A technológia nem vált érdektelenné, de a körülötte lévő felhajtás lecsengett. Ez azonban jót tesz a valós alkalmazások terjedésének – állítja egy szakértő.
Hirdetés
 

A blockchain körüli felhajtás, amelynek az utóbbi 12-18 hónapban tanúi lehettünk, 2017-ben alábbhagy. Ennek első jelei már a múlt év második felében megmutatkoztak – véli Victor Lysenko (vagy magyaros átírásban Viktor Liszenko), az Acronis Blockchain megoldásokért felelős alelnöke. Szerinte a szakma kezdi felismerni, hogy a blockchain alkalmazások sokkal összetettebbek a végletekig leegyszerűsített képnél, amelyet a szélesebb nyilvánosság az utóbbi években kialakított róluk.

Túlzóak voltak a várakozások

A bitcoin nyomán elterjedt technológiáért – ez egyébként a legtöbb újdonságra, népszerű ötletre igaz – sokan nem kis részben azért lelkesedtek, mert nem voltak tisztában a bonyolultságával. Sok blockchainre épülő fejlesztésről már bebizonyosodott, hogy nem állják ki a valós teszteket, azonban számtalan olyan ötlet van, amelyet érdemes továbbfejleszteni. Azaz idén egyre inkább előtérbe kerülnek a tényleges projektek, a valós életben adódó használati lehetőségek, és Liszenko szerint idén már ezek határozzák meg a szakmai közbeszédet is.

A szakember erre példaként az egyik fontos terület, a bankszektor hozzáállását hozza fel. Amikor bankok kezdtek kísérletezni a blockchain alkalmazásával, a többség azt várta, hogy a fizetési tranzakciók feldolgozását fogják vele megújítani. Ezzel szemben ma már sokkal valószínűbb, hogy az adatmentés és -visszaállítás, az iratkezelés, a naplózás és a pénzügyi eszközökkel – például kötvényekkel, értékpapírokkal – történő kereskedés területén lesz szerepe.

Túljutott a stratupos játékokon

Már megvan a fejlesztők és korai felhasználók kritikus tömege. Ezek zömét azok a cégek hozzák, melyek átvészelték a blockchain-láz első hullámát. Liszenko egyébként úgy véli, a startupok kísérletei inkább pilotok voltak, most viszont már a különböző iparágak kulcsszereplői is beszállnak olyan megoldásokkal, melyek az üzlet lényegét érintik.

Viktor Liszenko

Ez utóbbiek kezdetben egyszerű, ám gyakorlatias megoldások lesznek. Az adatmentés- és -visszaállításhoz például blockchain-alapú adatujjlenyomat-vételt fognak kínálni az adathitelesség igazolásához. De várható, hogy hamarosan megjelennek blockchainalapú iratnyilvántartó rendszerek és elektronikusaláírás-alkalmazások is – ez utóbbira már a DARPA is indított egy komolyabb projektet. Ezek a korai felhasználók mutatják majd meg azt az irányt, amely felé a piac haladni fog a közeljövőben.

Az elmúlt években több, komoly kezdeményezés történt a technológia bonyolultabb felhasználására. A Bank of America a Microsofttal karöltve fejleszt piacosítható blockchain keretrendszert , sőt komoly tőkét sikerült összegyűjteni egy meglehetősen futurisztikus kezdeményezésre, a DAO-ra (Decentralized Autonomous Organization). De beszállt a technológia lehetőségeinek a kutatásába több jelentős szervezet az IBM-től a NASDAQ-ig.

Liszenko szerint viszont ezekre az összetettebb alkalmazásokra valószínűleg várni kell. Akkor van esélyük az elterjedésre, ha a piaci szereplők már magabiztosan kezelik az egyszerűbb használati eseteket. A bonyolult alkalmazások bevezetését a szabályozási környezet hiányosságai is hátráltatják. A bankok pedig addig nem nagyon tudnak lépni, amíg nem alakul ki a szabályozásban valamiféle nemzetközi konszenzus.

Cloud & big data

Drágálljuk őket és félünk tőlük, de nagyon érdekelnek

Természetesen az okos otthoni eszközökről van szó, amelyekkel kapcsolatban itt a legújabb fogyasztói felmérés.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.