A Google rendszere felfalta az okostelefonokat, nyolc év alatt a nulláról indulva már a piac közel 90 százalékán trónol.

Az évtized elején a mobil operációs rendszerek piaca a jelenleginél sokkal fragmentáltabb volt. Az iOS (pontosabban a mobilos OS X) 2007-es megjelenését, majd a Google Android 2008-as bemutatkozását követően már öt jelentősebb okostelefonos platform versenyzett egymással, és úgy tűnt, hogy további szereplők is helyet követelhetnek maguknak, mint például a Samsung által fejlesztett Bada.

Ez természetesen az alkalmazásfejlesztők vagy a tartalomszolgáltatók életét is megnehezítette, akiknek folyamatos döntéseket kellett hozniuk, melyik rendszert támogassák és aktuálisan melyiket hagyják figyelmen kívül. Ma már nincs ennyire nehéz dolguk: a piacon tulajdonképpen csak két platform maradt, a többi pedig eltűnt, vagy egészen jelentéktelen részesedéssel és növekedési kilátásokkal működik.

A Gartner adatai szerint a tavaly értékesített okostelefonok több mint 99 százalékán Android vagy iOS futott, az idei második negyedévben pedig az Android 87,7 százaléka és az iOS 12,1 százaléka mellett már tényleg a statisztikai hiba szintjén mozog minden más termék. Ez önmagában nem újdonság, hiszen a két platform – illetve részesedést tekintve egymagában az Android – már hosszú ideje kiszorította a versenytársakat, de a Statista most a Gartner információi alapján szemléletes ábrát készített az erőviszonyok változásáról, amit néhány korábbi eredménnyel mi is kiegészítettünk.

 

Operációs rendszerek piaci részesedése az eladott okostelefonok száma alapján
Infogram


Innentől bármilyen izgalmat csak a gyártók versenye tartogat, amelyben az Apple ugyanúgy saját magát képviseli, az idei második negyedévben világszerte eladott 360 millió okostelefonon azonban jóval többen osztoznak. A Strategy Analytics nemrég kiadott toplistája szerint az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus a legnépszerűbb készülék, megelőzve a Samsung Galaxy S8 és S8+ telefonokat. Az ötödik viszont már egy kínai gyártó, a Xiaomi lett április és június között, az öt legjobban keresett készülék pedig a globális értékesítés egyhatodát adta.

Mobilitás

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.