A tagállamok illetékes miniszterei túlságosan kockázatosnak ítélik az anonimitást biztosító fizetőeszközt. Mindent ellenőriznének.

Jó ideje lehet tudni vagy legalábbis valószínűsítő, hogy az Iszlám Állam egyik komoly fegyvere, hogy jelentős mennyiségű bitcoin van a birtokában, amiből finanszírozhatja a terrorakcióik elkövetőit, hogy azok rejtve maradnak. A párizsi terrortámadások most arra ösztönzik az Európai Uniót, hogy korlátozzák a kriptovaluták használatát. Erről már tervezet is született – értesült a Reuters.

Pénteken dönthetnek

Pénteken Brüsszelben tartanak válságtanácskozást a tagállamok bel- és pénzügyminiszterei, melynek egyik témája a szabályozatlan és ellenőrizetlen pénzügyi tranzakciók visszaszorítása lesz.

A miniszterek olyan javaslatot készülnek elfogadni, hogy az Európai Bizottság tegyen lépéseket a nem banki fizetési módok fokozott ellenőrzésére vagy visszaszorítására. A javaslat nem csak a bitcoinra vonatkozna, hanem minden más virtuális valutára, de például a nemesfémmel történő kereskedésre és a pre-paid kártyákra is. (A pre-paid kártya olyan fizetőeszköz, amit előre meg lehet vásárolni, hogy aztán azzal bárki anonim módon fizethessen a későbbiekben.)

Az, hogy mire is használható a bitcoin, lényegében köztudott volt. Ha máshonnan nem is, a Silk Road nevű online feketepiac üzemeltetőjének elítéléséből sokaknak kiderülhetett. Ross William Ulbrichtot ugyanis idén nyáron a bíróság első fokon életfogytiglanra ítélte. Kábítószer-kereskedelemben, hackertámadásban, bűnszövetkezet működtetésében, pénzmosásban és hivatalos okmányok hamisításában is bűnös találták.

A nagy sajtóvisszhangot kapott történetből lehetett sejteni, hogy a bitcoin anonimitását akár a terroristák is kihasználhatják. A Silk Road tevékenységének feltárása azonban nem volt egyszerű: Ulbrichtot is csak beépített ügynökökkel sikerült elkapni.

Gyorsan változnak a vélemények

Az Ulbrich-sztori ellenére az Egyesült Királyság múlt hónap közepén kiadott kockázatértékelése szerint a virtuális fizetőeszközök mind a pénzmosás, mind a terrorizmus finanszírozása szempontjából alacsony kockázatot jelentenek, szemben például a készpénzes fizetéssel. A jelentés összeállítói ugyanis kevés bizonyítékot találtak arra, hogy kriptovalutákat nagy mennyiségben bevonták volna ilyen tevékenységbe. A tanulmány ugyanakkor elismeri, hogy pénztartalékok felhalmozására és elrejtésére kiválóan alkalmasak.

Ha a Bizottság osztja a bel- és külügyminiszterek véleményét, és lépéseket tesz a nem banki fizetési módok ellenőrzésére – amire a párizsi merényletsorozat után nagy az esély –, még mindig ott van a megvalósíthatóság kérdése: hogyan lehet ellenőrizni egy eleve anonimitásra épülő rendszerben a folyamatokat? Az egyes tranzakciók megtörténtét ugyan nyomon lehet követni, de az semmiféle információt nem ad az abban részt vevő felekről.

Közösség & HR

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.