2018-ra az okostelefonok közel fele flexibilis kijelzővel kerül a piacra.
Hirdetés
 

Jelenleg még csak a piac töredékét alkotják, de pár év múlva óriási növekedést fognak produkálni a  hajlított, vagy hajlékony kijelzős mobilok. A DisplaySearch jóslata szerint 2018-ra az okostelefonok 40 százaléka flexibilis panellel kerül a vásárlókhoz, így ami ma még hóbort és különlegesség, az pár éven belül megszokott része lesz a mobilok funkciólistájának.

Több iparágra is hathat a panelek fejlődése

A piackutató cég adatai alapján a 2013-ban a piacon lévő mobilok mindössze 0,2 százalékának volt hajlított kijelzője, ami kifejezetten optimista számnak tűnik, hiszen csak két ismert gyártó jelent meg ilyen telefonnal. A DisplaySearch úgy látja, hogy 2015-re ez a szám 12 százalékra ugrik fel, 2018-ra pedig elérheti a 40%-ot is. Az ABI Research szerint ezt a növekedési tempót egyedül a hordható eszközök piaca tudja majd lekövetni: a cég becslése szerint ezek az eszközök 2013 és 2018 között 22 százalékos bővülést érnek el, ami azt jelenti, hogy 5 év alatt 200-ról 500 millióra nő a számuk.

Az ehhez hasonló órák adhatnak nagy lökést a hajlított kijelzők gyártásának (Dizájn: Jeabyun Yeon)

Ahogy minden komponens esetében, úgy a kijelzőknél is megvannak a divatos fejlesztési irányok. A 2000-es évek elején ez a megjeleníthető színek számában mutatkozott meg (256 ezertől a 16 millióig), ezután a felbontás mánia következett, ami a mai napig tart. Ennek keretében jutottunk el oda, hogy a full HD már lassan alap lesz a felsőkategóriás mobilok körében, de innen nagy továbblépések már nem várhatók, ha mégis, azt a 2K (2048 × 1556), illetve 4K (4096 × 2160) panelek próbálják elérni.

Hamarosan nem a felbontás lesz a király

Elemzők szerint a következő nagy durranás egyértelműen a hajlított megjelenítőké lesz, amiben nagy szerepet vállalnak az előbb említett, fitnesz és kiegészítő célokra használható hordható eszközök. E trendek ismeretében a koreai panel gyártók gőzerővel készülnek az új technológiák előkészítésével. A Samsung Display például az AMOLED kijelző 2 000 000:1 kontraszt arányán dolgozik, a másik fontos cél pedig a színhűség, színvisszaadás képességének fejlesztése, ami jelenleg mindössze 70 százalékon áll - a cél a 100% elérése.

A másik nagy koreai gyártó épp a múlt héten jelentette be a feltekerhető kijelzőjének prototípusát. A 18 colos, polyamid bevonatú panel annyira hajlítható, hogy 3 cm átmérőjű tekercs alkotható belőle feltekerés után úgy, hogy annak funkcionalitása nem sínyli meg a műveletet. A prototípus felbontása jelenleg 1200 × 810 képpont, de az LG biztos benne, hogy 2017-re elérik az Ultra HD felbontást (a full HD négyszerese), és a 60 colos átmérőt.

Mobilitás

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.