Több mint egy évvel az informatika történetének legnagyobb összegű felvásárlása után maga a Dell megváltozott.

Az amerikai Dell Corporation a tőzsdei kötöttségektől megszabadulva minden korábbinál agilisabb befektetőként jelent meg a piacon, hogy az EMC 2015 októberében bejelentett, 67 milliárd dollár értékű felvásárlásával a világ legnagyobb tőzsdén kívüli informatikai vállalatát hozza létre.  A Dell Technologies vállalatcsaládot jelenleg a Dell, a Dell EMC, a Pivotal, az RSA, a SecureWorks, a Virtustream és a VMware alkotja. A Dell EMC tavaly szeptemberben indulhatott el, ennek magyarországi érdekeltsége pedig február 6-ától kezdte meg a közös munkát.

Magyarország a közép-kelet-európai régión belül a közös vállalat negyedik legnagyobb piacának számít a lengyel, a cseh és az izraeli után, Romániát megelőzve. Ezért is alakulhatott úgy, hogy az itteni érdekeltség nem egyszerű fiókvállalatként, hanem önálló leánycégként működhet. Az eltelt időszakot tegnap értékelte a magyarországi cég vezérigazgatója, Dienes-Oehm Tivadar.

Az első év ennek alapján az egyesített Dell és Dell EMC értékesítési részleg világméretű megalapításával telt: létrehoztak egy 35 milliárd dolláros Dell Technologies értékesítési csatornát és egy globális partnerprogramot, amely 10 ezer új céges ügyféllel bővítette a Dell EMC portfólióját.

A Dell lett a digitalizálódó GE udvari szállítója

Itthon az első és a második negyedév a keresztértékesítési lehetőségek kihasználására koncentrált. A partnerek egyike a CHS Hungary Kft. nemrégiben egy 280 négyzetméteres tréning- és demóközpontot hozott létre Budaörsön, ahol a legújabb DELL EMC technológiai megoldásokat lehet élesben kipróbálni, és egy valódi tesztkörnyezet kialakítani.

Az induló év nagy globális üzleti eredménye a Dell és a GEl több évre szóló megállapodása volt. Ebben a világ legnagyobb digitális iparvállalata ebben elkötelezte magát, hogy a Dell infrastruktúrájára és számítástechnikai megoldásaira támaszkodik digitális átalakulása során – vagyis lényegében a Dell lesz a GE elsődleges számítástechnikai infrastruktúra-beszállítója.

Hasonlóan fontos mérföldkőnek számít az amerikai anyavállalat összesen 4,5 milliárd dolláros kutatás-fejlesztési beruházása és az a további 100 millió dollár, amit a cég a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, az IoT vagy a genomika területén működő startupokba fektetett. Hogy maga a Dell hogyan viszonyul a jövő technológiáihoz, arról a céget alapító és vezető Michael Dell beszél hamarosan New York-ban, bemutatva a vállalat IoT vízióját.

A bankok lejönnek a nagygépes rendszerekről

A Dell-EMC közös portfolió 90 százaléka Magyarországon is elérhető – emelte ki Dienes-Oehm Tivadar, aki szerint nálunk is egyre több nagy cég gondolkodik abban, hogy meglévő informatikai eszközeit olyan hiperkonvergens rendszerekbe viszi be, mint amit a újjáalakult megoldásszállító is kínál.

A jövő egyik fontos üzleti lehetőségének a bankok digitalizációja ígérkezik. Persze a konzervatívabb ügyfelek közé sorolható pénzintézetek korábban csak a nagygépes rendszerekben bíztak, amiről „leköltözni” nem ígérkezik egyszerűnek. A bankok egy része viszont már felhő alapú szervermegoldásokban gondolkodik, a Dell szoftveres termékei pedig ezekre ígérnek biztonságos átállást.

Ami a PC-ket és a tableteket illeti, a hazai cégnél nem tartanak az asztali gépek kihalásától. A laptopok népszerűsége persze növekszik a desktopok kárára, de a növekedés nem ugrásszerű. A tabletek eddig sem váltották ki a notebookokat, és várhatóan már ezután sem fogják; ennek a termékszegmensnek már mindenki szerint a hibrid eszközök a legígéretesebb elemei.

Már csak a nyereséges PC-biznisznek van jövője

A Dell és az EMC fúziója szemléletváltást hozott a PC-bizniszben is, a cég a korábbi szemléletével ellentétben nem akar mindenáron ott lenni az iparág minden szegmensében. Már a lakossági PC-ket is csak nyereséggel kívánja értékesíteni, a és kivonul a régóta tartó, kiélezett árversenyből. Ennek nyilvánvalóan a szállítások volumenében mért piaci részesedés mérséklődésében kell megfizetni az árát.

Dienes-Oehm Tivadar mindennek kapcsán kitért a hazai kormányzati digitalizációra is, ami szerinte még mindig késésben van, pedig lassan elfogynak az uniós pénzek.  Ráadásul jön a választási év, amikor állami beruházás szintjén 4-5 hónapra minden leáll.  

Piaci hírek

Ilyen lesz, amikor személyes adatainkkal is fizetünk a lakásbérlésért

New Yorkban megvalósult a jövő. Szuperül felszerelt intelligens lakásokat ad bérbe egy startup, de cserébe a bérlőnek vállalnia kell, hogy minden tevékenységét figyelik.
 
Hirdetés

GYORS GDPR-ANALÍZIS

Egyetlen online kérdőív kitöltésével meggyőződhetnek róla a kkv-s vállalatvezetők, hogy sikeres volt-e felkészülésük a GDPR-ra, és mit érdemes még tenniük.

Nem árulunk el nagy titkot, ha eláruljuk, hogy wifi nélkül már szinte elképzelhetetlen egy szállodai szoba. Emellett azonban akadnak más módszerek is a vendégek komfortérzetének fokozására.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.