P2P pénzküldéssel kísérletezik a PayPal segítségével a Microsoft tulajdonában levő üzenőprogram.

A Skype Android és iOS appjainak tudását pénzügyi funkcióval bővíti ki a Microsoft. Az új pénzküldési (Send Money) lehetőséggel egyelőre 22 országban – az angolszász államokban és az eurót használó piacokon – próbálkozhatnak a felhasználók. Magyarország egyelőre kimarad.

Rosszul sikerült frissítés

A PayPal-integráció pofonegyszerűen működik felhasználói oldalról. A küldéshez a legújabb mobilappra kell frissíteni, ugyanakkor olyanok számára is küldhető pénz, akik a hang- és videohívásra, illetve csevegésre egyaránt használható Skype régebbi kiadásával bírnak. Amennyiben a feladó vagy a címzett nem rendelkezik PayPal fiókkal, akkor azt az első pénzküldési alkalommal létre kell hozni.

Utóbbiak, azaz a Skype korábbi változatát használók táborát erősítik azok is, akiknek nem nyerte el tetszését a pár hete megújult kezelőfelülettel bíró mobilalkalmazás. Negatív vélemények szerint a régebbi, üzleti felhasználást tükröző külcsínnel rendelkező program a változás óta inkább a Snapchat-generáció kegyeit keresi.

Olyan nagy volt egyébként a felhasználói ellenállás, hogy a Microsoft az elmúlt hetekben apró lépésekben kénytelen volt visszakozni: több, korábban alapszolgáltatásként használt, de a frissítés megjelenésével eltüntetett lehetőséget csempészett vissza a kliensbe. Így például a felhasználók ismét könnyen törölhetnek beszélgetéseket és kapcsolatokat, illetve hívás esetén továbbra is használható marad a telefon. A jelenlétkezelés azonban még mindig nem tökéletes, ezt várhatóan a következő változatban fogja javítani a fejlesztő.

PayPal mindenhol

Visszatérve a pénzküldési lehetőségre: a PayPal lelkes társként vett részt az integrációs feladatokban. John Kunze, a cég konzumer termékekért felelős részlegének alelnöke szerint a Skype mobil verziójának több mint egymilliárdos letöltése jelentette felhasználói közösség új távlatokat nyit meg a digitális pénzkezelés tekintetében.

Az elmúlt egy évben egyébként több hasonló megállapodást kötött a PayPal. A Microsoftot megelőzően az Apple és a Slack felhasználói táborát is elérték a partnerségeknek köszönhetően. Például lehet Sirivel, hangvezérléssel pénzt küldeni, de kompatibilissé vált az Outlook.com-mal is, így akár emailen keresztül is megoldható a pénz eljuttatása.

És ezek csak a legutolsó, ilyen jellegű fejlesztések. Amint azt 2015-ben írtuk, a PayPal és az IND Group közösen fejlesztett egy új online fizetési módot, amellyel emailcím alapján lehet pénzt átutalni. A hosszú számlaszámok használatának kiváltását oldotta meg az online banki technológiákat fejlesztő IND Group és a PayPal fejlesztése.

A hangsúly már ekkor is azon volt, hogy a hagyományos online banki utalásánál jóval egyszerűbbé és gyorsabbá váljon az egyébként bonyolult és időigényes utalási folyamat. Az ilyen módon történő utaláshoz nem kell PayPal regisztráció sem, csakis internetbanki hozzáférés, és persze az utalás címzettjének az e-mail címe.

Szorít az idő

Szüksége is van a PayPal-nek ezekre az új felületekre, mert a hatalmas belső piaccal rendelkező kínai riválisok, az Alipay és a WeChat Pay elképesztő tempóban zárkóznak fel. A kínai mobilpénztárca-piac 92 százalékán egyébként mindössze ez a két cég osztozik. Az ebben rejlő lehetőségeket ismerte fel a fintech-iparban egyre inkább megkerülhetetlen tényezőnek számító Stripe: az amerikai startup nemrég hozott tető alá egy megállapodást a fent említett két szolgáltatóval, annak érdekében, hogy azok mobilfizetési szolgáltatásait a világ több mint 25 további országában is elérhetővé tehesse.

A bejelentés nyomán az 500 milliós táborral rendelkező Alipay-t és a 600 millió felhasználót tömörítő WeChat Pay-t is integrálják a Sourcesba, a Stripe egyesített API-jába, mely a különböző fizetési módszerek használatának megkönnyítését tűzte célul. A két kínai cég egyébként tavaly közel 3 ezer milliárd dollárnyi tranzakciót bonyolított le. Az Alipay valamivel több mint 1700 milliárd dolláros forgalmat tudhatott magáénak 2016-ban, a WeChat Pay rendszerén pedig nagyjából 1,2 ezermilliárd dollárnyi összeg áramlott át a tavalyi év során.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.