A Western Digital állítása szerint nem csak a kapacitása nagy, hanem az adatátviteli sebessége is.

Áttörésről beszél a Western Digital legújabb terméke kapcsán, pedig „csupán” annyi történt, hogy megduplázta korábbi – egyébként szintén rekorder – memóriakártyájának kapacitását. A két évvel ezelőtt kiadott, 200 GB-os SanDisk Ultra microSDXC UHS-I kártya nagyobb testvére a fizikai méretét tekintve ugyanakkora, de már kétszer nagyobb, 400 GB-nyi tárhellyel várja a 4K-ban videózó tömegeket.

A WD állítása szerint a világ legnagyobb kapacitású memóriakártyája persze nem csak a telefonok, fényképezőgépek fotóinak és videóinak tárigényét szolgálhatja ki. Laptopokban, tabletekben, drónokban és még számos egyéb eszközben lehet rá szükség,  puszta adattárolási feladatokon túlmenően is. Az IDC becslése szerint a mobil elektronikus készülékek felhasználói világszerte mintegy 150 milliárd alkalmazást telepítenek az idén, ami rengeteg tárhelyet igényel.

Ezzel már a határokat feszegetik

Visszatérve az amerikai gyártó által elért eredményre: a kapacitássűrűségben összehozott új rekordot a vállalat saját memóriatechnológiájának továbbfejlesztése tette lehetővé. Ennek köszönhetően egységnyi felületen több (dupla annyi) bit információ tárolása vált elérhetővé.

Ez azt jelenti, hogy akár 40 órányi full HD tartalom is elfér a körömnyi eszközön, de 4K-s felbontású videóból is sok órányit lehet rajta félretenni a netszegény időkre. Ezzel a képességével egyébként a memória már nem is marad el sokkal a gyártó My Passport SSD-itől, melyek jelenleg maximum 1 TB-nyi tárhelyet nyújtanak.

Nem csak a tárterület nőtt meg, hanem az adatátviteli sebesség is. A WD állítása szerint 100 MB/s az elméleti felső határ, ami kicsikarható egy kártyából. Ezzel a tempóval percenként nagyjából 1200 átlagos méretű fénykép másolható át egy legalább ekkora tempót támogató eszközre. Emellett a termék eleget tesz az A1 App Performance Class specifikációnak, vagyis a rajta levő alkalmazásokat az ezzel nem bíró kártyákhoz képest gyorsabban tudja betölteni.

Közel aranyárban

Szoftveres téren is történt változás: a WD frissítette a SanDisk Memory Zone alkalmazást, így a felhasználók szabadabb kezet kapnak adataik ellenőrzésében. A Google Play áruházából ingyenesen letölthető mobil app kompatibilis a legtöbb Android eszközzel, és olyan dolgokat tesz lehetővé, mint az adatok szervezése, másolása és biztonsági mentése. Érdekessége, hogy támogatja a Facebookon és Instagramon címkézett (tagged) tartalmak kezelését is.

Ugyanakkor egyáltalán nem olcsó a beszerzése, de ekkora kapacitás esetében érthető is az a felár, amit elkér érte a gyártó. A 400 GB-os SanDisk Ultra microSDXC UHS-I kártya tíz év (korlátozott) kapacitással lesz megvásárolható a sandisk.com site-on keresztül, illetve kezdetben csak az amerikai kereskedőknél, ha leszurkol érte 250 dollárt (átszámítva nagyjából 60-65 ezer forintot).

Mozgalmas két hét volt ez a WD-nek

A Western Digital és a Toshiba közötti tulajdonosi csatározás a két vállalat közös memóriagyártó üzletága miatt már hosszú hónapok óta köti gúzsba a japán gyártót. Közel egy hete azonban egy olyan konzorcium adott 17 milliárd dolláros ajánlatot a Toshibának, aminek a Western Digital is a része.

Ez ugyan egymilliárd dollárral kevesebb, mint a korábbi, szintén japán kormányzati támogatású csoport licitje, ugyanakkor több kecsegtető jellemzővel is bír a konzorcium bejelentkezése. Egyrészt magában foglalja a Western Digitalt, amely így biztosan nem fog újabb akadályt gördíteni az eladás elé. Másrészt a japán állami garancia a Toshiba szellemi tulajdonjogai miatti aggodalmakat is lehűtheti.

De nem csupán a Toshibával közös memóriagyártó biznisze miatt kerül be a hírekbe a WD, a héten egy akvizíció miatt is írtunk az amerikai cégről. A minap jelentették be ugyanis, hogy felvásárolták az UpThere nevű, cloud szolgáltatásokat nyújtó vállalatot. A 2011-ben alapított társaság eddig egyetlen, 77 millió dolláros befektetési kört jegyzett tavaly nyáron, amelyben a Western Digital Capital, a WD befektetési üzletága is részt vett, így most egy résztulajdonosként már jól ismert vállalkozást szereztek meg.

Konzumer tech

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.