A Razer készüléke ebben a tekintetben az asztali számítógép szintjére emeli a mobil kommunikációs eszközöket.

Az eddig elsősorban játékos kiegészítőiről ismert Razer bevallotta, hogy hamarosan piacra kerül az első, a cég márkáját viselő okostelefon. A várhatóan két héten belül – november 1-én - debütáló eszköz azonban nem csupán egy távol-keleti gyártó átmatricázott terméke lesz...

Maximumra törekedtek

A Nextbit korábban történt felvásárlását követően egy ideje már szárnyra kelt a pletyka, miszerint okostelefonnal rukkol elő a Razer. Ezt ismerte el Twitter csatornáján a vállalat, mely „hatalmas leleplezést” ígért a következő hónap első napjára.

Elsőként a PhoneRadar vette észre a csak „Razer Phone” néven említett okostelefont a GFXBench listáján, melyet aztán gyorsan eltávolítottak. Eszerint a Qualcomm jelenlegi leggyorsabb processzora, egy Snapdragon 835 kerül a készülékbe. Meglehetősen nagy lesz: 5,7 inches képátlóján pedig 2560x1440 pixeles felbontású képeket jelenít meg. Ugyanitt kap helyet egy 8 megapixeles frontoldali kamera; a hátlapra pedig egy 12 megapixeles változat kerül.

A 64 GB-os háttértárral rendelkező készülék legnagyobb dobása azonban nem a fenti részletekben rejlik. A Razernél nem vacakoltak sokat, amikor az operatív memória méretéről döntöttek, így ennél a készüléknél biztosan nem fogunk kifutni a szabad RAM-ból. Asztali számítógépekkel vetekedő 8 GB-nyi került bele, ha hinni lehet a rövid életű bemutatónak.

Ez, és a Qualcomm Adreno 540 GPU – mely nem csak a DirectX 12-t, hanem a Vulkan API-kat is támogatja – kifejezetten erős okostelefonná teszi a Razer Phone-t. Vélhetően 3D-intenzív alkalmazásoknál sem fog döcögni a készülék használata.

Felhő mindenütt

A 8 GB memória igazi hívószó lehet az érdeklődők körében. Míg az iPhone X 3 GB-tal bír, a Samsung Galaxy S8 4 GB-tal, és a Note változat is csupán 6-tal, a Razer Phone ezen a téren felmutatott kapacitása számos alkalmazás párhuzamos, akadásmentes futtatását teszi lehetővé. Ezt segíti a legújabb, Android 7.1.1. Nougat változat alkalmazása is, melyet a vállalat némileg azért saját képére formálva telepít a telefonokra.

Apropó, saját kép. Meg nem erősített értesülések szerint a készülék keretén testre szabható LED-ek lesznek, erősítve a játékos vonalat. Emellett a Nextbit megszerzése kapcsán várhatóan a Razer felhőalapú infrastruktúráját is támogatni fogja. Anno a Nextbit Robin okostelefonját úgy hirdették, mint az első készüléket a maga nemében, amely sosem fogy ki a tárhelyből.

A vállalat rendelkezésére álló technológiák ismeretében az sem kizárt, hogy a Razer Phone szintén a játszani szeretők nyomába ered, ahogyan azt a Sony is tette. A japán vállalat egy ideje már lehetővé teszi a játékosok számára, hogy laptopjaikról streameljék játékaikat, vagyis folytathassák a szórakozást akkor is, ha mobillá válnak. A felhős infrastruktúrával a Razer a kevésbé használt appokat a cloudba mozgathatja, ahelyett, hogy a felhasználó mobiltelefonján tárolná azokat. Az így felszabaduló helyre pedig bőven férhet játék és/vagy azzal kapcsolatos adat.

Ez olyan egyedi képességeket hozhat a Razer Phone képében a piacra, ami miatt, ha nem is a nagy többség figyelmét kelti fel, de egy profitabilitás szempontjából jelentős piaci rést tömhet be a vállalat.

Mobilitás

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.