Kijöttek az előzetes adatok arról, hogy alakult a személyi számítógépek piaca tavaly. Röviden: nem jól. Hosszabban: már megint nem jól.

Lassan, de biztosan csúszik tovább a lejtőn a PC-piac. Az amerikai Gartner friss előzetes adatai alapján 2017-ben 262,5 millió asztali gép, laptop és prémium ultramobil számítógép talált gazdára.

Minden maradt a régiben

Most már tehát biztosan kimondható, hogy a szegmens tavaly is recesszióban maradt, ami egyben azt is jelenti, hogy a szektor hat éve folyamatosan zsugorodik. Hogy még szembetűnőbb legyen a szenvedés, akkor még azt is megemlíthetjük, hogy 2017 utolsó negyede volt zsinórban a 13. negyedév, amikor globális visszaesést mutattak a piackutató számai.

 

PC-piac 2017 - Gartner
Infogram

 

A már említett 262,5 millió darabos eladás egyébként 2,8 százalékos éves visszaesésnek felel meg. Immár nagyon távolinak tűnik az az időszak, amikor bőven 300 millió feletti értékesítésen osztozkodtak a gyártók. A vásárlói szokások átalakulását jól mutatja, hogy mostanra már a hagyományosan erősnek számító ünnepi negyedévben sem tudott érdemben erőre kapni a szektor.

Amerika mindent elrontott

Pedig az elmúlt év utolsó néhány hónapja nem is nézett ki annyira rosszul. Ázsiában, Latin Amerikában növekedett az értékesítés, miközben az Európát, Közel-Keletet, illetve Afrikát magába foglaló EMEA régióban csak minimális visszaesést tapasztaltak. A globális összképet viszont alaposan elcsúfította az Egyesült Államok tekintélyes méretű piaca. Az óceán túlpartján ugyanis 8 százalékkal kevesebb PC fogyott, mint az egy évvel korábbi ünnepi szezonban.

Van azért némi pozitívum is a Gartner jelentéséből. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ugyan már nem fogynak olyan jól a személyi számítógépek, ám a vásárlók ezzel párhuzamosan sokkal jobban megnézik, mire költik a pénzüket. A korábban fillérekért árult alacsony kategóriás termékek már nem vonzóak, de a minőségért, széles funkcionalitásért hajlandók áldozni az emberek. Ennek köszönhetően a darabszám ugyan esik, ám az értékesítés átlagára (ASP) kezd felfelé kúszni. Utóbbi pedig végső soron akár nagyobb profitot is eredményezhet a szállítóknál.

Nagyok játszótere

A nagy PC-gyártónak nem csupán az ASP emelkedése számít jó hírnek, de az is, hogy a zsugorodó tortából a csúcsragadozók arányaiban egyre nagyobb szeletet tudnak megtartani maguknak. A HP-nél meg egyenesen pezsgőt bonthatnak, hiszen a majdnem 3 százalékkal csökkenő piacon az amerikai gyártó 4,6 százalékos eladásnövekedést tudott produkálni. Nem csoda, hogy ezzel a kiváló teljesítménnyel ismét a szegmens élére tudtak állni, letaszítva onnan az elmúlt időszakban kicsit bukdácsoló kínai Lenovót.

Nem panaszkodhat a harmadik Dell és a negydik Apple sem. A két vállalat szintén képes volt megfejelni 2016-as eladási számait, és ezzel párhuzamosan megerősíteni pozíciójukat a legnagyobbak között. A Top6-ot záró ASUS és Acer viszont csúnya mínuszban zárt, mint ahogy közel 10 százalékot esett a kisebb piaci szereplők összteljesítménye is. Utóbbiak együtt alig valami több terméket adtak el, mint a listavezető HP egymagában.

Piaci hírek

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.