A streaming alapú szolgáltatás megjelenése legalább annyi támogatást, mint amennyi kritikát kapott egy nap alatt.
Hirdetés
 

Magyarország hosszú évekig csak messziről nézhette az online, streaming alapú szolgáltatások terjedését. Hazánk túlságosan kicsi és jogilag felkészületlen piacnak számított a vállalatok szemében, ezért minden új bevezetést örömmel és hálásan fogad a magyar közönség. Ezekből pedig volt bőven az utóbbi időben: elsőként főleg a zenére specializálódott szolgáltatók jelentek meg (Spotify, Deezer), a másik nagy lökést pedig a Google (Filmek, Zene, Könyvek), illetve az Apple Music adta meg a piacnak.

Új fiú a házban

Az elmúlt év végére egyetlen olyan jelentős termék maradt, ami után továbbra is csak sóvároghattunk: ez a Netflix. Bár egyre több jel mutatott arra, hogy hamarosan hozzánk is megérkezik az USA-ból indult online videótéka (jobb híján nevezzük így), erre mégis tegnapig kellett várni, amikor a cég CES-en tett bejelentésével együtt hazánkban is élesedett a szolgáltatás.

Mielőtt tovább latolgatnánk az esélyeket és a jövőt, vegyük át gyorstalpaló módszerrel, hogy miről is szól a Netflix. Ez a szolgáltatás a magyar átlag viszonyokhoz képest nagy változást hozhat, ami akkor is így van, ha elsőre nem is tűnik annak. A megszokott, úgynevezett lineáris tévénézési szokásokhoz képest a Netflix (lehet) maga a Kánaán, hiszen havi előfizetési díjon alapul, a néző szokásaihoz igazodó ajánlórendszerrel bír és a televízió képernyőjén, illetve magán az eszközön kívül egy sor másik felületen is nézhetőek az adások.

A bővítés után a Netflix a világ 130 országában elérhető

Nincsenek reklámok, csak filmek, és sorozatok. A Google Filmekkel ellentétben egy-egy tételért nem kell külön fizetni, ha arra a hónapra kifizettük a díjat, akkor a kínálatból bármit, bármikor, bármilyen mennyiségben megnézhetünk. Ezt megtehetjük mobilon, táblagépen, a számítógép böngészőjében, játékkonzolon, vagy a tévéhez csatlakoztatott lejátszóval (pl. Chromecast). Az árazást nem túlozták el a bevezetéskor, mivel az elérhető felbontás és egyéb kényelmi megoldásoktól függően a csomagok 8-10-12 euróba kerülnek.

Örülünk, Vincent?

A Netflix arról is gondoskodott, hogy egy hónapon át ingyen ismerkedhessünk meg a rendszerrel, ami a jelenlegi állapotában semmiféle lokalizációval sem rendelkezik. A szolgáltató megjelenésével egy időben a pozitív visszhang mellett azonnal megjelentek a kritikák is, amelyek elsősorban a felület, illetve menürendszer magyarítását (azaz annak hiányát), és a tartalmat érik. És valóban: az online felület, a mobilos alkalmazások egyaránt nélkülözik a magyar nyelvet, a filmekhez kizárólag angol felirat állítható be, és maguk a filmek is csak angol nyelven nézhetők.

Sokaknak az sem tetszik, hogy az egyébként sorozatokban rendkívül erős Netflixen nem található meg a hazai közönség számára már ismerős House of Cards, de külsős stúdiók produkciói sem lelhetők fel a kínálatban. Magyar nyelvű, vagy magyar gyártású filmek szintén nem kerültek fel a katalógusba, a filmek többsége is jellemzően több éves, bár tagadhatatlanul a minőségi címekből kerülnek ki.

A House of Cards (Kártyavár) mindenkinek hiányzik

Azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy a hazai közönség hogyan áll hozzá az új lehetőséghez, egyáltalán tudnak-e róla, sőt, értik-e, hogy miként működik az egész. Az biztos, hogy akik eddig is tudtak a Netflixről, és mindenképpen használni akarták, azok a megfelelő módszerekkel kijátszották a geolokációs korlátokat, így számukra nem különösebben érdekes a bevezetés.

A hazai tartalom-szolgáltatók időnként megosztott felmérései alapján egészen biztos, hogy a televíziónézők nagy többsége még most is a reklámokkal tűzdelt, patikamérlegen kimért csomagokat ismerik és nézik, így egy kizárólag angolul tudó, plusz pár ezer forintba kerülő lehetőségért nagyon kis eséllyel fognak áldozni – ha egyáltalán tudomást szereznek róla.

Viszonyulás kérdése

Erre egyébként az esély megvan, hiszen a Netflixhez hasonló lehetőségekre számos példa van már most is a hazai piacon. Ezek eklatáns példája a Telekom TVGO, ami mobileszközökön teszi lehetővé a tévézést, van online filmkölcsönzés opció, sőt, a műsorok akár élőben is nyomon követhetők ezzel a módszerrel. Ez, vagy a Telenor MyTV-je abban azonban markánsan eltér a Netflixtől, hogy rajtuk keresztül gyakorlatilag ugyanazok a csatornák, műsorok érhetők el, amelyek az IP, vagy kábel alapú előfizetések esetében.

A cikkünk tárgyához talán legközelebb eső, itthon is elérhető szolgáltatást az HBO biztosítja GO néven, amire a nagy kábel-, mobil- és internetszolgáltatóknál lehet előfizetni. A mobilon, táblagépen, okostévéken is használható HBO GO a Netflixhez hasonlóan (magyar nyelvű) mozifilmeket, saját gyártású sorozatokat tart a kínálatában, amely részben fedi a szolgáltató hagyományos előfizetési csomagokban található tartalmakat, de léteznek kifejezetten erre a platformra készülő műsorok is. Ebben az esetben az a masszív korlátozó tényező, hogy használatához feltétlenül be kell valamelyik szolgáltatóhoz tagozódni, elfogadni annak feltételeit, egy esetleges hűségszerződést, vagyis a Netflix rugalmasságát ezek a megoldások nem képesek hozni.

Ebből a metszetből is látszik, hogy a Netflix korai állapotában az átlagos magyar tévénéző számára nem feltétlenül jelent vonzó alternatívát a hazai opciók fényében. Ugyanakkor a következő hónapokban minden bizonnyal megindul a Netflix felületének, tartalmának lokalizálása, magyarítása, ami mellett az is lendíthet a szolgáltatáson, hogy az előfizetés bármikor lemondható, így az előfizetők egy-egy hónapra is kipróbálhatják azt.

Piaci hírek

Felhasználóik után kutakodó reklámblokkolók

A Google öt Chrome-kiegészítőt távolított el kínálatából, melyeket több mint 20 millióan használtak reklámblokkolásra. Az ok? Túlságosan kíváncsinak bizonyultak.
 

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll »

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Hirdetés - HPE blog »
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.