Egyre tovább, de az új iOS 11 mai megjelenése újabb modelleket zár ki a frissítésekből.
Hirdetés
 

A meglévő Apple-felhasználók már tizedik alkalommal várnak a gyártó legújabb mobil operációs rendszerének küszöbön álló telepítésére, és mint rendesen, most is lesz egy maréknyi okostelefon-tulajdonos, aki csak a készülék cseréjével próbálhatja ki az iOS 11 -et. Ahogy az iPhone-okba és az iPad tabletekbe pakolt technológia is folyamatosan fejlődik, úgy az iOS futtatása is egyre komolyabb hardveres alapokat követel, ami értelemszerűen kizár bizonyos modelleket a frissítési körből. Ezúttal az iPhone 5 és a negyedik kiadású iPad lesz a rendszerváltás vesztese.

Nem feltétlenül nyilvánvaló, de az Apple a rendszerfrissítések szempontjából egyre jobban kitolja a készülékek élettartamát. Bár a mostani esetben is kénytelen az út szélén hagyni a felhasználók egy csoportját, a támogatott iPhone-ok között olyan gyártmányok is vannak, amelyek már az ötödik frissítési körben szerepelnek – szemben mondjuk az első és második generációs iPjhone-okkal, amelyek annak idején már két kör után kiszálltak a játékból.

Az iPhone-ok életciklusa már a 4S és az 5-ös sorozattól kezdve öt évre emelkedett, míg a klasszikus 3GS és az iPhone 4 esetében még csak négy, a korábbi okostelefonoknál pedig három évről volt szó. A táblázatban is jól látszik, ahogy nyílik az olló:

 

iPhone modellek iOS-kompatiblitása
Infogram


Az iPhone-ok ára viszont ezzel párhuzamosan emelkedik. A legelső sorozatot még 5-600 dollárért adták, hogy aztán rögtön visszalépjenek a 2-300 dolláros szintre. Ezt követően azonban a választék növekedésével újra belekarcoltak az 5-600 dolláros szintbe, hogy végül azt is túllépjék: a legújabb iPhone 8 már 700, az iPhone 8 Plus pedig 800 dollárnál kezdődik, nem beszélve az iPhone X 1000 dolláros induló áráról. Jellemző, hogy komoly készlethiányt éppen ez utóbbi kapcsán prognosztizálnak, az első kommentárok akár több hónapos várakozási időket jósolnak az új megrendelőknek.

 

Az iPhone verziók ára
Infogram
Konzumer tech

Egyre több pénzt keresnek a telkók céges IT-szolgáltatásokkal

Egyre több nagyvállalat a távközlési szolgáltatójától vesz IKT szolgáltatásokat. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.