Elindult a LinuxONE projekt, melyben az Ubuntut kiadó Canonical a Big Blue partnere.

Az IBM mainframe-jeit használó vállalatok mintegy harmada már eddig is Linuxot futtatott a gépeken. Most az IBM a Canonicallal állt össze, hogy erre építve felpörgesse a mainframe-eladásait. A januárban bemutatott z Systems platform két olyan változatát is kiadta, amit kifejezetten Linux futtatására optimalizáltak. Bár az új rendszereket jól fogadta a piac, a mainframe-értékesítésből származó bevételek növekedése egyelőre csak a zsugorodás lassításához elegendő.

Robusztus teljesítmény

A z13-ra épülő LinuxONE Emperor az IBM ígérete szerint nagy teljesítményű, nagyon jól skálázható, és rendkívül megbízható környezetet ad az üzletileg kritikus alkalmazások futtatásához, míg a LinuxONE Rockhopper a belépő szintű változat, amely az igények növekedésével rugalmasan bővíthető akár a LinuxONE Emperor szintjére is. A LinuxONE Emperor impozáns teljesítményét jól mutatja, hogy a rendszer akár 8000 virtuális gépet vagy ezer konténert is tud kezelni.

A két új rendszernek az egyik legfőbb előnyét abban látja az IBM, hogy azokkal sokat lehet spórolni az üzemeltetésen, mivel kevesebb gépet, amivel értelemszerűen kevesebb hibalehetőséget kell menedzselni, azaz összességében és hosszabb távon akár egy hasonló teljesítményű x86-os rendszer költségeivel is összevethető lehet – állítja az IBM.

A rendszereket az IBM kifejezetten nagy számítási kapacitást igénylő környezetekbe szánja: elsősorban nagyvállalatok, főleg a pénzintézetek, az akadémiai kutatások és az állami szektor lehetnek a felhasználói. Olyan alkalmazásokat lehet futtatni ezeken, mint a MongoDB vagy a Spark.

Beépített analitika és biztonság

A januárban megjelent z13-tól az IBM sokat vár. Bár nagyon kevés az olyan szervezet, amely ma mainframe-et vesz, jelenleg is több ezer installációja van ezeknek a mintegy fél évszázada meglévő rendszereknek. És aki egyszer rákapott, továbbra is potenciális vásárlója az új rendszereknek.

Főleg olyan helyen alkalmazzák – tőzsdei rendszerekben, pénzintézeti szektorban, online tranzakciós rendszereknél –, ahol a nagy teljesítmény mellett szükség van az extrémen magas megbízhatóságra és hibatűrésre. Ezek a szervezetek hajlandók is megfizetni ezeket az előnyöket, így ez az IBM-nek az az üzletága – beleértve a hardvereket és a szolgáltatásokat is –, amely hagyományosan jól jövedelmez. Nem véletlen, hogy az x86-os üzletág értékesítésekor a mainframe-ek eladása fel sem vetődött.

A z13 két olyan újítást is hozott – az impozáns teljesítménynövekedés mellett –, amely most a LinuxONE-nak is segít. Az új mainframe-kbe ugyanis az IBM az analitikát is integrálta, azaz összevonta a tranzakciók feldolgozás és az elemzések futtatását, amivel valós idejű analitikát tesz lehetővé. Ugyanakkor a z13 teljesítménye azt is lehetővé teszi, hogy a biztonsági megoldások – például a csalásfelderítő algoritmusok is – fussanak valós időben a feldolgozással és az analitikával párhuzamosan. Ez többek között a pénzügyi és tőzsdei rendszerek esetében óriási biztonsági előnyt jelent úgy, hogy közben a core tevékenység nem szenved hátrányokat.

A közös fejlesztés olcsóbb

Az IBM még egy komoly lépést tett a mainframe-fejlesztések költségeinek az optimalizálásáért. A Linux Foundation keretében elindították az Open Mainframe Project kezdeményezést, amelyhez az IBM mellett többek között tagja a BMC, a CA Technologies és egy oktatási intézmény, a Marist College is, amely közel másfél évtizede vesz részt IBM projektekben, többek között a mainframe-fejlesztésekben.

A projekt beindításához az IBM megnyitott több százezer sornyi mainframe kódsort. Továbbá a fejlesztőknek szabad hozzáférést ad a LinuxONE felhőhöz, amiben egy mainframe-szimulációs eszközzel segítené a a linuxos mainframe alkalmazások létrehozását és tesztelését, valamint a pilotok futtatását.

Az IBM ettől két dolgot vár: egyrészt azt, hogy ezzel a mainframe platformot a fejlesztők újabb generációinak is vonzóvá tudja tenni, másrészt hogy maguk a mainframe rendszerek is olcsóbbá válhatnak.

Cloud & big data

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.