Egyre tovább, de az új iOS 11 mai megjelenése újabb modelleket zár ki a frissítésekből.
Hirdetés
 

A meglévő Apple-felhasználók már tizedik alkalommal várnak a gyártó legújabb mobil operációs rendszerének küszöbön álló telepítésére, és mint rendesen, most is lesz egy maréknyi okostelefon-tulajdonos, aki csak a készülék cseréjével próbálhatja ki az iOS 11 -et. Ahogy az iPhone-okba és az iPad tabletekbe pakolt technológia is folyamatosan fejlődik, úgy az iOS futtatása is egyre komolyabb hardveres alapokat követel, ami értelemszerűen kizár bizonyos modelleket a frissítési körből. Ezúttal az iPhone 5 és a negyedik kiadású iPad lesz a rendszerváltás vesztese.

Nem feltétlenül nyilvánvaló, de az Apple a rendszerfrissítések szempontjából egyre jobban kitolja a készülékek élettartamát. Bár a mostani esetben is kénytelen az út szélén hagyni a felhasználók egy csoportját, a támogatott iPhone-ok között olyan gyártmányok is vannak, amelyek már az ötödik frissítési körben szerepelnek – szemben mondjuk az első és második generációs iPjhone-okkal, amelyek annak idején már két kör után kiszálltak a játékból.

Az iPhone-ok életciklusa már a 4S és az 5-ös sorozattól kezdve öt évre emelkedett, míg a klasszikus 3GS és az iPhone 4 esetében még csak négy, a korábbi okostelefonoknál pedig három évről volt szó. A táblázatban is jól látszik, ahogy nyílik az olló:

 

iPhone modellek iOS-kompatiblitása
Infogram


Az iPhone-ok ára viszont ezzel párhuzamosan emelkedik. A legelső sorozatot még 5-600 dollárért adták, hogy aztán rögtön visszalépjenek a 2-300 dolláros szintre. Ezt követően azonban a választék növekedésével újra belekarcoltak az 5-600 dolláros szintbe, hogy végül azt is túllépjék: a legújabb iPhone 8 már 700, az iPhone 8 Plus pedig 800 dollárnál kezdődik, nem beszélve az iPhone X 1000 dolláros induló áráról. Jellemző, hogy komoly készlethiányt éppen ez utóbbi kapcsán prognosztizálnak, az első kommentárok akár több hónapos várakozási időket jósolnak az új megrendelőknek.

 

Az iPhone verziók ára
Infogram
Konzumer tech

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.