előzőt még 2000-ben állította be a Time Warner, amikor bejelentették az America Online (AOL) akvizícióját. A 165 milliárd dolláros üzlet ugyanakkor csúfos kudarcként vonult be a történelembe. A dotcom válság megroppantotta az egész IT-iparágat; a Time Warnernek pedig végül 2002-ben 99 milliárd dollárt kellett leírnia a cég eszmei értékből. 2009-ben külön is vált a két vállalat.

Visszatérve a Broadcom-Qualcomm sztorihoz: ha mégis létrejönne, akkor több szempontból is átalakítaná a szegmenst. Nem csupán óriási mennyiségű pénz cserélne gazdát, de egyben a világ harmadik legnagyobb félvezetőipari gyártója is létrejöhetne. Az egyesüléssel ugyanis még olyan nagy neveket is maga mögé szoríthatnák, mint a tavaly 10 milliárd dolláros nyereséget produkáló TSMC vagy az AMD-ből kivált, 2016-ban 5,5 milliárdos bevételt termelő Globalfoundries. A két vállalat egybekelését követően már csak két nagyobb játékos - Intel és Samsung – maradna a piacon az éves bevételt tekintve.

Az ötlet egyébként már több mint egy éve felmerült a Broadcomban; utóbbi CEO-ja 2016-ban kereste meg először Steve Mollenkopfot, a Qualcomm vezérigazgatóját (fenti képünkön). Az időzítés hátterében az állhat, hogy az utóbbi felfutó ágban van, olyan területeken próbálja megvetni a lábát, mint a dolgok internete, az elektromos közlekedési járművek és így tovább. Még az adatközponti szerverek piacába is belekóstolt a múlt héten piacra dobott, ARM-alapú Centriq 2400 lapkájával. Portfóliójának bővítésével pedig egyre nehezebb és nehezebb dolga van annak, aki meg akarja szerezni a vállalatot, hiszen ahogy egyre többet ér, úgy kell mind magasabb összeget kínálni érte.

Egyébként maga a Qualcomm is aktív szereplője a cégvásárlási láznak. Az önvezető járművekbe szánt chipek fejlesztésében érdekelt, tehát kvázi rivális NXP-ért például 47 milliárd dollárt ajánlott tavaly. Ennek sorsa egyelőre még nem dőlt el, jelenleg az európai és a kínai szabályozó szervek egyaránt vizsgálják az ügyletet.

Fúziók és felvásárlások fűtik a piacot

A chipfejlesztő piacon évek óta zajlik az a konszolidáció, mely trendbe a Broadcom felvásárlási kísérlete tökéletesen illeszkedik. Utóbbi is a közelmúltban cserélt gazdát: az Avago Technologies 37 milliárdért csatolta magához a vállalatot tavalyelőtt. Ezt követően aztán tavaly jutott a Brocade birtokába a Broadcom: a 400 milliós adósságállományt is felszippantó 5,5 milliárd dolláros akvizíció még nem is tűnik nagynak a két nagyságrenddel magasabbra belőtt Qualcomm felvásárlási kísérletéhez képest.

De nem csak a Broadcom aktív, gyakorlatilag minden, a piacon érdekelt nagyhal megpróbál még nagyobbá válni. Ennek keretében 2015-ben gyűrte maga alá az Intel 15 milliárd dollárért kisebb konkurenciáját, a 2 milliárd dolláros forgalmat és félmilliárdos nyereséget termelő Altera Corpot. Hasonló módon került az Intel tulajdonába a bajorországi központú, az Infineonból 2009-ben kivált Lantiq Semiconductor is.

Említést érdemel a Marvell Technology bejelentése, mely szerint a Caviumot vásárolnák fel 9 milliárd dollárért. Ha létrejön ez a megállapodás, akkor azzal összeolvadhat a két, ARM-alapú adatközponti lapkákat készítő vállalat. A fentieken túl pedig szintén nagy játékosnak számít a SoftBank, mely tavaly kebelezte be az ARM-ot mintegy 32 milliárd dollárért. A Boston Dynamics felvásárlása mellett egyébként a minap az Uberbe is invesztált a távol-keleti pénzügyi óriás.

Piaci hírek

Nyerészkedni akartak az AMD processzorhibáinak felfedezői?

Az izraeli kutatók nem tartották be az ilyenkor szokásos 90 napos türelmi időt - vélhetőleg azért, mert a megdőlő részvényárfolyamból nyereségre akartak szert tenni. Az AMD közben alig pár hét alatt előállhat a javításokkal.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.