Még nem hozta tavaly az IBM korábbi teljesítményét a globális szerverpiacon a Lenovo. A kínai gyártó az idén viszont már 40 százalékos növekedést tervez.

A vártnál savanyúbbnak bizonyultak a Lenovo számára az IBM-es szerverüzletág felvásárlásának első gyümölcsei. A kínai cég globális szállításai ugyanis tavaly a saját márkájú ThinkServer kiszolgálóival együtt 20 százalékot meghaladó mértékben maradtak el az egy évvel korábbitól. Az idei évet ugyanakkor ambíciózus, 40 százalékos növekedési tervvel indította, ami akár egymillió darabos eladást is jelenthet 2016-ban. (Ez nagyjából a globális piacon tavaly értékesített szerverek 10 százalékát jelenti.)

Emésztenek

Mint ismert, a Lenovo 2014 októberében vette meg az IBM x86-os szerver üzletágát, amivel egy csapásra a szerverpiac mennyiségben harmadik, értékben negyedik legnagyobb szereplőjévé vált. A Kék Óriás szerverbiznisze önmagában is igen tekintélyes, az adott üzletágra vonatkozóan 6-7-szeres bevételnövekedést hozott a kínai vevőnek.

A globális szerverpiac tavalyi teljesítményéről a hét elején hozott nyilvánosságra néhány számot a tajvani Digitimes kutató és médiacég. Adatait azonban egyelőre csak az ellátási lánc szereplőitől begyűjtött információkra alapozhatta. Ezek alapján 2015-ben a gyártók mintegy 9,7 millió kiszolgálót szállítottak le. Ebből a Lenovo részesedése 650-700 ezer darab volt.

Az adatközpontok keresletére érdemes építeni

A beszállítói források szerint a kínai gyártó gyengébb teljesítményét a hagyományos szerverek iránti kereslet csökkenése magyarázhatja. Ez volt ugyanis a Lenovo és az IBM fő felvevőpiaca. Az adatközpontok szerverigénye ugyanakkor nőtt, csakhogy arra a piacra viszonylag későn lépett a távol-keleti cég. Mostanában viszont már erőteljesen dolgozik azon, hogy elnyerje az ezen a piacon nagy megrendelőnek számító Baidu, Tencent és Alibaba megrendeléseit. És már mutatkoznak is az leső sikerek: az Alibaba a hírek szerint nemrégiben a Lenovótól rendelt 50 ezer szervert. (Összehasonlításképpen: a teljes magyar piacon évente kb. 15-20 ezer szervert értékesíthetnek.)

A szakértők azonban nem csak piaci okokat látnak a visszaesés mögött. Az is visszavethette a Lenovo teljesítményét, hogy még nem zárult le az egy éve vásárolt üzletág integrációja, sem az alkalmazottaké, sem a gyártósoroké. Ez alatt az idő alatt viszont az IBM hagyományos ügyfeleinek egy része átpártolt más szállítókhoz. A Digitimes elemzése arra nem tér ki, hogy az átpártoltak között vannak-e az USA szövetségi intézményei, köztük a Pentagon, amelyeknek – mint arról korábban a Bitport is beszámolt – nemzetbiztonsági aggályai merültek fel a kínai vevővel kapcsolatban az IBM-üzletág eladásakor.

A Lenovo egyébként 2017-től már saját eddigi márkaneve a ThinkServer alatt akarja egységesíteni a szervermárkáit. Jelenleg még ezt és az IBM-től örökölt System X nevet is használják, utóbbiból viszont tavaly augusztus óta már elhagyták az IBM nevét. A névválasztás egyébként meglepte a szakértőket, akik szerint inkább a régebb óta bejáratott System X továbbvitele lett volna kézenfekvő.

Piaci hírek

A techóriások bevételét adóztatja meg az EU

Brüsszel elkészítette a régóta szorgalmazott javaslatot a technológiai multik megadóztatására. Eszerint a tagországok 3 százalékos adót vethetnének ki a helyben keletkező bevételek után.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.