2018-ra az okostelefonok közel fele flexibilis kijelzővel kerül a piacra.

Jelenleg még csak a piac töredékét alkotják, de pár év múlva óriási növekedést fognak produkálni a  hajlított, vagy hajlékony kijelzős mobilok. A DisplaySearch jóslata szerint 2018-ra az okostelefonok 40 százaléka flexibilis panellel kerül a vásárlókhoz, így ami ma még hóbort és különlegesség, az pár éven belül megszokott része lesz a mobilok funkciólistájának.

Több iparágra is hathat a panelek fejlődése

A piackutató cég adatai alapján a 2013-ban a piacon lévő mobilok mindössze 0,2 százalékának volt hajlított kijelzője, ami kifejezetten optimista számnak tűnik, hiszen csak két ismert gyártó jelent meg ilyen telefonnal. A DisplaySearch úgy látja, hogy 2015-re ez a szám 12 százalékra ugrik fel, 2018-ra pedig elérheti a 40%-ot is. Az ABI Research szerint ezt a növekedési tempót egyedül a hordható eszközök piaca tudja majd lekövetni: a cég becslése szerint ezek az eszközök 2013 és 2018 között 22 százalékos bővülést érnek el, ami azt jelenti, hogy 5 év alatt 200-ról 500 millióra nő a számuk.

Az ehhez hasonló órák adhatnak nagy lökést a hajlított kijelzők gyártásának (Dizájn: Jeabyun Yeon)

Ahogy minden komponens esetében, úgy a kijelzőknél is megvannak a divatos fejlesztési irányok. A 2000-es évek elején ez a megjeleníthető színek számában mutatkozott meg (256 ezertől a 16 millióig), ezután a felbontás mánia következett, ami a mai napig tart. Ennek keretében jutottunk el oda, hogy a full HD már lassan alap lesz a felsőkategóriás mobilok körében, de innen nagy továbblépések már nem várhatók, ha mégis, azt a 2K (2048 × 1556), illetve 4K (4096 × 2160) panelek próbálják elérni.

Hamarosan nem a felbontás lesz a király

Elemzők szerint a következő nagy durranás egyértelműen a hajlított megjelenítőké lesz, amiben nagy szerepet vállalnak az előbb említett, fitnesz és kiegészítő célokra használható hordható eszközök. E trendek ismeretében a koreai panel gyártók gőzerővel készülnek az új technológiák előkészítésével. A Samsung Display például az AMOLED kijelző 2 000 000:1 kontraszt arányán dolgozik, a másik fontos cél pedig a színhűség, színvisszaadás képességének fejlesztése, ami jelenleg mindössze 70 százalékon áll - a cél a 100% elérése.

A másik nagy koreai gyártó épp a múlt héten jelentette be a feltekerhető kijelzőjének prototípusát. A 18 colos, polyamid bevonatú panel annyira hajlítható, hogy 3 cm átmérőjű tekercs alkotható belőle feltekerés után úgy, hogy annak funkcionalitása nem sínyli meg a műveletet. A prototípus felbontása jelenleg 1200 × 810 képpont, de az LG biztos benne, hogy 2017-re elérik az Ultra HD felbontást (a full HD négyszerese), és a 60 colos átmérőt.

Mobilitás

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.